Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді міжн.відносини все!.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
438.78 Кб
Скачать

Міжнародні відносини і світова політика

Теорія міжнародних відносин

Зовнішня політика України

  1. Автором поняття міжнародні відносини є: англійський філософ та юрист Дж. Бентам

  1. Міжнародні відносини включають в себе сфери: Зовнішньополітичні відносини, Міжнародні економічні відносини, Міжнародні відносини у сфері культури, Міжнародні відносини у сфері інформації.

  2. Найважливішою особливістю міжнародних відносин є: Поліцентризм- відсутність у міжнародних відносинах легальної (у цьому розумінні закріпленої міжнародним правом) монополії на владу, що належить будь-якій державі чи міжнародній організації.

  1. Поняття суб’єкт міжнародних відносин включає в себе: держави, міжнародні організації та суспільні групи. Значно рідше до них також додають і фізичних осіб, переважно визначається як носій предметно-практичної діяльності... джерело активності, спрямованої на об'єкт або, ширше, як особа, організована група осіб, соціальна, етнічна та політична спільнота, суспільство, що здійснюють властиву їм діяльність. Тобто суб'єктом у міжнародних відносинах може бути певна суспільна одиниця, що є активною стосовно іншої — пасивної.

  1. Поняття суб’єкт міжнародного права включає в себе: Суб'єктами відносин у міжнародному приватному праві є, передусім, фізичні та юридичні особи, інколи — держави". самостійне утворення, яке, завдяки своїм можливостям та юридичним особливостям, здатне володіти правами та обов'язками за міжнародним правом, брати участь у створенні та реалізації його норм"

  1. Поняття “ актор ” є: три типи міжнародних акторів: 1)групи людей (народи, нації, народності, етнічні групи); 2)держави; 3)недержавні актори (міжурядові організації, неурядові організації, мультинаціональні корпорації). найчастіше вживають західні дослідники міжнародних відносин: Дж. Розенау, Дж. Догерті, Б. Рассет, X. Старр, Ю. Кукулка та Р. Зємба, а останнім часом ним також оперують російські науковці П. Циганков та К. Гаджиєв. Б. Рассет та X. Старр розглядають походження цього поняття як результат блискучої аналогії В. Шекспіра, що порівняв життя з театром, а людей з акторами, що грають певні ролі. Це поняття має значні переваги, тому що дає змогу одночасно охопити найрізноманітніші суспільні одиниці, які беруть участь у міжнародних відносинах, їх поведінку та ступінь активності. Активність акторів можна трактувати як незначну, і тоді вони відіграють роль статистів, або — як значну та визначальну. Незважаючи на загальне розуміння сутності та визначність цього поняття, у сучасній теорії міжнародних відносин, однак, існують суттєві відмінності в його інтерпретації.

  1. Поняття “сторона” означає: поняття, що застосовувалося, насамперед, у працях Е. Палиги та Р. Вендзеля, має конотативний характер, визначаючи відмінність лише тих учасників міжнародних відносин, між якими вони відбуваються. Е. Палига запропонував оригінальне розуміння цього поняття, вважаючи, що воно окреслює головний елемент міжнародного співтовариства. Сторони залежно від ступеня їх активност, він поділяє на суб'єкти та учасники.

  1. Поняття суб’єкт міжнародних відносин і суб’єкт міжнародного права є: не є тотожними. Кожен суб'єкт міжнародного права є суб'єктом міжнародних відносин, але частина останніх не має міжнародної правосуб'єктності.

  1. Зовнішньо-політичні відносини включають в себе: загальний курс та діяльність її політичного керівництва у міжнародних відносинах, спрямовані на реалізацію визначених ним інтересів та цілей через систему інтеракцій з іншими суб'єктами міжнародних відносин.

