Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінар 8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
234.5 Кб
Скачать

4.Зовнішня політика Боснії та Герцеговини

Однією з периферійних зон, яка опинилася в епіцентрі взаємодії цивілізацій і стала постійним джерелом напруги на Балканах, була Боснія та Герцеговина. Про це свідчать події ХV ст. (унаслідок яких Боснія та Герцеговина опинилася під турецьким володарюванням), Боснійська криза 1908–1909 рр. та перетворення цього регіону на арену протистояння двох могутніх військово-політичних альянсів – Антанти та Троїстого союзу – під час Першої світової війни.

У кінці 80–90 рр. ХХ ст., у зв’язку з подіями на Балканському півострові, пов’язаними з процесом розпаду СФРЮ, подальше загострення протиріч між колишніми союзними республіками переросло у війну, внаслідок чого боснійсько-герцеговинська проблема знову опинилася в центрі уваги міжнародного співтовариства.

Економічний розвиток БіГ підпорядковано проблемам відбудови господарства. За роки війни близько 80 % підприємств було пошкоджено або зруйновано, скоротився імпорт нафти через блокаду хорватських портів на Адріатичному морі. З підписанням Дейтонських угод міжнародна допомога полегшила процес відновлення економіки. Проте наслідки міжетнічного конфлікту продовжували негативно впливати на економічний стан. За офіційними даними у 1996 р. було 180 тис. безробітних. Торгове сальдо від'ємне: імпорт перевищував експорт майже у 15 разів.

Основні статті експорту -- лісоматеріали, папір, металеві вироби. Міжнародна програма реконструкції передбачала виділення в 1996--2000 рр. 5,1 млрд. дол.

Наприкінці 1997 р. у БІГ було створено Центральний банк, а в січні наступного року запроваджено єдину валюту (боснійську марку), що стало однією з найважливіших умов економічного росту. Також затверджено закон про приватизацію, підписано договір із Паризьким клубом про реструктуризацію зовнішнього боргу. З початку XXI ст. повільно зростав ВВП. У 2006 р. він становив 21,4 млрд. дол. (5316 дол. на душу населення). Надалі залишається високим безробіття, низький рівень інвестицій.

Основні вектори зовнішньої політики Боснії і Герцеговини на сучасному етапі

Зовнішньополітичні зв'язки визначаються "Базовими принципами зовнішньої політики і діяльності Боснії і Герцеговини", прийнятої 17 лютого 1998 р. Цей документ був узгодженою позицією політичних сил БіГ щодо загальних принципів і цілей міжнародної діяльності в галузі двосторонньої і багатобічної співпраці. Держава є членом ООН (1992), Ради Європи (2001).

БіГ визнала незалежність України 20 квітня 1992 р., наша держава зробила аналогічний крок у відповідь 12 жовтня 1992 р., коли постала проблема міжнародно-правового забезпечення участі українських миротворців у складі сил ООН. 30 листопада 1999 р. закінчилось перебування українського миротворчого батальйону в БіГ.

У квітні 1995 р. в Сараєво з офіційним візитом перебувала українська делегація на чолі зі заступником міністра закордонних справ. 13 березня 2002 р. Сараєво відвідала офіційна делегація міністерства закордонних справ України, яка обговорювала питання двостороннього співробітництва та візового режиму для власників дипломатичних паспортів. Тоді ж було укладено Угоду про інвестиційне співробітництво. Зустріч президентів України та БіГ відбулася 22 травня 2003 р. у Зальцбурзі.

БіГ експортує в Україну напівфабрикати з вуглецевої сталі, кислоти, шкіру, етиловий спирт, пластмасову тару та пакувальні вироби для транспортування. Натомість з України вона імпортує ліки, центрифуги, крани, клапани, вентилі, взуття на полімерній та гумовій підошві, шкіряний і вовняний одяг тощо. У 2002 р. товарообіг між БіГ та Україною становив 23 229 тис. дол., а у 2003 р. -- 13 381 тис. дол. (у т. ч. товарами -- 13 тис. дол.).

Висновки. Отже, в березні 1992 р. а Боснія і Герцеговина проголосила незалежність і спочатку була визнана країнами Європейського союзу і США, слідом за чим її почали визнавати і інші держави по всьому миру. Нерегулярні війська сербів, негласно підтримувані Югославській армією, почали громадянську війну, за підсумками якої держава розпалася. Під час війни часто підписувалися різні договори та перемир'я, які незабаром порушувалися.

