Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
668833_8A394_rudiy_m_m_zhebka_v_v_mikroekonomik...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

9.3. Монопольне ціноутворення та цінова дискримінація

Монополіст визначає ціну та обсяг виробництва таким чином, щоб граничний дохід дорівнював граничним витратам. Граничний дохід можна визначити, якщо продиференціювати функцію загального доходу TR = R(Q) як добуток двох функ­цій — Q і P(Q). У результаті отримаємо:

Dp

mr = p + q . (9.5)

Dq

Скористаємося визначенням цінової еластичності попиту:

dp p .Dp p

ed = , тоді = ed .

D Dq q' Dq q

Звідси після підстановки останнього співвідношення DpQq у формулу (9.5) отримаємо:

p

1 + -1

e

mr = p + q = p

q Ed

(9.6)

Тепер, оскільки мета фірми — максимізація прибутку, можна прирівняти граничний дохід до граничних витрат:

p {1 + 1 = mc,

ed

і, перегрупувавши члени рівняння, отримаємо

p - mc = 1

p ~~ ~e~d'

Тоді ціна монополіста дорівнюватиме

(9.7)

1 /Ed

тобто вона встановлюється вищою за рівень MC (зазначимо, що вказана формула використовується лише у випадку ED > |11).

Отже, монополісти на практиці користуються принципом ці­ноутворення «витрати плюс», тобто ціна встановлюється на рів­ні граничних витрат плюс певна надбавка. Наприклад, якщо ела-

стичність попиту становить — 2, а граничні витрати 7 грн, то оп-

7

тимальна ціна повинна становити: P = —7- = 14 грн за одиницю.

1" /2

Таким чином, надбавка на граничні витрати зростає при змен­шенні коефіцієнта еластичності і наближенні його до одиничної еластичності.

З метою збільшення свого прибутку монополісти досить ши­роко використовують цінову дискримінацію (від лат. discrimina-tio — розрізняти) — встановлення продавцем різних цін на різні одиниці того самого товару, що продаються одному або різним покупцям. При цьому відмінність у цінах

не пов'язана з різними витратами, потрібними для постачання товарів чи обслуговування покупців.

Поняття цінової дискримінації було введене в економічну те­орію в першій третині ХХ ст. Альфредом Пігу (1877—1959) — англійським економістом, послідовником А. Маршалла. Він за­пропонував розрізняти три види, або ступені, цінової дискримі­нації.

Цінова дискримінація першого ступеня, або абсолютна ці­нова дискримінація, існує тоді, коли кожному споживачеві вста­новлюють індивідуальну ціну на рівні його готовності платити за благо, тобто найвищу із цін, за якою споживач погоджується на купівлю певної одиниці блага. Інакше кажучи, ціна кожної оди­ниці продукції встановлюється на рівні ціни ринкового попиту саме цієї одиниці, в результаті весь споживчий надлишок при­своюється монополістом. Абсолютна цінова дискримінація зо­бражена на рис. 9.4.

Оптимальний випуск монополіста, який не здійснює цінової дискримінації, визначається перетином кривих MC та MR. Він, як видно на рис. 9.4, становитиме Q2 при ціні P2 . Надлишок спо­живача при цьому дорівнюватиме сумі, окресленій площею P2 AL, надлишок виробника — сумі, окресленій площею CP2 LE2. Якби монополіст зміг здійснити абсолютну цінову дискриміна­цію, він почав би продавати кожну одиницю продукції за тією ціною, за якою хто-небудь погодився б її купувати, тобто за ці­нами її попиту, вся множина яких представлена ординатами то­чок лінії попиту, D. Отже, кожна додаткова вироблена та продана одиниця продукції збільшувала б загальний дохід монополіста на таку саму суму, за якою вона б продавалася. А це означає, що для монополіста, який здійснює абсолютну цінову дискримінацію, крива попиту стає і кривою граничного доходу, як і на ринку до-

сконалої конкуренції (на рис. 9.4 злиття кривої MR з кривою D показано стрілкою). Однак, на відміну від досконалої конкурен­ції, де MR = AR, у монополіста, що здійснює цінову дискриміна­цію, ціни різних одиниць продукції різні, а тому MR #AR.

Рис. 9.4. Абсолютна цінова дискримінація

Здійснюючи абсолютну цінову дискримінацію, монополіст визначає оптимальний випуск також на перетині кривих гранич­ного доходу і граничних витрат. Але оскільки для нього кривою граничного доходу стає крива попиту, то саме її перетин з кри­вою МС (точка Е1 на рис. 9.4) визначає оптимальний випуск. Та­ким чином, обсяг випуску при абсолютній ціновій дискримінації збільшується до рівня Q1*, що відповідає ринку досконалої кон­куренції. При цьому монополіст присвоює весь споживчий над­лишок P2*AL, який при простій монополії і випуску Q2* дістався б покупцям. Щоправда, така цінова дискримінація має і позитив­ну рису — збільшення цінового обсягу з Q2* до ефективного ри­нку Q1*.

У чистому вигляді досягнути абсолютної цінової дискриміна­ції складно. Адже для цього монополіст повинен володіти по­вною інформацією про функцію попиту всіх можливих спожива­чів свого товару. Деяке наближення до неї можливе за наявності невеликої кількості покупців, коли кожна одиниця товару вироб­ляється за індивідуальним замовленням.