  1. Назвіть правильну класифікацію зовнішньої політики держави у концепції Дж. Розенау. 1.Слабка зовнішня політика 2.Агресивна політика 3.Активна зовнішня політика 4.Консервативна політика і ще 4 типи 1. Конвульсивна 2.Динамічна 3.Поміркована політика 4.Стабільна зовнішня

  2. Основними засобами зовнішньої політики держави є: Зовнішня політика держав у міжнародному середовищі здійснюється за допомогою дипломатії або воєнної сили. Історично вони ніколи не були протилежностями.

  1. Основною формою підтримання дипломатичних стосунків у двосторонніх відносинах є:проведення переговорів та укладання угод

  1. Основною формою дипломатії у багатосторонніх стосунках є: спеціальні місії та конференції

  1. Основною формою дипломатії у колективних стосунках є: міжнародні організації

  1. Суб’єктами міжнародних відносин є (вибрати один варіант відповіді): держави, міжнародні організації та суспільні групи. Значно рідше до них також додають і фізичних осіб,

  1. Суб’єктами міжнародного права є(вибрати один варіант відповіді): Суб'єктами відносин у міжнародному приватному праві є, передусім, фізичні та юридичні особи, інколи — держави".

  1. Знайдіть правильну відповідь:

  1. Поняття міжнародні економічні відносини включає в себе сфери (вибрати один варіант відповіді): торгові фінансові виробничі

  2. Виробничі відносини як сфера міжнародних відносин пов’язані насамперед із: здійснюються в межах спільних підприємств і ТНК, специфіка діяльності яких полягає у міжнародній виробничій кооперації, при якій стадії виробництва готової продукції зосереджуються в різних країнах світу.

  3. Торгівельні відносин як сфера міжнародних відносин пов’язані насамперед із: передбачають обмін товарами, послугами та інформацією на підставі актів купівлі-продажу.

  4. Виберіть правильне твердження:

  1. Виберіть правильне твердження:

  1. Дослідження міжнародних відносин з точки зору обміну інформації започаткував:

  1. Культурні аспекти у теорії міжнародних відносин досліджував: Ціцерон Маркс Вебер Пєтрась Хангтінтон Тофлер

  1. Поняття “цивілізація” у своїх працях використовував:Хантингтон Тойнбі

  1. Основними цивілізаціями в концепції С Хантигтона є: 1. Західну (або атлантичну) 2.Ісламську, 3.Китайську, 4.Східнослов'янську,

  1. Політична еліта яка намагається не допустить впливу іноземної культури на національну в концепції Я. П’єтрася називається: активна адаптація

  1. Політична еліта яка намагається запровадити іноземну культуру без огляду на національну в концепції Я. П’єтрася називається: пасивна адаптація

  1. Політична еліта яка намагається поєднати іноземну культуру з національною в концепції Я. П’єтрася називається:креативна адаптація

  1. Культурні відмінності між народами сприяють:

  1. Міжнародна співпраця відбувається у сферах (вибрати один варіант відповіді):

  1. Назвіть основні стани світової політики: 1.Стан мирного співіснування 2.Стан конфронтації 3.Стан конфлікту

  1. Назвіть основні процеси у світовій політиці:

  1. Розрядка є процесом: процес, що відбувається як між окремими станами міжнародних політичних відносин, так і в них самих.

  1. Знайдіть правильне твердження

  1. Найстарішою формою дипломатії є лист з повноваженнями певної особи

  1. Формою сталого забезпечення двосторонніх відносин є:

  1. Найважливішими формами дипломатичного забезпечення двосторонніх відносин є:

Спеціальні місії постійні предстанвицтва

  1. Основною формою дипломатичного забезпечення багатосторонніх відносин є:спеціальні місії конференції

  1. Постійні представництва, як форма дипломатії виникли вперше: 15 століття

  1. Вестфальський міжнародний порядок виник внаслідок: Вестфальський мир, 1648 – завершив Тридцятилітню війну 1618-1648; підписано 24.10. в Мюнстері (Вестфалія) в формі 2 мирних договорів, підготовлених на Оснабрюкському конгресі 1645-48 між імператором Священної Римської імперії та його союзниками, з одного боку, та королем Швеції та союзниками, з іншого;

  1. Вестфальський міжнародний порядок базувався на принципах: Принцип зовнішнього державного суверенітету Принцип внутрішнього державного суверенітету. Принцип дії міжнародного права та застосування дипломатії у міжнародних відносинах.

