Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економія самост.розв.задач.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема. Форми організації суспільного виробництва.

Для розв’язання задач по даній темі необхідно знати:

  • вартість товару (трудова теорія вартості) – затрати суспільно-необхідного часу для виробництва товару. Суспільно-необхідний час – це час на виробництво товару за наявних суспільно-нормальних умов виробництва та при середньому в даному суспільстві рівні вмілості та інтенсивності праці;

  • мінова вартість – співвідношення обміну одного товару на інший

  • фактори зміни величини вартості товару:

    1. продуктивність праці : при зростанні продуктивності праці величина вартості одиниці товару зменшується і навпаки. При цьому загальна вартість не змінюється;

    2. інтенсивність праці: величина вартості одиниці товару не змінюється. При цьому загальна вартість збільшується (при зростанні інтенсивності праці).

Задача 1. Мінова вартість одного кілограма кави складає 12 кілограмів олії. Як зміниться пропорція обміну, якщо в зв’язку з неврожаєм кави зберуть у два рази менше, а виробництво олії залишиться на колишньому рівні?

Розв’язання: 1 кг кави = 12 кг олії. Якщо продуктивність у виробництві кави зменшилась у два рази, то за той же термін буде вироблено 0,5 кг кави і стільки ж кілограм олії: 0,5 кг кави = 12 кг олії або 1 кг кави = 24 кг олії

Відповідь. Кава подорожчала і тепер дорівнює 1 кг кави = 24 кг олії.

Задача 2. Товар В обмінюється на 20 одиниць товару С. Як зміниться мінове відношення, якщо продуктивність праці у виробництві товару В підвищиться в 1,5 рази, а у виробництві товару С зменшиться в 3 рази?

Розв’язання. 1 В = 20 С. Якщо продуктивність праці у виробництві товару В підвищилась в 1,5 рази, то товар В подешевшає в 1,5 і але зменшення продуктивності праці у виробництві товару С призведе до збільшення його вартості у 3 рази тобто

1В =

Задачі для самостійного розв’язання

Задача 1. Мінова вартість одного буханця хліба складає 1,5 кг картоплі. Як зміниться пропорція обміну, якщо у зв’язку з неврожаєм зерна ціни на хліб підвищаться в 1,5 рази, а врожайність картоплі зростає в 1,5 рази?

Задача 2. Працюючи на суспільно-нормальному рівні, підприємство за рік виготовило 40 тис. пральних машин, загальна вартість яких становила 8 млн. грн. До того як декілька фірм-конкурентів, модернізували своє виробництво, підвищили продуктивність праці в галузі на 20 %, підприємство реалізувало 30 тис. машин. Визначте: 1) якою стала ринкова вартість кожної нереалізованої пральної машини, якщо водночас із зростанням продуктивності праці потреба у пральних машинах зменшилась на 10 %? 2) яких сумарних втрат від реалізації 10 тис. машин зазнає підприємство? 3) якими будуть втрати підприємства, якщо воно продовжуватиме виробляти 40 тис. пральних машин на рік? 4) чи може підприємство в нових умовах нормально здійснювати процес відтворення? 5) чи доцільно підприємству проводити реконструкцію і що це йому забезпечить, якщо інші умови залишатимуться незмінними?

Дайте відповідь на ці ж запитання за умови, що водночас із зростанням продуктивності праці попит на пральні машини зріст на 20 %.