Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінар 8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
234.5 Кб
Скачать

2. Приєднання до нато

В сучасних міжнародних умовах питання безпеки постають питаннями взаємності. Безпека сьогодні - різнобічна, так само як виклики безпеці – багатозначні. В таких умовах абсолютним пріоритетом Республіки Хорватії є побудова свого міжнародного положення та безпеки на засадах членства в НАТО.

Приєднанням до НАТО, Хорватія взяла на себе та виконала зобов’язання, які пов’язані з підтримкою та членством у цьому об’єднанні.

Крім того, приєднання до НАТО найкращим чином реалізує інтереси Хорватії по збереженню національної безпеки на рівні, який забезпечить оптимальні умови для загального розвитку країни. Загрози безпеці, з якими стикається сучасний світ, потребують інтенсивної міжнародної співпраці, а союз НАТО, на думку більшості хорватських громадян і майже всіх політичних партій, представляє найкращий спосіб відповісти на загрози та зберегти національний суверенітет і безпеку Республіки Хорватії.

3. Покращення відносин з сусідніми державами

Хорватія особливо зацікавлена у тривалій стабілізації та демократизації південно-східної Європи, забезпечення тривалого миру і розвитку цієї частини Європи, встановлення добросусідських ділових взаємовідносин на засадах рівноправності та тривале вирішення питань, які залишились відкритими з часів успадкування колишньої держави, політичним шляхом і на засадах міжнародного права.

Держава розвиватиме відносини з сусідніми країнами на засадах добросусідства, взаємної поваги до суверенітету, самостійності, територіальної цілісності, рівноправності та вирішення відкритих питань політичними засобами шляхом прямих переговорів на засадах міжнародного права або міжнародної правової допомоги.

4. Розвиток двосторонньої та багатосторонньої міжнародної співпраці

Хорватія, як демократична і відкрита країна, бажає на засадах суверенної рівності країн розвивати політичні та економічні відносини з усіма демократичними державами світу; інтенсивність та значення цих відносин мають відповідати національним інтересам Хорватії.

У контексті розвитку двосторонніх відносин особливе значення для Хорватії відіграють відносини з США. Покращення партнерських відносин з США може позитивно вплинути на загальне міжнародне становище Хорватії та реалізацію окремих зовнішньополітичних цілей країни. Хорватія має намір розвивати різнобічні економічні та політичні відносини з іншими великими світовими державами, особливо з Росією та Китаєм, з якими традиційно підтримує дружні відносини.

Участь у діяльності міжнародних організацій є важливим зовнішньополітичним завданням Хорватії. Уряд має намір активно працювати на посилення ролі у важливих для Хорватії організаціях, в першу чергу в ЄС, НАТО, ООН, Раді Європи, ОБСЄ та інших. Уряд працюватиме на посилення позицій Хорватії у складі системи ООН, де особливе значення має участь Хорватії у роботі Ради Безпеки як її непостійного члена протягом 2008-2009 років. Хорватія активно підтримуватиме і братиме участь у діяльності ОБСЄ, Ради Європи та інших міжнародних організацій, які виступають за розвиток демократії, панування права та захист прав людини і меншин.

У рамках співпраці з міжнародними організаціями і з огляду на багатосторонній характер безпеки, Уряд буде готовий взяти на себе зобов’язання, що пов’язані з членством Хорватії в ЄС, НАТО та ООН. Це особливо стосується участі Уряду в миротворчих місіях та місіях, спрямованих на глобальну боротьбу з тероризмом.

Як складова частина розвитку добросусідських відносин та забезпечення стабільності і процвітання у регіоні, регіональна співпраця й надалі займатиме важливе місце у хорватській зовнішньополітичній діяльності. Хорватія продовжить активну участь та сприяння роботі регіональних організацій, форумів та ініціатив.