Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метологічні засади проф освіти1-70 стр (повна).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
16.91 Mб
Скачать

6.4. Структура педагогічної діяльності

Педагогічна діяльність - вид соціальної діяльності, яка спрямована на передачу накопичених людством культури й досвіду, створення умов для розвитку особистості і її підготовки до виконання визначених соціальних ролей у суспільстві.

На відміну від батьків, громадських організацій, керівників, для педагога ця діяльність - професійна.

Існують два основних вида педагогічної діяльності.

  1. Виховна робота - це педагогічна діяльність спрямована на організацію виховного середовища і керування різними видами діяльності учнів з метою їх гармонійного розвитку.

  2. Викладання - вид діяльності, спрямований на переважне керування пізнавальною діяльністю учнів.

Педагогічний процес передбачає єдність навчання і виховання. Виявлення специфіки основних видів педагогічної діяльності показує, що викладання і виховна робота в їх діалектичній єдності мають місце в діяльності педагогів будь-якої спеціальності.

Педагогічна діяльність багатофункціональна. Кожному компоненту педагогічної діяльності відповідають певні здібності.

Педагогічні здібності - сукупність якостей педагога, які забезпечують досягнення високих результатів в педагогічній діяльності.

Функціональними компонентами педагогічної діяльності, на думку Н.В. Кузьміної, є гностичний, проектувальний, конструктивний, організаторський і комунікативний компоненти.

Гностичний компонент пов'язаний зі сферою знань педагога (йдеться про знання не лише навчального предмету, а й засобів педагогічної комунікації, психологічних особливостей особистості, психології власної діяльності тощо).

Проектувальний компонент містить віддалені, перспективні цілі навчання та виховання, а також стратегії та способи їх досягнення.

Конструктивний компонент розкриває особливості конструювання педагогом власної діяльності та діяльності тих, хто навчається, з урахуванням близьких (урок, заняття, цикл занять) цілей навчання і виховання.

Організаторський компонент характеризує вміння педагога організовувати діяльність як тих, хто навчається, так і власну.

Комунікативний компонент розкриває специфіку взаємодії педагога з учнями у контексті досягнення педагогічних цілей, забезпечення ефективності педагогічної діяльності.

Усі названі компоненти взаємопов'язані. Мало того, іноді вони досить сильно переплітаються.

А. І. Щербаков в педагогічній діяльності виділяє і такий компонент як дослідницька робота, яка вимагає наукового підходу до педагогічних явищ, володіння уміннями евристичного пошуку і методами науково-педагогічного дослідження, у тому числі аналізу власного досвіду і досвіду інших педагогів.

Педагогічна наука визначає вимоги до особистості педагога, що забезпечують його готовність до професійної діяльності. Насамперед до них відносяться педагогічний професіоналізм як сукупність особистісних характеристик людини, необхідних для успішного виконання педагогічної діяльності. Важливою характеристикою особистості педагога є професійна компетентність, яка передбачає єдність теоретичної практичної підготовки педагога до здійснення діяльності.

А. К. Маркова виділяє декілька видів професійної компетентності, наявність яких вказує на зрілість людини в професійній діяльності:

- спеціальна компетентність - володіння власне професійною діяльністю на досить високому рівні, здатність проектувати свій подальший професійний розвиток;

  • соціальна компетентність - володіння умінням вести спільну професійну діяльність, співпрацювати, а також оперувати прийнятими в даній професії прийомами професійного спілкування;

  • особистісна компетентність - володіння способами особистісного самовираження й саморозвитку, засобами протистояння професійним деформаціям особистості;

  • індивідуальна компетентність - володіння способами самореалізації і розвитку індивідуальності в рамках професії, готовність до професійно-особистісного росту, самоорганізації і само-реабілітації.

Основою професіоналізму і професійної компетентності викладача вважають володіння педагогічними уміннями й навичками, які забезпечують грамотну і педагогічно доцільну організацію педагогічного процесу. Більш високою ступінню професіоналізму є педагогічна майстерність - сплав індивідуально-ділових якостей і професійної компетентності викладача, комплекс властивостей особистості, що забезпечують високий рівень самоорганізації професійно-педагогічної діяльності.

В своєму розвитку становлення педагога в професії формується через проходження таких етапів як:

  • формування педагогічних умінь, які забезпечують ефективну організацію педагогічного процесу;

  • формування педагогічного професіоналізму, який дозволяє результативно організувати педагогічний процес;

  • педагогічна майстерність - найвищій рівень організації педагогічного процесу.

Педагогічна майстерність - сукупність особистісних ділових якостей і професіоналізму, які забезпечують високий рівень самоорганізації професійно-педагогічної діяльності.