  2. Основними трактуваннями поліцентризму є: відсутність у міжнародних відносинах легальної (у цьому розумінні закріпленої міжнародним правом) монополії на владу, що належить будь-якій державі чи міжнародній організації

  1. Дискусія щодо суб’єктності в міжнародних відносинах призвела до поділу теорії на: неомарксизм та класичні теорії

  1. Поняття міжнародні відносини сформульовано в працях: Дж. Бентам "Вступ до принципів моральності і законотворення" Н Спайкмена Арона Р. Шнайдер, X. Брук та Б. Сапін Моргентау Циганков

  1. Віденський міжнародний порядок виник внаслідок: структура міждержавних відносин в Європі, яка склалась після війн Наполеона І (1799-1814,1815) і проіснувала з серйозними модифікаціями до Першої світової війни. Її принципи були закладені рішеннями Віденського конгресу (1814-1815 рр.) – першого загальноєвропейського, за виключенням Туреччини, мирного врегулювання.

  2. Основним принципом Віденського міжнародного порядку був принцип: Ця система базувалась на спільній згоді найбільш могутніх європейських монархій відносно територіального і політичного статус-кво в Європі і виключала можливість появи одного безсумнівного лідера. Вона передбачала можливість колективного втручання в справи тих держав, яким загрожували революції, а також можливість дипломатичних консультацій з територіальних та інших проблем.

  3. Віденський міжнародний порядок визначав відносини між державами до початку: Віденська система проіснувала майже сто років й розпалася з системною Першою світовою війною Етап занепаду та ліквідації (1871-1914 рр.).

  4. Версальсько-Вашингтонський міжнародний порядок виник внаслідок: основи якого були закладені Версальським мирним договором 1919 року з Німеччиною, договорами з союзниками Німеччини, а також договорами, підписаними на Вашингтонській конференції (1921-1922 рр.).

  1. Основними принципами Версальсько-Вашингтонського міжнародного порядку були: "Дискриміноване" положення переможених держав та Радянської Росії. Закріплення лідерства США Створення Ліги Націй міжнародна система починає перетворюватись в глобальну.

  1. Версальсько-Вашингтонський міжнародний порядок існував до початку: ліквідація Версальського порядку і встановлення германської гегемонії в Європі – 1938-1939 рр.

  1. Воєнні відносини між державами світу є різновидом:Зовнішньополітичних відносин

  2. Ялтинсько-Потсдамський міжнародний порядок виник внаслідок: її політичною, стратегічною та міжнародно-правовою основою стали результати двох міжнародних конференцій (в Ялті 4-11 лютого та Потсдамі 17 липня - 2 серпня 1945 р.), під час яких керівництво головних держав антигітлерівської коаліції (СРСР, США та Велика Британія) намагалися узгодити базові принципи післявоєнного світоустрою

  1. Основним принципом Ялтинсько-Потсдамського міжнародного порядку став:біполярна структура міжнародних відносин

  1. Холодна війна” характеризувала стан відносин між державами світу під час функціонування:

  2. Вкажіть напрям у сучасній теорії міжнародних відносин, складовою якого є концепція „радикальної взаємозалежності”:модерністський

  1. Вкажіть представників постмодернізму у теорії міжнародних відносин: М. Фуко, Ж. Деріда, Р. Рорті Р. Ешлі.Дж. Васкез

  1. Вкажіть представників фемінізму у теорії міжнародних відносин: В. Петерсон та А. Ранян Н. Харт-сок

  1. Вкажіть представників соціалконструктивізму у теорії міжнародних відносин: Пітером Бергером і Томасом Лукманом

  1. Вкажіть представників критичної теорії міжнародних відносин: А.Вендета

  1. Вкажіть автора концепції, складовою якої є уявлення про трансформацію культур анархії: А.Вендетта

