Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП- Соц-пед. робота в сфері дозвілля_(Пожидаєв...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
100.53 Кб
Скачать

Ііі. Програма змістовий модуль і Дозвілля як соціально-культурне явище

Лекція 1. Теоретичні засади дозвіллєвої діяльності

Дозвілля як складова часового простору; як окремий вид життєдіяльності людини; як психологічний стан і ознака цілісного способу життя людини. Історичні аспекти дозвіллєвої діяльності Ознаки та принципи дозвіллєвої діяльності. Структурне наповнення дозвілля. Нормативно-правове забезпечення організації дозвілля.

Лекція 2. Особливості дозвілля як соціально-культурного явища

Аналіз змісту дозвілля як соціально-культурного явища в контексті людської життєдіяльності. Функції дозвілля (рекреаційна, комунікативна, соціальна, творча, пізнавальна, ціннісно-орієнтаційна). Рівні та специфічні ознаки дозвілля. Параметри дозвіллєвої діяльності.

Лекція 3. Дозвілля в зарубіжних країнах як складова культурної сфери.

Дозвілля в контексті культурної політики зарубіжних країн (Франція, Німеччина, Великобританія, США). Основні структурно-функціональні складові дозвіллєвої сфери (державна, добровільна, комерційна). Завдання та моделі державної політики у сфері культури. Принципи державної політики в сфері дозвілля. Напрями діяльності державних органів влади в сфері дозвілля.

Змістовий модуль іі Соціально-педагогічна діяльність в інститутах дозвіллєвої сфери

Лекція 1. Соціально-педагогічна діяльність в позашкільних закладах-дозвіллєвих центрах

Концептуальні засади діяльності сучасних позашкільних закладів. Характеристика мережі позашкільних закладів. Мета, завдання змістовного дозвілля в позашкільних закладах. Роль позашкільних закладів у соціальному вихованні дітей і підлітків. Характеристика соціально-педагогічних умов, що забезпечують розвиток творчої особистості (творчий характер педагогічного процесу; пріоритет виховання; взаємодія зі школою, сім'єю та громадськістю; діалогічне спілкування як засіб інтелектуальної співтворчості; системний характер керівництва соціально-педагогічним процесом та інші). Принципи та зміст соціально-педагогічної дозвіллєвої діяльності в позашкільному закладі.

Лекція 2. Організація дозвіллєвої соціально-педагогічної діяльності за місцем проживання

Досвід виховної роботи соціального педагога в мікрорайоні. Провідні ідеї соціально-педагогічної роботи за місцем проживання. Нормативно-правові аспекти організації діяльності дітей і молоді за місцем проживання. Призначення та напрями дозвіллєвої діяльності в клубах за місцем проживання. Організація гурткової роботи як форми дозвілля за місцем проживання (мета, завдання, види гуртків, форми залучення, принципи діяльності). Види дитячих та підліткових об’єднань клубів. Технологічні етапи створення клубу змістовного дозвілля за місцем проживання.

Лекція 3. Соціально-педагогічна діяльність у літньому оздоровчому таборі

Аналіз передового досвіду соціально-педагогічної діяльності в літніх оздоровчих таборах. Мета, завдання, структура професійної діяльності соціального педагога в літньому оздоровчому таборі.

Особливості реалізації соціально-виховної функції в тимчасовому колективі дітей (форми, методи). Типи дозвіллєвих програм що впроваджуються в тимчасовому колективі дітей. Призначення профільних підліткових таборів. Зміст діяльності соціального педагога у профільних підліткових таборах.