Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyna_robota (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
3.6 Mб
Скачать

4.10 Відновлення деталей металізацією

Суть методу в нанесенні рідкого металу на спеціально підготовлену поверхню відновлюваної деталі струменем стиснутого повітря або газу (рис. 4.12).

Розплавлений метал розпилюється струменем стиснутого повітря під тиском до 0,6 МПа і покриває поверхню деталі найдрібнішими частинками розміром від 15 мкм до 20 мкм. Ці частинки, вдаряючись з великою швидкістю (від 150 м/с до 200 м/с) в поверхню, яка металізується, спочатку зчіплюються з нею, а потім і між собою, утворюючи суцільне покриття товщиною від 1 мм до 15 мм.

Дрібні частинки розплавленого металу на шляху до поверхні відновлюваної деталі встигають охолодитись. В результаті цього в процесі металізації відновлювана деталь майже не нагрівається (температура менша 70°С), а значить - і не деформується.

Матеріалом для нарощування служить стальний (рідше латунний) дріт. Металізацію, як правило, проводять на токарних верстатах. Деталь встановлюють в патроні або центрах, а апарат - на супорті.

Підготовка до металізації включає: очищення поверхні деталі від бруду; обезжирення і, для утворення шорсткості, піскоструменева обробка або нарізання рваної різьби.

Переваги методу: підвищена зносостійкість при роботі деталі на тертя; невисока вартість і простота процесу; можливість отримання покрить товщиною від 10 мм до 15 мм; протікання процесу без нагрівання деталі, що дозволяє напилювати метал на пластмасу, дерево, картон.

Недоліки методу: невисока міцність зчеплення напиленого шару з матеріалом деталі; крихкість, в результаті чого деталь погано працює при динамічних навантаженнях.

4.11 Відновлення деталей перезаливанням антифрикційними сплавами

Антифрикційні сплави широко використовують для заливання підшипників ковзання з метою зниження тертя і зменшення спрацювання шийки вала. Для цього використовують високоолов'янистий бабіт або свинцеву бронзу.

Вибір металу залежить від питомих навантажень і температури підшипника в процесі роботи. Для бабітів допустимі питомі навантаження не повинні перевищувати 7,5 МПа, а робоча температура - не більше 100°С. Свинцева бронза використовується при питомих навантаженнях від 20 МПа до 25 МПа і температурі від 140°С до 160°С.

При експлуатації підшипників, залитих бабітом, проходить спрацювання залитого шару, поява тріщин за рахунок втомних процесів. Чим тонший шар бабіту, тим вищі його фізико-хімічні властивості,

Процес ремонту включає підготовку підшипника, плавлення бабіту, заливання бабіту і механічну обробку підшипника з подальшим контролем.

Обезжирювання підшипника проводять у розчині каустичної соди при температурі від 80°С до 90°С на протязі 10 хв. Потім його промивають в гарячій воді і висушують. Поверхню покривають флюсом — розчином хлорного цинку у воді. Потім залуджують підшипник - змочують його в розплавленому припої. Після залуджування проводять заливання підшипника бабітом у формах, або відцентровим способом. Після заливання бабітом у форму подається вода для швидкого охолодження.

До недоліків заливання у форми відносять низьку продуктивність і велику витрату бабіту. Відцентровий спосіб більш досконалий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]