  2. Вкажіть автора теорії комунікативної дії: Ю. Габермас

  1. Вкажіть автора концепції, складовою якої є уявлення про „історичний блок”: політичної теорії Антоніо Ґрамші

  1. Назвіть напрям фемінізму, який заперечує об’єктивність існування категорії „жінка”:

  1. Назвіть напрям фемінізму, який абсолютизує жіночі якості:

  1. Вкажіть автора, складовою постмодерністських підходів якого є „національна деконструкція”: Кастеллз

  1. Вкажіть напрям у сучасній теорії міжнародних відносин, у рамках якого розвинулася концепція „потрійної трансформації Вестфальської системи”:

  1. Вкажіть напрям у сучасній теорії міжнародних відносин, основним підходом якого є oouy:

  1. Вкажіть автора, складовою феміністського підходу якого є „чутлива кооперація”: Christine Sylvester

  1. Назвіть умови трансформації культур анархії у концепції А.Вендта:

  1. Вкажіть напрям у сучасній теорії міжнародних відносин, складовою якого є уявлення про гегемонічний характер дискурсів:

  1. Назвіть напрям у сучасній теорії міжнародних відносин, складовою якого є уявлення про ідеальні комунікаційні спільноти:

  1. Вкажіть системи вилучення у концепції Е.Лінклейтера:

  1. Вкажіть шлях зміни систем вилучення у комунікативній парадигмі Е.Лінклейтера:

  1. Вкажіть автора праці „Трансформація політичної спільноти: етичні основи поствесфальської ери” (1998):

  1. Вкажіть автора праці „Пишучи безпеку. Зовнішня політика Сполучених Штатів та політика ідентичності” (1992):

  1. Вкажіть автора концепції, крізь призму якої зовнішня політика постійно визначається змінною державною ідентичністю:

  1. Вкажіть автора праці „Соціальна теорія міжнародної політики” (1999):

  2. Вкажіть автора, у концепції якого розглядаються рольові уявлення міжнародних акторів:

  1. Вкажіть автора праці „Банани, пляжі й бази. Творячи феміністську суть міжнародної політики” (1989): Сінтія Енлой

  1. Вкажіть поняття, яке використовується для позначення соціальної статі у феміністських дослідженнях: гендер

  1. Вкажіть автора праці „Феміністська теорія й міжнародні відносини у постмодерністську еру” (1994):

  1. Вкажіть напрям у сучасній теорії міжнародних відносин, який розглядає співвідношення соціальних виробничих відносин, форм держав та світових порядків:

  1. Вкажіть напрям у сучасній теорії міжнародних відносин, який розглядає структурну могутність крізь призму співвідношення чотирьох головних структур: безпеки, виробництва, фінансів та знань:

  1. Вкажіть автора праць „Казино капіталізм” (1986) і „Держави та ринки” (1988):

  1. Вкажіть напрям у сучасній теорії міжнародних відносин, який відкидає об’єктивний характер геополітичних уявлень:

  1. Вкажіть автора праці „Географічні уявлення” (1994): ДЕРЕК ГРЕГОРі

  1. Вкажіть перспективи розвитку міжнародних відносин після завершення міжблокового протистояння, окреслені у праці „Назад у майбутнє” (1990) Дж.Міршаймера:

  1. Вкажіть перспективи розвитку міжнародних відносин після завершення міжблокового протистояння, окреслені у праці „Уніполярна мить” (1990/99) Ч.Краутгаммера:

  1. Вкажіть перспективи розвитку міжнародних відносин після завершення міжблокового протистояння, окреслені у праці „Шанс неоідеалізму в міжнародних дослідженнях?” (1993) Ч.Кіґлі:

  1. Назвіть дискусію початку 1990-х років, щодо закінчення розвитку теорії в міжнародних відносинах:

  1. Вкажіть загальну назву напряму, у рамках якого розвинулися сучасні, зокрема критичні течії, теорії міжнародних відносин:

  1. Назвіть основні школи глобалістики: 6- концепцію «Сталого розвитку» концепцію «Межі зростання» третя- Н. Мойсеєва Четверта школа – це школа мітозу біосфер П’ята школа – це школа контрольованого глобального розвитку Д. Гвішиані Шоста школа – це школа світ-системного аналізу (І.Уоллерстайн, США)

  1. Вкажіть, до якої із шкіл глобалістики належить Ф.Фукуяма:

  1. Вкажіть загальну назву напряму, у рамках якого широко застосовується деконструкція та дискурсивний аналіз: постструктуалізм

  1. Вкажіть, який характер мала наука про міжнародні відносини на початках становлення:

  1. Вкажіть представників реалізму в науці про міжнародні відносини: Фукідід ,Мкіавеллі , Гобс, Вебер,Гюм,Кісінджер,ШВАРЦЕНБЕРГ,Кар,Спайкмен.Нібур Моргентау Волфес Арон

  1. Вкажіть принцип реалізму, якому відповідає твердження „обирай найменш несприятливе розв’язання проблеми, якого можеш досягти власними силами”:

  1. Вкажіть теорю, яка набула особливої актуальності через поділ світу на два ворогуючі блоки:

  1. Вкажіть автора праці “Вплив морської сили на історію (1660-1783)” (1890): Мехен

  1. Визначте базові для структуралізму поняття:

  1. Назвіть метод, що використовується для зіставлення спільного та відмінного окремих явищ та процесів у сфері міжнародних відносин: порівняння

  1. Вкажіть автора теорії гегемонічної перенапруги:

  1. Вкажіть, чи існує взаємозв’язок між рухом за вільну торгівлю й ідеалізмом:

  1. Назвіть країну, у якій було започатковано біхевіористську революцію: Америка

  1. Вкажіть представників Англійської школи в науці про міжнародні відносини:

  1. Якому з принципів реалізму відповідає твердження „обмежуй здатність супротивника до максимального використання власного потенціалу”:

  1. Вкажіть автора, який виділяв річковий, морський та океанічний етапи розвитку людства: Мєчніков

  1. Назвіть теорію у рамках біхевіоризму, розвиток якої актуалізував т.зв. супутниковий шок 1957 р.:

  1. Вкажіть автора праці “Державець” (1592): Макіавеллі

  1. Визначте базові для інституціоналізму поняття:

  1. Вкажіть основний напрям (mainstream) теорії міжнародних відносин у період між Першою та Другою світовими війнами:

  1. Вкажіть автора, який виділив десять критеріїв морської могутності держави:Н.Спайкмен

  1. Вкажіть, чи існує взаємозв’язок між меркантилізмом та політичним реалізмом:

  1. Вкажіть рік виникнення самостійного академічного напряму міжнародних відносин:

  1. Вкажіть представників структуралізму в науці про міжнародні відносини: Б.Браун, Й.Гельмут, П.Баран, А.Франк та ін

  1. Вкажіть напрям теорії міжнародних відносин у якому існує поділ політики на high politics та low politics: лібералізм

  1. Вкажіть автора поняття „геополітика”: Челен

  1. Назвіть теорію, у якій враховуються ступінь поінформованості гравців при прийнятті рішень й критерії залежності результатів від випадковостей: теорія ігор

  1. Вкажіть автора праці “Політична географія” (1897): Ратцель

  1. Визначте базові для ідеалізму поняття:

  1. Назвіть метод, який використовується для наукових передбачень майбутніх ситуацій та процесів у міжнародних відносинах: прогнозний

  1. Вкажіть автора, який надавав вирішального значення торговельним відносинам у контексті зміцнення миру: Спайкмен

  1. Вкажіть, чи інституціоналізм характеризується подвійною ідеалістично-реалістичною природою:

  2. Назвіть вчених, яких країн об’єднує поняття Англійської школи:

  1. Вкажіть представників ідеалізму в науці про міжнародні відносини: Платон, Арістотель,Т.Аквінський,Гроцій, Ґ. Гофман-Льорцер,Бентам,Кант,Е. Роттердамський, Е.ДеВаттель, Дж. Локк, Ш. Де Сен-П'єр, Т. Пейн, Дж. Мілл,АнджелЕ.Карр

