Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

Розділ 2 базові принципи взаємодії зі змі

Відносини зі ЗМІ складають один з найважливіших аспектів у комунікаціях будь якої організації. Встановлення взаємовигідних ділових відносин з пресою дуже важливе для будь-якої організації. Завоювати повагу і довіру представників ЗМІ — значить отримати саме широке висвітлення діяльності вашої організації. Отже, велике значення мають концепції ефективних відносин з мас-медіа, в тому числі і питання про те, як встановити з журналістами нормальний діловий контакт.

Відносини з пресою та іншими засобами масової інформації носять двосторонній характер. Вони взаємовигідні і постійно поновлюються як журналістами, так і представниками ділових кіл, окремих комерційних, суспільних і державних структур.

Як вказує Кочеткова А.В. «Взаємна довіра сторін в цьому спілкуванні, в цьому обміні інформацією та послугами є основою паритетних, рівноправних відносин між ЗМІ та організаціями.» [8, с. 49]

Що стосується організаційних форм відносин державних, громадських і бізнес-структур зі ЗМІ, то вони приймають традиційне втілення у вигляді прес-служб, прес-центрів та різних їх модифікацій.

Кочеткова А.В. у «Теорія та практика зв’язків з громадськістю» зазначає: «Завдання, яке ставлять перед зв'язками з пресою, — досягти максимального числа публікацій з метою створення «нового знання і правильного розуміння». Слід мати на увазі, що поняття «зв'язки з пресою» передбачає взаємодію не тільки з органами друку, але і з радіо і телебаченням. [8, с. 50]

Весь опублікований матеріал обов'язково повинен представляти інтерес і цінність для тих, кому він призначений. Саме цим критерієм повинен завжди керуватися фахівець із зв'язків з пресою.

Необхідно зрозуміти систему публікацій газет, журналів та принципи випуску радіо-і телепередач. Робиться це в результаті ретельного аналізу різних публікацій і аналізу радіо-і телепрограм. Все це — дуже непросте завдання працівника відповідального за взаємовідносини з пресою.

Таким чином щоб встановити найбільш ефективні взаємовідносини зі ЗМІ необхідно з’ясувати наступне:

  • Частоту публікацій, тобто визначити, як часто виходить видання - щодня, щотижня, щоквартально або щорічно.

  • Терміни подачі матеріалу для публікації його в самому найближчому номері газети чи журналу.

  • Регіон, в якому поширюється друкована продукція. Це може бути міжнародне, національне, регіональне, місцеве видання.

  • Потенційних читачів: вікові групи, стать, соціальний статус, релігійні та політичні погляди, національність, особливі інтереси.

  • Спосіб розповсюдження друкованої продукції: продаж в магазинах, поштова передплата, комп'ютерна мережа тощо.

Для досягнення ефективної взаємодії зі ЗМІ необхідно дотримуватись наступних принципів:

  • Будьте корисні ЗМІ. Створюйте собі репутацію надійного та своєчасного джерела інформації. У цьому випадку журналісти завжди будуть знати, до кого звернутися за корисною інформацією, і вам вдасться налагодити ефективну двосторонню зв'язок.

  • Проводьте якомога більше прес-конференцій та інтерв'ю, даючи можливість журналістам безпосередньо спостерігати за подіями, що відбуваються в організації.

  • Заводите особисті контакти з представниками ЗМІ, засновані на чесності та взаємне професійному повазі.