Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на задачі - оновленні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Задача № 4.

Відповідно до ст. 4 КПК України суд, прокурор, слідчий і орган дізнання зобов'язані в межах своєї компетенції порушити кримінальну справу в кожному випадку виявлення ознак злочину, вжити всіх передбачених законом заходів до встановлення події злочину, осіб, винних у вчиненні злочину, і до їх покарання. ( Це є принцип публічності – потрібно подивитись теоретичне питання що таке публічність)

Стаття 27 КПК України робить виняток із загального правила і визначає порядок притягнення до кримінальної відповідальності не інакше як за скаргою потерпілого.

(Ця стаття визначає порядок притягнення до кримінальної відповідальності по справах так званого приватного та приватно-публічного обвинувачення).

Справи приватного обвинувачення – передбачені в ч.1 ст. 27 КПК, зокрема, ст.125, ч.1 ст.126, а також справи про злочини, передбачені ст. 203-1, ч.1 ст.206, статтями 219, 229, 231 - 232-2, 356 КК України. І це є вичерпний перелік. Вказані справи порушуються не інакше як за скаргою потерпілого, якому і належить у такому разі право підтримувати обвинувачення. По вказаних справах дізнання і досудове слідство не провадяться. Зазначені справи підлягають закриттю, якщо потерпілий примириться з обвинуваченим, підсудним. Примирення може статися лише до видалення суду в нарадчу кімнату для постановлення вироку.

Справи приватно-публічного обвинувачення - передбачені в ч.2 ст. 27 КПК, зокрема ч.1ст.152 КК України, які порушуються не інакше як за скаргою потерпілого, але закривати їх за примиренням потерпілого з обвинуваченим, підсудним не можна)

Отже, відповідно до ч.1 ст. 27 КПК України справи про злочини, передбачені статтею 125, частиною 1 статті 126, а також справи про злочини, передбачені статтею 203-1, частиною 1 статті 206, статтями 219, 229, 231 - 232-2, 356 Кримінального кодексу України щодо дій, якими заподіяно шкоду правам та інтересам окремих громадян, порушуються не інакше як за скаргою потерпілого, якому і належить у такому разі право підтримувати обвинувачення. Зазначені справи підлягають закриттю, якщо потерпілий примириться з обвинуваченим, підсудним. Примирення може статися лише до видалення суду в нарадчу кімнату для постановлення вироку. У справах про злочини, передбачені статтею 125, частиною 1 статті 126, а також статтею 356 Кримінального кодексу України щодо дій, якими заподіяно шкоду правам та інтересам окремих громадян, дізнання і досудове слідство не провадяться.

Справи про злочини, передбачені частиною 1 статті 152 Кримінального кодексу України, порушуються не інакше як за скаргою потерпілого, але закривати їх за примиренням потерпілого з обвинуваченим, підсудним не можна.

Якщо справа про будь-який із зазначених у частині 1 цієї статті злочинів має особливе громадське значення, а також у виняткових випадках, коли потерпілий у такій справі чи в справі про злочин, зазначений у частині 2 цієї статті, через свій безпорадний стан, залежність від обвинуваченого чи з інших причин не може захистити свої законні інтереси, прокурор порушує справу і при відсутності скарги потерпілого. Справа, порушена прокурором, направляється для провадження дізнання чи досудового слідства, а після закінчення розслідування розглядається судом в загальному порядку. Така справа в разі примирення потерпілого з обвинуваченим, підсудним закриттю не підлягає.

Прокурор вправі в будь-який момент вступити в справу, порушену суддею за скаргою потерпілого, про злочини, зазначені в частині 1 цієї статті, і підтримувати обвинувачення в суді, коли цього вимагає охорона державних або громадських інтересів чи прав громадян. Вступ прокурора в справу не позбавляє потерпілого прав, передбачених статтею 49 цього Кодексу, але справа в цих випадках за примиренням потерпілого з обвинуваченим, підсудним закриттю не підлягає.

Виходячи з наведеного, можна прийти до висновку:

Слідчий Личаківського райвідділу внутрішніх справ м. Львова Заваров не міг порушити кримінальну справу за ч.1 ст. 126 КК України, оскільки справи такої категорії порушуються не інакше як за скаргою потерпілого і по такій справі дізнання та досудове слідство не проводиться. Таку справу порушується судом або прокурором (відповідно до ч.3 ст. 27 КПК України).

У випадку за умовами задачі суддя не може винести постанову про закриття справи. (Закриття справи такої категорії, якщо би вона була порушена судом, можливе лише до видалення суду в нарадчу кімнату для постановлення вироку. Якщо б справу такої категорії порушив би прокурор, то така справа в разі примирення потерпілого з обвинуваченим, підсудним закриттю не підлягає)

Питання:

2. У чому полягає зміст принципу публічності ?

3. Які ви знаєте винятки з принципу публічності ?

є теоретичними, почитай теорію, хоча дещо тобі написав.