Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОКЛАД НА ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Для написання випускної роботи було обрано тему: «Обґрунтування впливу системи оподаткування на діяльність підприємства», так як ця тема є дуже актуальною в наш час.

Предметом дослідження даної випускної роботи є система оподаткування, як фактор впливу на діяльність підприємства.

Об'єктом дослідження є фінансово-господарський стан Пологівської дільниці водопровідно-каналізаційного господарства обласного комунального підприємства «Запоріжжяводоканал» та вплив на нього системи оподаткування.

Метою дослідження є вивчення впливу системи оподаткування на діяльність підприємств, а саме, на діяльність Пологівської дільниці ВКГ та пошук шляхів щодо її покращення.

Основними завданнями мого дослідження є такі:

  • дослідження фінансового стану підприємства;

  • вивчення основних видів податків та їх функцій;

  • ознайомлення з сутністю податкової системи;

  • аналіз господарської діяльності Пологівської дільниці ВКГ з урахуванням впливу на неї податкової системи;

  • розробка пропозицій щодо оптимізації податкових платежів на Пологівській дільниці ВКГ;

Дослідження охоплює діяльність Пологівської дільниці ВКГ за 2008, 2009, 2010 роки.

Результатом мого дослідження стало обґрунтування впливу податкової системи на діяльність підприємств та розробка пропозицій щодо оптимізації податкових платежів на підприємстві, а також аналіз впливу реформування системи оподаткування України. Податки – це обов’язкові платежі юридичних та фізичних осіб до бюджету.

За економічним змістом податки є фінансовими відносинами між державою і членами її суспільства з метою створення загальнодержавних фондів фінансових ресурсів, необхідних для безперебійного забезпечення виконання державою своїх функцій. Специфікою податків як фінансової категорії є їх рух в одному напрямку – від платників до держави.

З 1 січня 2011 року набрав чинності новий Податковий кодекс України, який значно змінює систему оподаткування в Україні. З прийняттям нового кодексу втратили чинність ряд Законів України, декретів Кабінету Міністрів України, постанов Верховної Ради та указів президента. У новому кодексі змінено кількість та склад загальнодержавних і місцевих податків та зборів. Згідно Податкового кодексу в Україні на даний час діють 23 податки та збори, з них 19 загальнодержавних та 5 місцевих.

Зараз до вашої уваги коротка характеристика підприємства:Пологівська дільниця водопровідно-каналізаційного господарства з 24 квітня 1999р. знаходиться у розпорядженні Запорізького обласного комунального підприємства. Тому в своїй діяльності Пологівська ДВКГ керується статутом комунального підприємства “Запоріжжяводоканал” та не є самостійною юридичною особою, але має свою печатку та штамп.

Діяльність Пологівської ДВКГ спрямована на забезпечення потреб населення та інших споживачів послугами водопостачання та водовідведення.

Основні напрямки діяльності Пологівської ДВКГ:

- виконання робіт, пов’язаних з безперебійним водопостачанням та водовідведенням;

  • відведення стічних вод згідно технологічної схеми;

  • збереження і раціональне використання водних ресурсів;

- ремонт та експлуатація систем водопостачання та каналізацій в м. Пологи;

  • надання платних послуг з водопостачання транспортними засобами;

  • оновлення і постійна підтримка на належному технічному рівні виробничих фондів;

  • надання інформаційних послуг;

  • електромонтажні та налагоджувальні роботи.

Слайд 2

На зріст фактичної собівартості 1 куб.м. води та стоків вплинуло зменшення обсягу наданих послуг, через відсутність споживачів, а також збільшення витрат електроенергії. Так витрати електроенергії на 1 куб.м. реалізованої продукції в 2009 році склали 3,54 квт/год; а в 2010 році – 4,11 квт/год., це при тому, що обсяг реалізації знижений проти минулого року на 54,0 тис. куб.м. Це вказує на нераціональне використання електроенергії.

Слайд 3

Питома вага власного капіталу в підсумку балансу на протязі трьох років, набагато вища питомої ваги поточних зобов’язань приблизно в такому співвідношенні 74:26 відповідно.