ЄС і ООН був створений план по врегулюванню ситуації в Боснії та Герцеґовині. Відповідаючи йому, країна поділялася на 10 областей, кожна з яких була однорідна за своїм національним складом. Боснійських сербів на чолі з радість Караджича повертали відібрану у мусульман територію. Хорвати і боснійців погодилися з цим планом, але серби відмовилися слідувати йому. В серпня е 1995 рік а літаки ВПС США приступили до бомбардування позицій військ боснійських сербів. В результаті боснійців і хорвати визнали автономію сербської громади у складі Боснії та Герцеґовини. В грудні 1995 року конфлікт був улагоджений Дейтонскімі угодами за посередництва США. Але і після підписання цих угод обстановка в регіоні була вкрай нестійка.

Сьогодні також Боснія і Герцеговина залишається в конфліктній зоні, більш того, сьогодні Боснія і Герцеговина входить в плани зовнішньої політики багатьох інших країн, наприклад Великобританії і США, які намагаються примирити локальний конфлікт, доки він ще не переріс в глобальний.

Відносини між Україною та Боснією і Герцеговиною

Дружній характер відносин між Україною та Боснією і Герцеговиною був закладений ще наприкінці ХІХ ст., коли українці Львівського та Тернопільського регіонів переселилися до північної Боснії. Українська національна меншина в БіГ є однією з найдавніших закордонних громад українського народу та однією з найчисельніших національних меншин у Боснії і Герцеговині. Вихідці з України є об’єднуючим елементом у відносинах між двома державами.

Боснія і Герцеговина визнала Україну як незалежну державу 20 квітня 1992 року. Зі свого боку, Президія Верховної Ради України своєю постановою визнала державну незалежність Боснії і Герцеговини 12 жовтня 1992 року.

Розбудова дипломатичних відносин між Україною та Боснією і Герцеговиною була уповільненою в першій половині 90-х років у зв’язку із загостренням міжнаціональних відносин у Балканському регіоні. Дипломатичні відносини між офіційними Києвом та Сараєво були встановлені 20 грудня 1995 року. На даному етапі Посольство України в Хорватії виконує свої функції за сумісництвом в Боснії і Герцеговині, а Посольство Боснії і Герцеговини в Росії за сумісництвом представляє свою державу в Україні.

Сторони здійснюють кроки щодо забезпечення безпосередньої дипломатичної присутності України в Боснії і Герцеговині, а БіГ в Україні, що, безперечно надасть новий поштовх розвиткові двосторонніх відносин на якісно новому рівні.

Готовність двох країн до взаємовигідного співробітництва як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях, бажання надати українсько-боснійсько-герцеговинським відносинам нової якості було підтверджено під час першого офіційного візиту Міністра закордонних справ України Г.Й.Удовенка до Боснії і Герцеговини ще у червні 1997 року.

Початком нового етапу у розбудові відносин між Україною та Боснією і Герцеговиною став перший офіційний візит в Україну міністра закордонних справ Боснії і Герцеговини М.Іванича у лютому 2004 року.

Поділяючи спільні підходи до вирішення гострих проблем сьогодення та врегулювання конфліктів в багатьох гарячих точках планети, Україна та Боснія і Герцеговина успішно співпрацюють на міжнародній арені. Україну та Боснію і Герцеговину об’єднують спільність поглядів на більшість проблем міжнародних відносин сьогодення та розвиток ситуації в регіоні Південно-Східної Європи, що неодноразово підтверджувалося взаємодією наших країн у рамках міжнародних організацій. Свідченням цього, як і факту історичної близькості народів України та Боснії і Герцеговини, є те, що Боснія і Герцеговина однією з перших приєдналася до Спільної Заяви країн ООН щодо засудження Голодомору в Україні, ухваленої наприкінці 2003 року.

Успішний розвиток політичного діалогу відкриває широкі можливості для торговельно-економічного співробітництва між нашими державами. Перспективними сферами такого співробітництва можуть стати сільське господарство, енергетика, розбудова транспортної інфраструктури, легка і хімічна промисловість.

Своєрідним поштовхом до активізації бізнесових контактів ділових кіл України та Боснії і Герцеговини має стати і розвиток регіонального співробітництва, зокрема започаткування та розвиток побратимських зв’язків між містами Львів та Баня Лука, а також Автономною Республікою Крим та Республікою Сербською.

Загалом, на сучасному етапі створені необхідні умови для інтенсифікації взаємовигідного співробітництва між Україною та Боснією і Герцеговиною на всіх рівнях як у політичній, економічній, правовій, так і гуманітарній сферах.