Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

3.3 Можливості для підвищення ефективності взаємодії зі змі під час рекламної кампанії зат “Галичина»

Не можна поставити під сумнів ефективність рекламної кампанії підприємства , завдяки якій «Галичина» стала одним з лідерів молочного ринку України. Однак слід відзначити, що основним напрямком роботи відділу маркетингу під час кампанії була традиційна реклама на телебаченні та радіо. У той же час взаємодії зі ЗМІ приділялось менше уваги, одним із доказів чого є офіційний сайт компанії, який має не досить зручну навігацію.

Взаємодія з пресою під час рекламної кампанії обмежувалась надсиланням прес-релізів до друкованих та інтернет-видань, а також організацією прес-конференцій. Подібне обмеження можна пояснити тим, що підприємство воліє взаємодіяти з «давно знайомими» ЗМІ, переважна кількість з яких знаходиться на заході країни, у рідному для підприємства регіоні. Але навіть і у цьому випадку заходи для преси були однотипними.

Тому для підвищення ефективності від співпраці зі ЗМІ, можливо збільшити кількість та якість заходів для преси. Наприклад, організація прес-турів на виробництві надасть можливість журналістам, а відповідно і аудиторії видань, переконатись у якості продукції, а відповідно збільшити довіру до компанії. Регулярна організація неформальних заходів для преси, зустрічей без краваток, створення прес-пулів надасть можливість постійної присутності у медіапросторі , що необхідно використовувати для висвітлення діяльності підприємства, нових досягнень тощо.

Таким чином розглянувши практичний досвід взаємодії зі ЗМІ на прикладі ЗАТ “Галичина», ми дійшли висновку, що у взаємовідносинах зі ЗМІ не потрібно обмежуватись лише деякими інструментами, наприклад, лише прес-релізами. Використання всього можливого “арсеналу»,який має фахівець зі зв’язків зі ЗМІ значно підвищить ефективність рекламної кампанії, сформує позитивний імідж організації не лише у очах громадськості, а й серед преси. Що у свою чергу, лише покращить результати від роботи зі ЗМІ.

Постійне, систематичне створення інформаційних приводів, організація заходів для преси, як формальних, так і неформальних необхідна складова комунікаційного процесу будь якого сучасного підприємства.

Висновки

Організація ефективної взаємодії зі ЗМІ — важливе завдання для будь-якого фахівця у сфері реклами та зв’язків з громадськістю. Саме тому цей вид комунікацій виділяють окремо від інших.

Стратегія за якою буде розвиватись взаємодія зі ЗМІ повинна плануватись ще на етапі формування рекламної кампанії. Необхідно чітко розуміти з якими ЗМІ підприємству необхідно співпрацювати у першу чергу. Які заходи необхідно організовувати обов’язково, а які лише за необхідності. Яким чином преса отримуватиме інформацію, яка стосується подій, що відбулись в організації.

Кожен фахівець у зв’язках зі ЗМІ володіє досить великим набором інструментів для організацій ефективних відносин з пресою. На сьогодні вже склались певні стандарти, щодо надання інформації для преси. Так, наприклад, всі останні події надаються у вигляді прес-релізу. Початок чи навпаки наприкінці якоїсь певної події влаштовують прес-конференцію. Використання цих інструментів забезпечую створення певних зв’язків з пресою. Але враховуючи велику конкуренцію за увагу кінцевого споживача інформації як серед журналістів, так і серед самих підприємств слід зазначити, що постійне використання лише якихось певних інструментів може бути неефективним і призведе до втрати уваги з боку ЗМІ.

Таким чином можна порадити об’єднання різних інструментів для підвищення уваги з боку ЗМІ, а відповідно ефективності взаємодії з пресою. Так, наприклад великій прес-конференції, присвяченій до введення нової виробничої лінії, можливі певні «витоки» інформації, для обраних видань, що лише підігріє цікавість до підприємства з боку цільової аудиторії.