Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метологічні засади проф освіти1-70 стр (повна).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
16.91 Mб
Скачать

3.2. Реалізація системного підходу до об'єктів діяльності, педагогічних об'єктів

Системний підхід - напрям у методології пізнання і соціальної практики, в основі якого лежить розгляд об'єктів як систем.

Системний аналіз - практичний засіб розв'язання складних комплексних проблем. Виник у 60-х рр. XX ст. для вирішення військово-стратегічних управлінських завдань, коли від одиниць озброєння слід було переходити до складних військово-технічних комплексів (систем). Одним з перших системний аналіз ввів у педагогіку Ф. Ф. Корольов.

У процесі розв'язання завдань (насамперед, управлінських) часто здійснюється вибір в умовах невизначеності, що обумовлено наявністю таких факторів, які неможливо оцінити кількісно (наприклад, в педагогічній сфері це — дії учнів, учителів, батьків учнів, педагогів позашкільних закладів освіти, громадських організацій, що впливають на виховання та ін.). Методи системного аналізу націлені:

- на пошуки та обґрунтування альтернативних варіантів вирішення проблем;

- на виявлення основних факторів і масштабів невизначеності кожного з варіантів (альтернатив);

- на співставлення (експертну оцінку) всіх варіантів за найбільш актуальними критеріями ефективності.

Як послідовність реалізації" системного аналізу, можна привести план реалізації системного аналізу:

- постановка проблеми, визначення мети, формування критеріїв відбору перспективно результативних варіантів, критеріїв експертної оцінки;

- структурний аналіз досліджуваної системи;

- розробка концепції розвитку системи й проробка можливих варіантів. Побудова математичної чи логічної моделі, тобто системи зв'язків між цілями, альтернативними засобами, середовищем та вимогами до ресурсів;

- безпосередній аналіз відібраних варіантів рішень та їх наслідків;

- вибір альтернативних засобів, за допомогою яких можна досягти мети, і які являють собою сукупність системних елементів чи стратегій. Визначення затрат ресурсів для системи.

У процесі використання системного аналізу слід дотримуватися наступних принципів:

- процес прийняття рішень має починатися з виявлення та чіткого формулювання цілей на перспективу;

- проблему слід розглядати цілісно, як єдину систему і виявляти всі наслідки та взаємозв'язки кожного частинного рішення;

- обов'язковим є виявлення та аналіз альтернативних шляхів розв'язання проблеми;

- цілі окремих підрозділів (елементів системи) не повинні вступати в конфлікти з цілями всієї системи або відповідної програми реалізації.

Системний аналіз може бути націлений на дослідження певних елементів, функцій системи, історії її розвитку тощо. Тому системний аналіз може мати такі аспекти:

- компонентний,

- структурний,

- функціональний,

- інформаційно-комунікативний,

- генетичний (історичний),

- інтегративний, та ін.

Системний підхід та системний аналіз широко використовуються у педагогіці та педагогічній діяльності.

Системний підхід спрямований на розкриття цілісності педагогічних об'єктів, виявлення в них різноманітних типів зв'язків та зведення їх у єдину теоретичну картину.

Системний аналіз застосовують для практичного розв'язання складних комплексних проблем навчання та виховання. Важливе місце відводиться системному аналізу в комплексі з використанням програмно-цільового методу, комп'ютерних технологій, насамперед, при розробці комплексних довгострокових програм щодо розв'язання найважливіших освітньо-виховних проблем.

Наприклад, систему вищої освіти України можна аналізувати на підставі різних чинників, зокрема через виявлення зовнішніх зв'язків освіти з різними підсистемами суспільства, с саме:

- між вищими навчальними закладами та закладами культури, спорту тощо за місцем їх розташуванням з метою організації спільної освітньої, культурної, виховної, спортивної, науково та ін. діяльності;

— між вищими навчальними закладами та підприємствами, установами з метою виявлення потреби у професійних кадрах у різних галузях господарювання та створення системи розподілу випускників;

— між вищими навчальними закладами та органами місцевого самоврядування, закладами середньої ОСВІТИ з метою виявлення контингенту осіб, яких можна навчати, та створення системи підбору абітурієнтів до навчальних закладів;

— міжнародне співробітництво вищих навчальних закладів освіти у освітні, науково-технічній, методичній та іншій діяльності тощо.

Причини багатьох безрезультативних спроб удосконалиш педагогічну систему України, на жаль, полягають у несистемному,локальному підході до освітніх перетворень (наприклад, прагненні удосконалення лише одного складника, як от: змісту освіти, укріплення матеріально-технічної бази навчальних закладів, покращення матеріального становища педагога тощо).