Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ЯК ВИЩИЙ ОРГА...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
44.99 Кб
Скачать

Тема 8. Кабінет міністрів україни як вищий орган в системі органів виконавчої влади план

1.Кабінет Міністрів України – вищий орган виконавчої влади

2.Склад Кабінету Міністрів України

3.Компетенція Кабінету Міністрів України

4.Повноваження Кабінету Міністрів України по координації діяльності системи органів виконавчої влади

5.Відносини Кабінету Міністрів України з Президентом України, допоміжними органами і службами Президента України

6.Повноваження Кабінету Міністрів України у відносинах з Верховною радою України

7.Організація діяльності Кабінету Міністрів України

8.Акти Кабінету Міністрів України

1.Кабінет Міністрів України – вищий орган виконавчої влади

У відповідності до ст.113 Конституції України Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади.

Тобто, очолює одну з гілок влади і є головним органом державного управління.

Новий Закон України «Про Кабінет Міністрів України» від 21 грудня 2006 року вперше визначив організацію, повноваження і порядок діяльності Кабінету Міністрів України на законодавчому рівні. Вказаний закон врахував зміни до Конституції України, внесені у частині перетворення нашої країни з президентсько-парламентської республіки на парламентсько-президентську, які зменшили залежність функціонування уряду від Президента України, і навпаки, підвищили його підконтрольність парламенту.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» Кабінет Міністрів України - Уряд України - є вищим органом у системі органів виконавчої влади.

Кабінет Міністрів України здійснює виконавчу владу безпосередньо та через міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, Раду міністрів Автономної Республіки Крим та місцеві державні адміністрації, спрямовує, координує та контролює діяльність цих органів.

Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією України.

Основні завдання Кабінету Міністрів України визначаються ст.116 Конституції України та ст.2 Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Вказані норми визначають, що Кабінет Міністрів України:

1) забезпечує державний суверенітет і економічну самостійність України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання Конституції і законів України, актів Президента України;

2) вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина;\

3) забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики; політики у сферах праці й зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокористування;

4) розробляє і здійснює загальнодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального і культурного розвитку України;

5) забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності; здійснює управління об'єктами державної власності відповідно до закону;

6) розробляє проект закону про Державний бюджет України і забезпечує виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України, подає Верховній Раді України звіт про його виконання;

7) здійснює заходи щодо забезпечення обороноздатності і національної безпеки України, громадського порядку, боротьби зі злочинністю;

8) організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи;

9) спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади;

10) виконує інші функції, визначені Конституцією та законами України, актами Президента України.

Діяльність Кабінету Міністрів України ґрунтується на принципах верховенства права, законності, поділу державної влади, безперервності, колегіальності, солідарної відповідальності та відкритості.

Кабінет Міністрів України здійснює виконавчу владу на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Неправомірне втручання будь-яких органів, посадових осіб, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян у вирішення питань, що належать до компетенції Кабінету Міністрів України, не допускається. Кабінет Міністрів України є колегіальним органом і приймає рішення після обговорення питань на його засіданнях, якщо інше не передбачено цим Законом.

Кабінет Міністрів України регулярно інформує громадськість через засоби масової інформації про свою діяльність, залучає громадян до процесу прийняття рішень, що мають важливе суспільне значення. Прийняття Кабінетом Міністрів України актів, що містять інформацію з обмеженим доступом, можливе лише у випадках, визначених законом, у зв'язку із забезпеченням національної безпеки та оборони України. Всі рішення Кабінету Міністрів України підлягають обов'язковому оприлюдненню, крім актів, що містять інформацію з обмеженим доступом.

Уряд України здійснює діяльність в межах Програма діяльності Кабінету Міністрів України

Не пізніше ніж у тридцятиденний строк після набуття повноважень уряд подає на розгляд Верховної Ради України Програму діяльності Кабінету Міністрів України, в якій визначається стратегія його діяльності.

Вказана програма перед розглядом на пленарному засіданні Верховної Ради України обговорюється в комітетах Верховної Ради України та депутатських фракціях.

Прем'єр-міністр України особисто представляє Програму діяльності Кабінету Міністрів України на пленарному засіданні Верховної Ради України та відповідає на запитання народних депутатів України.

Верховна Рада України може надати Кабінету Міністрів України можливість доопрацювати Програму діяльності Кабінету Міністрів України з урахуванням пропозицій і зауважень, висловлених під час її обговорення в комітетах, депутатських фракціях та на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Програма діяльності Кабінету Міністрів України вважається схваленою, якщо за неї проголосувала більшість від конституційного складу Верховної Ради України. Рішення про схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України приймається у вигляді Постанови Верховної Ради України.