Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 1..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
36.38 Кб
Скачать

24.Відображення інформації про оборотні активи у фінансовій звітності.

Актив відображається в балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена і очікується отримання в майбутньому ек.вигод, пов’язаних з його використанням. Оборотні активи відображаються в активі балансу в ІІ розділі «Оборотні активи». Розділ має 15 статей, які в свою чергу відображають інформацію про оборотні активи. У статті «Інші оборотні активи» відображається сума оборотних активів, які не можуть бути включені до всіх ін. статей цього розділу. У цій статті наводиться сальдо субрахунків 331 «Грошові документи в національній валюті», 332 «Грошові документи в іноземній валюті». Також оборотні активи мають своє відображення у «Звіті про рух грошових коштів» в статті «Зменшення (збільшення) оборотних активів» у графі «Надходження» відображається зменшення, у графі «Видаток» - збільшення статей оборотних активів (крім статей «Гр.кошти та їх еквіваленти», «Поточні фінансові інвестиції» та ін.статей не операційних оборотних активів), що відбулись протягом звітного періоду. При цьому не враховуються зміни в складі оборотних активів, які є наслідком не грошових операцій інвестиційної діяльності та фінансової діяльності або виправлення помилок минулих років. Також відображення інформації про оборотні активи можна знайти у «Звіті про власний капітал» та у «Примітках до річної звітності».

25.Облік резерву сумнівних боргів та витрат майбутніх періодів.

Облік резервів за сумнівною дебіторською заборгованістю, щодо якої є ризик неповернення, ведеться на рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів». За Кт рахунку 38 відображається створення резерву сумнівних боргів у кореспонденції з рахунками обліку витрат, за Дт – списання сумнівної заборгованості в кореспонденції з рахунками обліку дебіторської заборгованості або зменшення нарахованих резервів у кореспонденції з рахунком обліку доходів. Аналітичний облік на рахунку 38 ведеться в розрізі боржників чи за строками непогашення дебіторської заборгованості. Нарахування суми резерву сумнівних боргів за звітний період відображається у звіті про фінансові результати у складі інших операційних витрат.

Для узагальнення інформації щодо здійснення витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах, призначено рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів». До витрат, облік яких ведеться на рахунку 39 відносяться: сплачені авансом орендні платежі; оплата страхового полісу; витрати пов’язані з освоєнням нових вир-тв та агрегатів. За Дт рах. 39 відображається накопичення витрат майбутніх періодів, за Кт – їх списання та включення до складу витрат звітного періоду або собівартості виробленої продукції.

26.Інвентаризація активів підприємства.

Для забезпечення достовірності бух.обліку під-во проводить інвентаризацію майна, ресурсів та фінансового стану. Перед початком інвентаризації проводяться підготовчі роботи. Всі первині документи по приходу та розходу цінностей повинні бути розглянуті та внесені в аналітичні регістри бух.обліку. Перед початком інвентаризації від матеріально відповідальної особи необхідно взяти розписку про відсутність не оприбуткованих або не списаних цінностей. При інвентаризації активів їх наявність установлюється або за документами, що були підставою для оприбуткування, або додатково за документами, якими оформлені майнові права. Для оформлення даних інвентаризації окремо за кожним місцезнаходженням об’єктів та за кожною особою, відповідальною за використання об’єктів складається в одному примірнику форма НА – 4. В інвентарний опис включається кожний окремий об’єкт права інтелектуальної власності. При інвентаризації об’єктів до інвентаризаційного опису вписуються такі дані: назва, характеристика, первісна вартість, сума зносу, дата придбання, термін корисного використання. Інвентаризаційний опис підписується всіма членами інвентаризаційної комісії та особою, відповідальною за використання об’єктів. Оформлений інвентаризаційний опис передається до бухгалтерської служби під-ва для заповнення даних про к-ть об’єктів і суму накопиченої амортизації за даними бух.обліку. Перед складанням звіряльної відомості та визначенням результатів інвентаризації бухгалтерія під-ва проводить перевірку всіх підрахунків в інвентаризаційному описі. Протокол інвентаризаційної комісії підлягає в п’ятиденний строк з дати його оформлення розгляду керівником під-ва та прийняття ним рішення щодо висновків і пропозицій інвентаризаційної комісії.