Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 1..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
36.38 Кб
Скачать

15.Облік оборотних малоцінних і швидкозношуваних предметів.

МШП віднесено до запасів у зв’язку із спрощеним їх обліком, порівняно з ОЗ. Для обліку МШП використовуються два рахунки: 1.11 «Інші необоротні матеріальні активи» субрахунок 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»; 2. 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». На рахунку 22 ведеться облік предметів, строк служби яких не перевищує одного року, тобто вони є оборотними засобами. Для розмежування таких предметів між оборотними і необоротними необхідно ввести ціновий критерій, наприклад встановити, що предмети вартістю нижчою 1000 грн. за одиницю також відносяться до оборотних й обліковуються на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». Синтетичний облік МШП регламентується стандартами 9 «Запаси» і 16 «Витрати». Придбання МШП за плату відображається записом: Дт 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» Кт63 «розрахунки з постачальниками та підрядниками». Одержано МШП як внесок до статутного фонду: Дт 22 Кт 46 «Неоплачений капітал».

16.Облік витрат виробництва.

Планом рахунків передбачено, що облік витрат операційної діяльності може здійснюватися, як із використанням 8кл. рахунків так і без нього. За умови облік витрат без застосування 8кл. рах. витрати, які здійснюються на під-ві можуть відразу із рах. на яких відображаються ці витрати (13, 20, 22, 25, 37, 39, 63, 65, 66) списуються на витратні рахунки (23, 91-94) із подальшим списанням витрат із рахунку 9 класу на рах.79 «Фінансові результати». Витрати в бух.обліку відображаються тоді, якщо їх оцінка є достовірно визначена в момент вибуття активу або збільшення зобов’язання, яке призводить до зменшення власного капіталу. Суб’єкти малого бізнесу для обліку витрат можуть використовувати тільки рах. 8 класу. При умові, щомісячного списання частині прямих і непрямих виробничих витрат з рах. 23 на рах. 79. Інші під-ва рахунки цього класу можуть використовувати для узагальнення інф-ї про витрати за елементами з щомісячним списанням сальдо рах. у кореспонденції з рах. 23.

17.Облік браку, напівфабрикатів власного вир-ва та готової продукції.

Браком вважається вироби або напівфабрикати, які по своїй якості не відповідають встановленим стандартам, технічним умовам або договорам. Облік витрат на виправлення браку ведеться на рахунку 24 «Брак у виробництві». По дебету рахунку 24 відображається витрати по виявленню зовнішнього і внутрішнього браку, витрати на гарантійний ремонт в обсязі, який перевищує норму, витрати на утримання гарантійних майстерень. За Кт – суми, які відносяться на зменшення витрат на брак, и сума, яка списується на витрати вир-ва як втрати від браку, суми зменшення втрат від браку продукції; суми , які повернули поставщики недоброякісних матеріалів і напівфабрикатів. Для узагальнення інф-ї про наявність і рух напівфабрикатів власного вир-ва на під-вах ведеться рахунок 25 «Напівфабрикати». Даний рахунок використовується для обліку руху напівфабрикатів внутр. під-ва, які за угодою вир-ва ведуть їх власний облік. По Дт рахунку 25 відображається надходження напівфабрикатів, за Кт – вибуття напівфабрикатів внаслідок продажу, передачі в переробку, безплатній передачі або невідповідності критеріям визначення активу. Аналітичний облік ведеться по видам напівфабрикатів, визначених виходячи із потреб під-ва.