Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 1..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
36.38 Кб
Скачать

12.Відображення інформації про необоротні активи у фін.Звітності.

Інформація про наявність та рух необоротних активів відображається в слід.: регістрах обліку та фінансової звітності: Рахунок 11 в журналі-ордері №4, у формі 1 «Баланс» (строка 031 Первісна вартість); у формі 5 «Примітки до фінансової звітності» (строка 190 – 260). Рахунок 132 «Знос ін.необоротних матеріальних активів» в журналі-ордері №4; у формі 1 «Баланс», та у формі 5 «Примітки до фінансової звітності».

13.Облік наявності та руху виробничих запасів.

Для промислових під-тв характерною ознакою є висока питома вага у загальній структурі запасів таких цінностей, які призначені для процесу вир-ва. Через це вони отримали назву – «виробничі запаси». Для їх обліку призначений рахунок 20 «Виробничі запаси», на якому узагальнюються дані про наявність невикористаних запасів на складі, їх надходження та витрачання протягом певного періоду. На субрахунку 201 «Сировина й матеріали» відображається наявність на складі та рух як сума оборотів за дебетом і кредитом субрахунку 201. На субрахунку 202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби» відображається наявність і рух покупних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, які придбані для комплектування готової продукції. На субрахунку 203 «Паливо» обліковується наявність і рух усіх видів палива, які призначені для технологічних потреб вир-ва, експлуатації транспортних засобів, отримання енергії. На субрахунку 204 «Тара й тарні матеріали» ведеться облік наявності й руху тари й тарних матеріалів, а також матеріалів для виготовлення тари і ремонту. Субрахунок 205 «Буд.матеріали» використовують під-ва-забудовники для обліку наявності і руху буд.матеріалів, конструкції, деталей, устаткування та комплектуючих виробів призначених для проведення буд.робіт. На субрахунку 206 «Матеріали, передані в переробку» ведеться облік матеріалів, які під-во передає на сторону з метою переробки й отримання з них виробів, призначених для вир-ва продукції. На субрахунку 207 «Запасні частини» ведеться облік наявності й руху запасних частин, готових деталей, вузлів, агрегатів, призначених для ремонтів, заміни зношених частин машин. Субрахунок 208 «Матеріали с/г призначення» призначений для обліку наявності й руху матеріалів с/г призначення, призначення для посіву і відгодівлі тварин безпосередньо в господарстві.

Субрахунок 209 «Ін.матеріали» використовується для обліку наявності та руху ін.матеріалів (відходи вир-ва – обрубка, обрізка, стружка, матеріали, отримані від остаточно забракованих виробів).

14.Методи списання виробничих запасів у виробництво.

При відпуску запасів у вир-во, з вир-ва, продажу та іншому вибутті оцінка їх здійснюється за одним з таких методів: 1.Ідентифікована собівартість відповідної одиниці запасів – запаси, які відпускаються, та послуги, що виконуються для спеціальних замовлень і проектів, а також запаси, які не замінюють одне одного. 2.Оцінка за середньозваженою собівартістю проводиться по кожній одиниці запасів діленням сумарної вартості залишку таких запасів на початок зв.місяця і вартості одержаних у зв.місяці запасів на сумарну к-ть запасів на поч.зв.місяця і одержаних у зв.місяці запасів. 3.Оцінка запасів за методом ФІФО базується на припущенні, що запаси використовуються у тій послідовності, у якій вони надходили на під-во, тобто запаси, які першими відпускаються у вир-во, оцінюються за собівартістю перших за часом надходження запасів. 4.Оцінка за нормативними затратами полягає у застосуванні норм витрат на од.продукції, які встановлені під-вом з урахуванням нормальних рівнів використання запасів, праці, виробничих потужностей і діючих цін. 5.Оцінка за цінами продажу заснована на застосуванні під-ми роздрібної торгівлі середнього проценту торговельної націнки товарів.