  1. Назвіть напрям теорії міжнародних відносин, у якому існує принцип розрахунку на власні сили:

  1. Вкажіть вченого, який є представником теорії імперіалізму:Ленін Троцький

  1. Назвіть теорію біхевіоризму, яка розглядає спроможність до здійснення удару у відповідь як засіб запобігання ядерній війні:

  1. Вкажіть автора праці “Географічна вісь історії” (1904): МАккіндер

  1. Визначте базові для реалізму поняття:

  1. Назвіть метод, який використовується для суб’єктивної фіксації реальності при дослідженні міжнародних явищ та процесів:

  1. Визначте, представником якої теорії є М.Каплан: системна теорія

  1. Вкажіть, чи структуралізм характеризується подвійною ідеалістично-реалістичною природою:

  1. Назвіть наукову школу у рамках якої розрізняють договірний та органічний типи виникнення міжнародного співтовариства:

  2. Назвіть представників інституціоналізму в теорії міжнародних відносин: Т. Веблін, Дж. Коммонс, В. Мітчел

  1. Вкажіть науковий підхід теорії міжнародних відносин, у якому міжнародні організації розглядаються як такі, що повинні відповідати принципу form follows function:

  1. Назвіть вченого, який використовував поняття Хартленду: Маккіндер

  1. Визначте теорю біхевіоризму, до якої можна зарахувати т.зв. дилему в’язнів: теорія ігор

  1. Вкажіть автора праці „Теорія міжнародної політики” (1979): Уолтц

  1. Назвіть теорію, яка зосереджується на розгляді т.зв. кризових рішень: раціоналізм

  1. Вкажіть основний напрям (mainstream) теорії міжнародних відносин у період після завершення Другої світової війни:

  1. Вкажіть дискусію в теорії міжнародних відносин, яка відбулася лише у рамках біхевіоризму: 2 дискусія Велика дебата

  1. Вкажіть, чи існує взаємозв’язок функціоналізму з ідеалізмом та інституціоналізмом:

  1. Вкажіть кількість наукових дискусій в науці про міжнародні відносини: 4 дискусії

  1. Вкажіть представників геополітики в науці про міжнародні відносини:МЕхенРатцель Маккіндер Спайкмен Гаусгофер Мечніков

  1. Назвіть науковий напрям теорії міжнародних відносин, до якого належить Англійська школа:

  1. Вкажіть автора, який описав дилему безпеки:Лейпхарт

  1. Назвіть науковий напрям, до якого належить теорія гегемонічних циклів: системний

  1. Вкажіть автора праці “Держава як життєва форма” (1916):

  1. Вкажіть вченого, який виділяв географічне та аналітичне поля міжнародних відносин:К.Райт

  1. Вкажіть теорію, яка використовує поняття spill-over: неофункціоналізм

  1. Назвіть метод, який використовується для визначення кількісних параметрів явищ та процесів у міжнародних відносинах: статистичний

  1. Вкажіть, чи принципи об’єктивності й можливості перевірки суджень належать до методологічних вимог біхевіоризму: так

  1. Вкажіть період, який умовно відповідає епосі традиціоналізму в теорії міжнародних відносин:

  1. Вкажіть представників неореалізму в теорії міжнародних відносин: К. Волтца, Р. Ґилпіна та К. Кіндермана, Дж. Ґріко, Дж. Мір-шаймера,

  1. Визначте науковий напрям теорії міжнародних відносин, до якого належить геополітика: теорії міжнародного середовища географічний детермінізм

  1. Назвіть вченого, який висунув ідею демократичного миру: Кант

  1. Назвіть теорію, яка набула актуальності у 1960 рр., з огляду на повільний розвиток процесів модернізації в країнах третього світу:

Політичний реалізм

  1. Вкажіть автора праці „Ідеалістичний інтернаціоналізм і дилема безпеки” (1950):

