Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ СЕМІНАРІВ НОВІ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

  1. Значення дослідження і оцінки показників злочинності в діяльності правоохоронних органів та інших суб’єктів попередження злочинності.

  2. Загальна характеристика сучасної злочинності та тенденції її розвитку в Українi.

  3. Загальна характеристика злочинності в зарубіжних країнах.

  4. Значення та засоби виявлення латентної злочинності.

  5. Тематика рефератів та доповідей:

  6. Особливості злочинності в період становлення правової держави України.

  7. Основні закономірності та тенденції злочинності.

  8. Кількісні і якісні показники агресивної злочинності.

  9. Кількісні і якісні показники корисливої злочинності.

  10. Кількісні і якісні показники організованої злочинності.

  11. Кількісні і якісні показники корупційної злочинності.

  12. Кількісні і якісні показники професійної злочинності.

  13. Кількісні і якісні показники рецидивної злочинності.

  14. Кількісні і якісні показники економічної злочинності.

  15. Кількісні і якісні показники злочинності неповнолітніх та молоді.

  16. Кількісні і якісні показники жіночої злочинності.

Література

  1. Басков В.И. Уголовная преступность и борьба с ней // Вестник МГУ. Серия 11. Право. – 1991. – №4. – С.3-12.

  2. Гаврилишин А.П., Джужа А.Н. и др. Преступность и ее основные характеристки: Лекция. – К.: УАВД. – 1993.

  3. Даньшин И.Н. Преступность: понятие и общая характеристика, причины и условия. - К., 1988.

  4. Долгова А.И. Преступность и общество. - М., 1992.

  5. Дубовик О.Л. Современное состояние преступности в ФРГ: анализ и краткая оценка статистических данных // Гос. и право. – 1993. – N2. – С.106-113.

  6. Закалюк А. Поняття злочинності: предметна сутність // Юридична Україна. – 2004. – №4. – С.43-49.

  7. Карпец И.И. Преступность: иллюзии и реальность. - М., 1992.

  8. Ковалкин А.А. Латентная преступность и ее выявление органами внутренних дел: Учебное пособие. – К.: КВШ, 1985.

  9. Кудрявцев В.Н. Преступность и нравы переходного общества. – М.: Гардарики, 2002. – 238 с.

  10. Кузнецова Н.Ф. Преступление и преступность. - М., 1969.

  11. Ли Д.А. Преступность в структуре общества. – М.: „Русский мир”, 2000. – 152 с.

  12. Литвак О. Злочинність, її причини та профілактика. – К., 1997.

  13. Филонов В.П. Состояние, причины преступности в Украине и ее предупреждение. Монография. – Донецк: Изд-во „Донеччина”, 1999. – 640 с.

  14. Шакун В.І. Суспільство і злочинність. – К.: Атіка, 2003. – 784 с.

Тема № 4 Особа злочинця.

1. Поняття особи злочинця та значення вивчення особи злочинця для працівників правоохоронних органів та суддів.

2. Структура особи злочинця.

3. Класифікація злочинців.

4. Типологія злочинців.

Завдання для виконання

1. Громадянин Зверєв вiв аморальний спосiб життя: маючи високу квалiфiкацiю механiка, довго не затримувався на одному мiсцi роботи – його звiльняли за численнi прогули; систематично пиячив, внаслiдок чого був визнаний хронiчним алкоголiком, вiв себе непристойно у громадських мiсцях. Дружина i неповнолiтнiй син залишили його, оскiльки вiн систематично конфлiктував, ображав їх, продавав спiльне майно з метою придбання спиртного. Громадянин Зверєв пiдозрювався також у розкраданнi продуктiв з магазину, але справа була припинена, тому що не була доказана вина.

У 2005 році гр. Зверєв у дворi свого будинку скоїв у нетверезому станi правопорушення, викрикував нецензурнi слова, чiплявся до мешканцiв будинку, ображав їх. У зв’язку з цим його було затримано мiлiцiєю. За ознаками ст. 173 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення гр. Зверєва було притягнуто до адміністративної вiдповiдальностi за дрiбне хулiганство.

Чи можна вважати гр. Зверєва злочинцем? Дайте визначення особи злочинця.

