Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyna_robota (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
3.6 Mб
Скачать

4.8 Вібродугове наплавлення

Для наплавлення деталь встановлюють в центрах токарно-гвинторізного верстата і обертають із заданою швидкістю (рис. 4.10). На супорті верстата закріплюють наплавочну головку. Відновлювана деталь обертається з частотою 2 хв-1, наплавлення відбувається в середовищі електроліту (3% розчин кальцинованої соди, який подається насосом, або 20% розчин гліцерину). Пара, яка утворюється при подачі рідини, надійно захищає розплавлений метал від кисню і азоту повітря.

В результаті швидкого охолодження проплавлений шар загартовується, стає твердим і зносостійким. При одному і тому ж матеріалі електроду можна отримати різну структуру наплавленого шару в залежності від кількості охолоджувальної рідини і способу її подачі. Електрод вібрує з частотою від 25 Гц до 100 Гц, в результаті чого проходять часті короткі замикання електрода на деталь, тобто перервна електрична дуга.

Метал наплавляється, малими порціями на деталь. Крім цього, електрод і наплавлена поверхня деталі постійно охолоджуються спеціальною емульсією. В результаті цих особливостей майже відсутня деформація деталей після наплавлення поверхонь. Наплавлення може проводитись в один, або декілька шарів, За один перехід можна наплавити шар металу товщиною до 2 мм. Перед нанесенням другого шару рекомендується механічна обробка першого.

Автоматичне вібродугове наплавлення використовують для нарощування спрацьованих зовнішніх і внутрішніх циліндричних поверхонь, — валів, штоків бурових насосів, замків бурильних труб, коли товщина наплавленого металу не перевищує 1,5 мм.

Переваги методу: відсутність деформації металу після наплавлення; можливість отримання тонких і міцних покрить; незначне нагрівання деталі і незначне вигорання легуючих елементів електродного дроту. Цим методом можна отримати наплавлений шар будь-якої твердості (від 50 НRС до 56 HRC), процес є досить простим.

Недоліки методу: втрата металу внаслідок його розбризкування і нерівномірна його твердість.

Продуктивність при вібродуговому наплавленні вища, ніж при ручному електродуговому, але нижча, ніж при наплавленні під шаром флюсу.

4.9 Наплавлення тертям

Наплавлення розроблено Я.М.Кершенбаумом і Б.А. Авербухом. Суть методу у плавленні нанесеного металу за рахунок теплоти тертя і з'єднання його з деталлю при підвищених температурі і тиску. Нанесений метал або сплав в гранульованому стані (у вигляді стружки) плавиться в закритому просторі за рахунок сил тертя в контакті з деталлю. Тертя забезпечується обертанням деталі або інструменту відносно маси металу чи сплаву, який наноситься. Основна умова: більш висока температура плавлення заготовки порівняно з температурою, плавлення металу, який наноситься. Наплавлення проходить при обертанні деталі і одночасному повздовжньому переміщенні пуансона (рис. 4.11). В результаті інтенсивного тепловиділення від тертя брикет розплавиться, і, знаходячись в закритому просторі пристрою,

наплавиться на торцеву поверхню деталі.

Переваги методу: стабільність хімічного складу в наплавленому шарі; надійне з'єднання основного і наплавленого металу; висока економність процесу.

Недоліки методу: неможливість нанесення на деталь металів більш тугоплавких, ніж основний метал; обмежені розміри наплавлених поверхонь; необхідність виготовлення спеціальних пристроїв для наплавлення деталей кожного типорозміру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]