Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка до практики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Студенти проходять практику на підприємствах і в організаціях, з якими університет уклав договір згідно додатку №1 до Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів. Зразок договору на проведення практики студентів ЧДТУ подано у додатку А.

Керує практикою на підприємстві фінансовий директор, начальник фінансового відділу, провідний фінансист, заступник головного бухгалтера з фінансових питань тощо. Навчально-методичне керівництво практикою здійснює кафедра “Фінанси”. Керівник практики від кафедри контролює процес проходження практики та надає студентам необхідні консультації.

Тривалість практики складає 4 тижні (20 днів).

Студент-практикант працює за індивідуальним планом, який студент складає самостійно на основі тематичного плану проходження практики і узгоджує з керівниками практики від підприємства та кафедри. Практикант повинен вести щоденник практики, у якому повинен занотовувати інформацію про свою діяльність.

Під час практики студенти вивчають організацію фінансової діяльності бази практики, формування і розподіл прибутку, оподаткування бази практики, організацію грошових розрахунків і кредитування бази практики, організацію оборотних коштів і фінансове забезпечення відтворення основних засобів, фінансове планування, аналіз фінансового стану, проведення фінансової санкції бази практики тощо.

2. Мета і завдання практики

Метою практики є систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань, одержаних під час навчання у вузі, розвиток і набуття практичних навиків самостійної роботи за обраною спеціальністю.

Основними завданнями І виробничої практики є:

- закріпити і поглибити отримані теоретичні знання і практичні навики з фінансових дисциплін;

- вивчити чинні законодавчі акти і нормативні документи, які регламентують діяльність підприємства;

- ознайомитися з установчими документами підприємства;

- дослідити організаційно-виробничу структуру підприємства, їх функції і взаємовідносини;

- проаналізувати фінансово-господарську діяльність підприємства на основі основних форм звітності;

- здобути практичні навички та досвід виконання різних видів робіт у фінансовому, економічному, бухгалтерському відділах тощо;

- навчитися прогнозувати основні показники розвитку підприємства;

- підготувати аналітичний звіт на основі зібраного на підприємстві матеріалу, у якому необхідно вділити основні результати діяльності підприємства, дати їм оцінку, визначити вплив вирішальних чинників, узагальнити резерви та підготувати рекомендації.

3. Організація та керівництво практикою

3.1. Порядок проходження практики

Проходження практики відбувається у декілька етапів:

1) вибір бази практики (як правило, студент обирає самостійно);

2) укладання договору на проведення практики між університетом та базою практики (зразок договору наведено у додатку А);

3) проходження інструктажу з техніки безпеки (проводиться керівником практики від кафедри);

4) отримання щоденника практики (зразок щоденника наведено у додатку Б);

5) складання індивідуального плану практики, який конкретизується та уточнюється залежно від характеру бази практики керівниками від кафедри фінансів і бази практики (зразок індивідуального плану практики подано у додатку В);

6) прибуття на підприємство, виконання видів робіт згідно індивідуального плану практики, збір інформації для звіту про І виробничу практику;

7) заповнення щоденника та написання звіту про І виробничу практику;

8) захист звіту про І виробничу практику та отримання заліку.