Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка до практики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

4.2. База практики – державна податкова адміністрація (інспекція)

Мета практики:

здобути знання і навички роботи у різних підрозділах податкової адміністрації (інспекції);

- навчитися виконувати функціональні обов’язки фахівців системи оподаткування.

Тематичний план практики:

1. Організаційні заходи: прибуття на практику і відмітка про це у щоденнику, проходження інструктажу з техніки безпеки, ознайомлення з робочим місцем, уточнення індивідуального плану практики.

2. Особливості системи оподаткування в Україні на основі вивчення основних нормативно-правових актів, які регулюють сферу оподаткування.

3. Структура апарату податкового органу та організація його роботи, вивчення прав та обов’язків державної податкової адміністрації (інспекції) та її підрозділів.

4. Облік платників податків, порядок справляння загальнодержавних та місцевих податків, зборів та платежів.

5. Організація і методологія контролю за стягненням податків та платежів та порядок притягнення до відповідальності суб’єктів оподаткування за порушення чинного законодавства про оподаткування.

6. Оперативна та консультативна робота, основи діловодства, складання, оформлення і подання документів до державної податкової адміністрації (інспекції).

7. Здійснення контролю за правильністю нарахування податку на прибуток підприємства та його стягуванням, оформлення декларації про прибуток підприємства, приймання участі у камеральній та документальній перевірках; вивчення відповідальності платників за порушення Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР.

8. Облік податку на додану вартість, контроль за його стягненням та відповідальність платників за порушення Закону України “Про податок на додану вартість” від 3.04.1997 р. № 168/97-ВР.

9. Порядок справляння акцизного збору, контроль за його стягненням та відповідальність платників за порушення законодавчої та нормативної бази, яка регламентує справляння акцизного збору.

10. Особливості оподаткування доходів фізичних осіб (заробітної плати та прибутків, одержуваних від підприємницької діяльності), порядок здійснення контролю та відповідальність платників за порушення Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” від 22.05.2003 р. № 889-IV.

11. Облік та порядок сплати місцевих податків і зборів (податок з реклами, комунальний податок, ринковий збір), податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, державного мита, митного збору, плати за землю, фіксованого сільськогосподарського податку, єдиного податку, спеціального торгового патенту тощо, контроль та відповідальність за порушення відповідних нормативно-правових актів.

12. Оформлення звіту про проходження І виробничої практики та щоденника практики.

4.3. База практики – комерційний банк (небанківська фінансово-кредитна установа)

Мета практики:

- закріпити, поглибити та розширити теоретичні знання;

- розвинути практичні навички та навчитися їх використовувати при вирішенні конкретних ситуацій в умовах роботи комерційних банків (небанківських фінансово-кредитних установах);

- ознайомитися з основними напрямками діяльності комерційного банку (небанківської фінансово-кредитної установи).

Тематичний план практики:

1. Організаційні заходи: прибуття на практику і відмітка про це у щоденнику, проходження інструктажу з техніки безпеки, ознайомлення з робочим місцем, уточнення індивідуального плану практики.

2. Порядок створення комерційного банку, види комерційних банків, нормативно-правові акти, які регламентують діяльність комерційних банків.

3. Історія створення комерційного банку, його організаційна структура, статут банку.

4. Аналіз складу і структури активних і пасивних операцій банку на основі балансу за минулі три роки, характеристика активних і пасивних операцій банку, визначення питомої ваги окремих активних і пасивних операцій у загальній структурі.

5. Порядок укладання депозитного договору, методика нарахування відсотків за різними видами депозитів, порядок сплати основної суми боргу і відсотків за депозитним договором, прийняття участі в укладанні депозитного договору.

6. Порядок надання різних видів кредитів, визначення кредитоспроможності клієнта, вивчення механізму нарахування відсотків за різними кредитними програмами та механізму погашення кредиту, прийняття участі у складанні кредитної угоди.

7. Касові операції банку, вивчення організації касової роботи по обслуговуванню клієнтів банку та складання договору по розрахунково-касовому обслуговуванню клієнта, порядок зберігання документів, порядок інкасації.

8. Валютні операції банку, угода типу “спот” та її основні елементи, механізм операцій типу “своп”, форвардні, ф’ючерсні та опціонні операції, валютний арбітраж.

9. Характеристика нетрадиційних банківських послуг – лізингові, факторингові, трастові, гарантійні, посередницькі, аудиторські операції тощо.

10. Визначення показників діяльності комерційних банків, показники прибутковості банку та економічні нормативи, які характеризують фінансову стійкість банку.

11. Оформлення звіту про проходження І виробничої практики та щоденника практики.