Таке співвідношення статей пасиву є задовільним для підприємства.

Слайд 4

З даних таблиці можна зробити висновок, що підприємство від реалізації своїх послуг зовсім не отримує прибутку, адже чистий прибуток в 2008 році в сумі 0,2 тис. грн. покривався збитком в 564 тис. грн., в 2009 році прибуток зріс аж на 99,5% і склав 40,1 тис. грн., але ж чистий збиток складав 574,9 тис. грн., така ж ситуація склалася і в 2010 році – прибуток зменшився в 2 рази, а збиток склав 568,5 тис. грн.. Виручка від реалізації зростала з року в рік, в 2009 році на незначний відсоток і складала 1221,9 тис. грн., а в 2010 році на 19,4% і склала 1516,3 тис. грн., але постійно покривається собівартістю реалізованих послуг, хоча й спостерігається тенденція до зменшення питомої ваги витрат у виручці від реалізації, та все ж не настільки наскільки потрібно, щоб підприємство отримувало прибуток.

Слайд 5

Проаналізувавши дані фінансово-економічних показників підприємства можна зробити висновки:

- що стосується виробничих запасів, то вони реалізуються в середньому за 43 дні тобто 8 -9 разів на рік, хоча в 2010 році і спостерігається зменшення терміну реалізації, та все ж цей показник незадовільний;

- дебіторська заборгованість взагалі перетворюється в грошові кошти приблизно 3 рази на рік, а це значний термін, тому потрібно намагатися скоротити період інкасації;

- коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості показує скільки підприємству потрібно оборотів, щоб сплатити кредитні рахунки, тобто кредит можна погасити не менше ніж за рік. За нормативом коефіцієнт повинен збільшуватися, а він навпаки, зменшується, тим самим збільшуючи термін погашення кредиторської заборгованості;

- коефіцієнт забезпечення власним капіталом взагалі має від’ємне значення, що говорить про катастрофічну недостатність грошових котів на підприємстві, до того ж він зменшується з кожним роком; - як ми бачимо коефіцієнт оборотності оборотних запасів нормативно збільшується, а час обороту зменшується, що теж є нормою. В 2010 році час обороту значно зменшився проти попередніх років і склав 203 дні, це означає що оборотні засоби обертаються приблизно 1,8 раз на рік;

- коефіцієнт покриття має низькі значення, що говорить про значне перевищення поточних зобов’язань над поточними активами, це призведе до значного фінансового ризику, адже наявність грошових коштів на підприємстві більш важлива ніж прибуток;

- коефіцієнт швидкої ліквідності не відповідає нормативу, на протязі трьох років він незначно змінюється і не перевищує 1, тобто грошових коштів на підприємстві дуже мало, а дебіторська заборгованість не настільки ліквідна, що в сумі не перевищує поточних зобов’язань підприємства;

- коефіцієнт абсолютної ліквідності відповідає нормативу.

Отже проаналізувавши дані показники, можна зробити висновок, що більшість з них не відповідає нормативному значенню і з кожним роком погіршуються.

Аналіз структури сплачених податків дозволив зробити висновки, що найбільшу питому вагу в загальній сумі сплачених до бюджету податків та зборів займає податок на додану вартість – 50,9% у 2009 році та близько 55,8% у 2010 році. Інші податки великого значення в загальній сумі сплачених податків не мають.

Дослідження динаміки сплати податків дозволило зробити висновки, що загальна сума сплачених податків зросла у 2009 році порівняно з 2008 роком у 2,3 рази, а у 2010 році порівняно з 2009 роком – аж на 13%. Найбільшу питому вагу займає податок на додану вартість в середньому 53% від загальної суми сплачених до бюджету та фондів податків та зборів. Що стосується динаміки сплати ПДВ, то в 2010 році він зріс аж на 24%, це пов’язано з ростом виручки від реалізації.

