Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КурсДиплНовосадПособие(с курсивом).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
540.67 Кб
Скачать

5 Захист курсової, випускної та дипломної робІт

5.1 Захист курсової роботи

Захист курсової роботи здійснюється за встановленим графіком, прилюдно, перед комісією кафедри (до складу комісії входить завідувач кафедри та двоє провідних викладачів). Процедура захисту передбачає стислий виклад (тривалістю 5-7 хв.) студентом головних проблем дослідження та їх вирішення і супроводжується пока­зом наочного матеріалу (цифрові табличні дані, графіки, схеми, рисунки тощо). Даються відповіді на запитання членів комісії. У процесі захисту членами комісії оцінюється глибина знань студентом досліджуваної теми, уміння вести наукову дискусію, обґрунтовувати й відстоювати свою точку зору, чітко відповідати на поставлені запитання. При оцінюванні курсової роботи враховується оцінка, виставлена науковим керівником у відгуку. Результати захисту курсової роботи визначаються оцінками "відмінно", "добре", "задовільно" і "незадовільно" відповідно критеріїв, затверджених НМР біологічного факультету (додаток У). Позитивна оцінка вноситься в екзаменаційну відомість та залікову книжку студента.

5.2 Подання випускної та дипломної робіт до захисту

Випускна (дипломна) робота до захисту перед Державною екзаменаційною комісією проходять такі етапи:

- У встановлений регламентом термін робота здається науковому керівнику для перевірки та надання відгуку.

- Перевірка нормоконтролером відповідності оформлення роботи встановленим вимогам, викладеним вище.

- Перевірка та підпис розділу "Охорона праці" у консультанта.

- Отримання рецензії на випускну (дипломну) роботу.

- Здача опалітуреної випускної (дипломної) роботи секретарю ДЕК разом з відгуком наукового керівника, характеристикою, рецензією та витягом із засідання кафедри. Навчально-наукові роботи надаються голові ДЕК за три дні до захисту для детального ознайомлення. У роботі повинно бути підшите зав­дання на виконання дипломної роботи, з підписом студента, науко­вого керівника та завідуючого кафедрою. Магістри, також, здають примірник публікації у наукових виданнях за темою дипломної роботи.

5.3 Апробація випускної та дипломної робіт

У процесі підготовки до захисту відповідальним є попередній захист навчально-наукової роботи. Це той момент, коли студент уперше виходить зі своєю роботою на широку аудиторію і доповідає про зроблене, визначає основні результати. Говорити потрібно точно, образно, логічно, емоційно, намагатися говорити своїми словами. Обов'язково підготуйте текст, але не читайте його. Складіть чіткий план виступу, заздалегідь продумайте, в якій послідовності ви розкриватиме тему. Продумайте, які можуть бути поставлені питання, намагайтеся дати на них відповіді. Для цього потрібне володіння матеріалом.

Попередній захист – це, як правило, схвалення роботи, або, як це називається у наукових колах, апробація, яка ґрунтується на перевірці, випробуванні. Таким випробуванням і є виступ. Отже, готуватися до попереднього захисту необхідно серйозно. Будьте до себе вимогливими. Засвідчіть, що ви добре орієнтуєтесь у своїй роботі.

Студенти, роботи яких були позитивно оцінені на поперед­ньому захисті допускаються до захисту випускної (дипломної) роботи перед Державною екзаменаційною комісією.

Останнім етапом на шляху до отримання офіційної оцінки є захист положень своєї роботи на відкритому засіданні ДЕК.