  1. Назвіть теорію, яка базується на уявленні про самокеровані системи: системна теорія

  1. Вкажіть наукову дискусію в теорії міжнародних відносин, яка відбулася між представниками традиціоналізму та біхевіоризму:

2 дискусія Велика дебата

  1. Назвіть вченого, який розглядав чинники залежності держав у міжнародній системі: Розен Холсті

  1. Вкажіть, чи теорія систем, теорія ігор і теорія зовнішньополітичних рішень належать до теорій біхевіоризму: так

  1. Вкажіть період, який умовно відповідає епосі біхевіоризму в теорії міжнародних відносин:19ст-80 роки 20 ст

  1. Вкажіть представників неолібералізму в теорії міжнародних відносин: . Сміта та Д. Рікардо, Ю. Габермаса, М. Бернарда, Р. Дарендорфа та Б. Барбера. Дж. Ная, Р. Ко-хена, X. Алкера та Дж. Розенау,

  1. Визначте, до якого з наукових напрямів теорії міжнародних відносин належить теорія демократичного миру:лібералізм

  1. Вкажіть, який вчений є автором шести принципів реалізму, серед яких принцип ототожнення інтересу та сили: Моргентау

  1. Визначте напрям теорії міжнародних відносин, до якого належить теорія взаємозалежності: реалізм

  1. Вкажіть автора праці „Імперіалізм як найвища стадія капіталізму” (1916):Ленін

  1. Назвіть метод, який використовується для дослідження об’єкта як сукупності елементів, поєднаних причинно-наслідковими зв’язками: синтетичний метод

  1. Назвіть основну передумову виникнення і розвитку неореалізму в науці про міжнародні відносини: публікація книги Уолтца

  1. Вкажіть одного з основоположників теорії інформаційного суспільства: тофлер

  1. Вкажіть, чи можна вважати методологічною другу (т.зв. біхевіористичну) дискусію у теорії міжнародних відносин: так

  1. Вкажіть період, який умовно відповідає епосі постбіхевіоризму в теорії міжнародних відносин:60-90 роки 20 ст

  1. Вкажіть представників біхевіоризму в теорії міжнародних відносин:Зінгер,Рапопорт,Істон,

  2. Визначте науковий напрям теорії міжнародних відносин, до якого належить теорія балансу сил:неореалізм

  3. Вкажіть вченого, який вважав, що система балансу сил і вільна біполярна система мали прямі аналоги у міжнародних відносинах:

  1. Вкажіть напрям теорії міжнародних відносин, де використовується поняття структурного насилля:реалізм

  1. Вкажіть автора праці „До вічного миру” (1795):Кант

  1. Назвіть основну передумову виникнення і розвитку неолібералізму в науці про міжнародні відносини:інтерпарадегматичні дебати

  1. Назвіть державу, яка, згідно з теорією гегемонічних циклів, зайняла гегемонічні позиції після Другої світової війни:

  1. Назвіть вченого, який започаткував режимну дискусію в теорії міжнародних відносин (1975):

  1. Визначте період, який умовно відповідає тривалості третьої (режимної) дискусії в теорії міжнародних відносин:

  1. Вкажіть представників постмодернізму в теорії міжнародних відносин:Васкез М. Фуко, Ж. Деріда, Р. Рорті Р. Ешлі.

  1. Визначте науковий напрям теорії міжнародних відносин, до якого належить теорія імперіалізму:марксизм

  2. Назвіть вченого, який виділяв аграрію та індустрію як системи міжнародних відносин:Моделскі

  1. Вкажіть науковий напрям, який розглядає гендерні аспекти міжнародних відносин: тендерні теорії

  1. Вкажіть автора праці „Політика між націями” (1947):Г.Моргентау

  1. Назвіть дискусію в теорії міжнародних відносин, яка відбулася між представниками ідеалізму та реалізму: 1 дискусія

  1. Назвіть вченого, який є представником цивілізаційного підходу:Тойнбі Ханхтінгтон Тофлер