Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка до практики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

3.5. Форми і методи контролю

Контроль за проходження І виробничої практики студентів здійснюється керівниками практики від підприємства та від кафедри.

Щоденник практики та звіт про проходження І виробничої практики є основними документами, за допомогою яких контролюється проходження І виробничої практики студентом.

Керівник практики від підприємства слідкує за прогулами та за повнотою виконання індивідуального плану. Наприкінці практики керівник практики від підприємства повинен скласти відгук роботи студента на практиці, у якому зазначається якість та повнота виконання поставлених завдань практики, наявність прогулів та запізнень, а також загальна оцінка по виконанню практики. Керівник практики від підприємства повинен поставити необхідні підписи та печатки у щоденнику практики, а також на титульній сторінці звіту про проходження І виробничої практики.

По закінченню практики студент повинен передати щоденник практики та звіт про проходження І виробничої практики керівникові практики від кафедри, який повинен оцінити висновки керівника практики від підприємства про проходження практики студентом, перевірити відповідність звіту про проходження І виробничої практики вимогам, зазначеним у цих методичних вказівках, дати власну оцінку роботи студента на практиці у вигляді запису у щоденнику практики, поставити необхідні підписи у щоденнику практики, а також зробити відмітку про зарахування І виробничої практики у заліковій книжці студента та екзаменаційно-заліковій відомості.

4. Зміст і виробничої практики

Зміст І виробничої практики залежить від бази практики студента: промислове підприємство, державна податкова адміністрація (інспекція), комерційний банк (небанківська фінансово-кредитна установа), фінансове управління, контрольно-ревізійне управління, державне казначейство, страхова компанія, пенсійний фонд.

4.1. База практики – промислове підприємство

Мета практики:

- здобути знання і практичні навички, необхідні для самостійної роботи на підприємстві у фінансових відділах;

- закріпити на підприємстві одержані в університеті теоретичні знання;

- навчитися аналізувати та узагальнювати отриману інформацію;

- усвідомити відповідальність за виконання поставлених перед працівником завдань;

- отримати навики працювати у колективі.

Тематичний план практики:

1. Організаційні заходи: прибуття на практику і відмітка про це у щоденнику, проходження інструктажу з техніки безпеки, ознайомлення з робочим місцем, уточнення індивідуального плану практики.

2. Історія створення підприємства, його статут та основні нормативно-правові акти, які регламентують діяльність підприємства.

3. Організаційно-технічна структура підприємства – відвідування бухгалтерського відділу, відділу кадрів, юридичного відділу, планово-економічного відділу, виробничих дільниць (цехів, виробничих ділянок, відділів), дільниць складського господарства (матеріалів та готової продукції), дільниць допоміжного господарства (енергозабезпечення, водозабезпечення та каналізація, транспортне забезпечення) тощо.

4. Склад основних фондів підприємства, розрахунок показників стану та ефективності використання основних засобів, розрахунок амортизаційних відрахувань та фінансове забезпечення відтворення основних засобів.

5. Склад та розміщення оборотних коштів підприємства, визначення потреби в оборотних коштах, оцінка ефективності використання оборотних коштів підприємства.

6. Характеристика власних і залучених фінансових ресурсів підприємства, їх склад, структура та оптимальне співвідношення.

7. Аналіз руху готівкових і безготівкових грошових коштів, характеристика грошових розрахунків підприємства за допомогою платіжних доручень, платіжних вимог-доручень, чеків, векселів, акредитивів, оформлення прибуткового і видаткового касових ордерів, касового і товарного чеків, договорів купівлі-продажу, податкової накладної, ведення обліку придбання та продажу товарів тощо, встановлення ліміту залишку готівки у касі.

8. Етапи формування прибутку підприємства – балансового, до оподаткування і чистого, розподіл та використання чистого прибутку, визначення рентабельності підприємства та планування прибутковості підприємства.

9. Оцінка фінансового стану підприємства – розрахунок показників майнового стану, фінансової стійкості, ліквідності та платоспроможності підприємства.

10. Порядок оподаткування підприємства – сплата податків до бюджетів усіх рівнів та внесків до позабюджетних фондів.

11. Аналіз кредитування підприємств – наявність довго- та короткострокових кредитів, заборгованості по кредитам, показники кредитоспроможності підприємства.

12. Характеристика фінансового планування на підприємстві – підготовка і розробка бізнес-плану, фінансових планів, платіжного календаря підприємства тощо.

13. Оформлення звіту про проходження І виробничої практики та щоденника практики.