2. Якi з нижченаведених ознак i властивостей особи злочинця належать до соцiально-демографiчних, кримiнально-правових, соціально-рольових та морально-психологiчних ознак: 1) вид злочину; 2) наявнiсть колишньої судимостi; 3) стать; 4) корисливо-агресивна спрямованiсть поведiнки; 5) вiк; 6) потреби; 7) умисна вина; 8) особливостi iнтелектуальної, вольової, емоцiйної сфер; 9) жорстокiсть; 10) повторнiсть вчинення злочину; 11) освiта; 12) спiвучасть в органiзованiй злочиннiй групi; 1З) зайнятiсть; 14) iндивiдуальнi умови життя винного; 15) інтереси; 16) сімейний стан; 17) ставлення до працi; 18) розкаяння; 19) брехливiсть; 20) рецидив злочинів.

3. Ознайомтеся з наведеними фабулами кримiнальних справ. Використовуючи кримiнологiчну типологiю, обґрунтуйте тип особи злочинця.

1.1. Громадянин Попов з 2-х рокiв почав тiкати з дому, займався крадiжками продуктiв i речей, у зв’язку з цим знаходився на профiлактичному облiку в мiлiцiї. У 14 рокiв його було притягнуто до кримiнальної вiдповiдальностi за крадiжку з квартири. Пiсля звiльнення з колонiї у перший же мiсяць разом з гр. Носовим, з яким познайомився пiд час вiдбуття покарання, гр. Попов вчинив крадiжку i пограбування. Вiдбувши 5 рокiв позбавлення волi, вiн влаштувався працювати на завод. В один iз робочих днiв вiн побив бригадира за те, що той обiзвав його злочинцем, на що гр. Попова було засуджено до 8 рокiв позбавлення волi. У колонiї вiн порушував режим, ухилявся вiд працi, брав участь у бiйках з iншими засудженими, що встали на шлях виправлення.

1.2. Повертаючись додому з нiчної змiни, гр. Котов побачив на дорозі п’яного Васіна, який спав. Громадянин Котов витяг у нього з кишенi грошi (600 грн.) i намагався зняти годинник, але був затриманий працiвниками мiлiцiї. Громадянин Котов ранiше не судимий, за мiсцем роботи та мешкання характеризувався позитивно.

1.3. Громадянин Духов вбив свою жiнку, труп розчленив, склав у валiзу i вийшов з дому, але на вулицi його затримали працiвники мiлiцiї. Слiдством було встановлено, що гр. Духов неодноразово судимий за хулiганство, насильницький грабiж i розбiй. Свого часу суд визнав його особливо небезпечним рецидивiстом за Кримінальним кодексом України 1960 року.

1.4. Громадянина Стеценко, який працював на заводi, було затримано на прохiднiй з набором гаєчних ключiв. За це його було притягнуто до адмiнiстративної вiдповiдальностi. Протягом року вiн двiчi побував у витверезнику. До роботи ставився добре. Одного разу гр. Стеценко побачив на територiї заводу кимсь схований електродвигун i вирiшив його вкрасти. Електродвигун йому був потрiбний для дачi. Пiд час крадiжки гр. Стеценка було затримано працiвниками охорони.

1.5. Колишнiй спортсмен (боксер) гр. Житник побачивши, що двоє хлопцiв пристають до дiвчини, зробив їм зауваження, на що останнi вiдповiли нецензурною лайкою i своїх дiй не припинили. Тодi вiн ударив одного з них в обличчя, той упав i головою вдарився об стiну будинку. На другий день у лiкарнi вiд отриманих тяжких тiлесних ушкоджень вiн помер. Громадянин Житник за мiсцем роботи i у побутi характеризувався позитивно, нiяких порушень громадського порядку не допускав i до вiдповiдальностi не притягався.

1.6. Громадянка Макова, мати трьох дiтей, робiтниця ательє пошиву жiночого плаття, пiд час примiрки помiтила, що замовниця вийшла з примiрочної, залишивши там сумку. Користуючись її вiдсутнiстю, робiтниця викрала гаманець iз грошима. Громадянка Макова на роботi характеризувалася позитивно, користувалася повагою у спiвробiтникiв. Факт скоєння злочину пояснила тим, що хотiла пошити плаття своїй доньцi до випускного вечора у школi, а грошей не мала.