Великих прибутків підприємство не мало. Збитки значно перевищують прибуток, спостерігається катастрофічна недостатність власних коштів. Причиною збитків підприємства являються:

  • висока собівартість надання послуг по водопостачанню та водовідведенню, зокрема це значні витрати електроенергії;

– сплата податків, зокрема ПДВ, що дуже обтяжливо для збиткового підприємства;

– значна дебіторська заборгованість.

Проаналізувавши систему оподаткування Пологівської дільниці ВКГ , можна говорити про тяжке становище збиткового підприємства, адже сплата цих податків та зборів була справжнім тягарем, так як суми сплачуваних податків в порівнянні з прибутком підприємства були досить високі. До того ж спостерігаються постійні борги по виплаті податкових зобов’язань.

На основі проведеного аналізу дійшли висновків, що підприємству необхідно запропонувати напрямки оптимізації податкових платежів.

Одним з альтернативних напрямків є перехід підприємства на спрощену систему оподаткування, що значно покращило б становище підприємства. Адже економічний ефект від переходу на спрощену систему оподаткування складає 217 тис. гривень, а це значна сума, яка б не була зайвою для збиткового підприємства. Перейшовши на спрощену систему оподаткування, ми ухиляємося від сплати ПДВ (20% виручки від реалізації), а натомість сплачуємо 10% єдиного податку, а це значна різниця, яка йде на користь підприємству.

Проведені розрахунки дозволили зробити висновок, що 10%-й єдиний податок є найбільш вигідною схемою оподаткування для підприємства, оскільки питома вага сплачуваних податків при цьому нижча – 17,4%.

Отже, ознайомившись із сучасними умовами функціонування підприємства, організацією виробництва на підприємстві, його фінансовим станом та системою оподаткування, можна розробити пропозиції щодо оптимізації основних напрямків діяльності підприємства:Cлайд

– потрібно добиватися зниження запланованих збитків;

- потрібно добиватися зниження витрат на забезпечення послугами як в цілому, так і по елементам витрат;

- ефективно використовувати виробничі потужності насосних станцій по підйому води, утримувати в належному санітарно – технічному стані об’єкти водопровідної мережі;

- дотримуватися встановлених строків сплати платежів до бюджету, не допускати заборгованості своєчасної сплати заробітної плати працівникам;

- для повного обліку води яка підіймається з артезіанських свердловин встановити лічильники;

- посилити контроль відділом збуту за показниками лічильників які маються в абонентів проживаючих в будинках державного сектору, та приватного які мають дворові колонки, на предмет кражі води – щоквартально. Для цього ввести в штатний розпис одну одиницю – слюсаря в відділ збуту.

Це дасть змогу збільшити об’єм реалізації на 31,0 кв.м. води на 42,0 тис. грн., зменшити втрати води в мережі і знизити собівартість послуг на суму штрафів – 5,0 тис. грн.

- поетапно закрити всі вуличні колонки по розбору води, і більше відкрити дворових, це дасть можливість зменшити втрати води через витік в зв’язку з поломками, скоротити витрати на ремонт колонок в сумі – 15,0 тис. грн.;

- інженерній службі посилити контроль за розходуванням електроенергії на артезіанських свердловин та других об’єктах водопроводу та каналізації з метою зниження собівартості послуг;

- інженерові – механіку, робітникам диспетчерської служби, бухгалтеру по матеріалам контролювати розходування паливо – мастильних матеріалів шоферами, вести контроль за приписками кілометражу;

- розробити і затвердити тарифи на водопостачання та водовідведення не нижче фактичної собівартості послуг з рентабільністю 20%, щоб підприємство не було збитковим;

- розробити заходи щодо зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості:

- замінити існуючі лічильники електроенергії на лічильники типу «Альфа», в основу яких закладено різні тарифи на електроенергію, яка використовується у різні проміжки доби.

Це дасть змогу займатися викачкою стоків та підняттям води зі свердловин в більшому об’ємі тоді, коли нараховується найнижчий тариф.

Дотримуючись цих принципів, Пологівська дільниця ВКГ зможе значно покращити свій фінансово–господарський стан.