Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на задачі - оновленні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Відповіді на задачі.

Задача № 1.

Відповідно до ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є:

1) законність;

2) рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом;

3) забезпечення доведеності вини;

4) змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості;

5) підтримання державного обвинувачення в суді прокурором;

6) забезпечення обвинуваченому права на захист;

7) гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами;

8) забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом;

9) обов'язковість рішень суду.

Більш детально вказані засади судочинства розриваються в Кримінально-процесуальному кодексі України.

Зокрема:

Стаття 18. Незалежність суддів і підкорення їх тільки законові.

При здійсненні правосуддя в кримінальних справах судді незалежні і підкоряються тільки законові. Судді вирішують кримінальні справи на основі закону, в умовах, що виключають сторонній вплив на суддів.

Стаття 19. Мова, якою провадиться судочинство

Судочинство провадиться українською мовою або мовою більшості населення даної місцевості.

Особам, що беруть участь у справі і не володіють мовою, якою провадиться судочинство, забезпечується право робити заяви, давати показання, заявляти клопотання, знайомитися з усіма матеріалами справи, виступати в суді рідною мовою і користуватися послугами перекладача в порядку, встановленому цим Кодексом.

Слідчі і судові документи, відповідно до встановленого цим Кодексом порядку, вручаються обвинуваченому в перекладі на його рідну мову або іншу мову, якою він володіє.

Стаття 20. Гласність судового розгляду

Розгляд справ у всіх судах відкритий, за винятком випадків, коли це суперечить інтересам охорони державної або іншої захищеної законом таємниці.

Стаття 21. Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому і підсудному права на захист

Підозрюваному, обвинуваченому і підсудному забезпечується право на захист.

Особа, яка провадить дізнання, слідчий, прокурор, суддя і суд зобов'язані до першого допиту підозрюваного, обвинуваченого і підсудного роз'ясняти їм право мати захисника і скласти про це протокол, а також надати підозрюваному, обвинуваченому і підсудному можливість захищатися встановленими законом засобами від пред'явленого обвинувачення та забезпечити охорону їх особистих і майнових прав.

Стаття 22. Всебічне, повне і об'єктивне дослідження обставин справи

Прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, зобов'язані вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдують обвинуваченого, а також обставини, що пом'якшують і обтяжують його відповідальність.

Аналогічні норми закріплені і в Законі України «Про судоустрій і статус суддів». Зокрема в ст. ст. 6 – 14.

Виходячи із загальних засад судочинства, громадянину К., який є поляком за національністю будуть повність забезпечені права та законні інтереси при розгляді справи в суді. Дії судді Петренка не ґрунтуються на нормах права, не відповідають чинному законодавству, а тому є неправомірними.

Задача № 2.

Відповідно до ст. 129 Конституції України серед основних засад судочинства є:

2) рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом;

3) забезпечення доведеності вини;

4) змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості;

5) підтримання державного обвинувачення в суді прокурором;

Відповідно до ст. 22 КПК України прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, зобов'язані вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдують обвинуваченого, а також обставини, що пом'якшують і обтяжують його відповідальність.

Суд, прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, не вправі перекладати обов'язок доказування на обвинуваченого.

Поняття «прокурор» визначене в п. 6 ст. 32 КПК України, а саме:

6) "Прокурор" — Генеральний прокурор України, прокурор Автономної Республіки Крим, прокурор області, прокурор міста Києва, районний, міський прокурор, військовий прокурор, транспортний прокурор та інші прокурори, прирівняні до прокурорів областей, районних або міських прокурорів, їх заступники і помічники, прокурори управлінь і відділів прокуратур, які діють у межах своєї компетенції;

На підставі викладеного, можна прийти до висновку, що державне обвинувачення в суді повинен підтримувати лише прокурор, поняття якого розкриває п. 6 ст. 32 КПК України, прокурор та суддя Макарик діяли всупереч вимог Закону, зокрема Конституції України та КПК України.

Задача № 3.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема:

ч.2 Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених процесуальним законом.

ч.3. Розгляд справи у закритому судовому засіданні допускається за вмотивованим рішенням суду у випадках, передбачених процесуальним законом.

Відповідно до ст. 20 КПК України розгляд справ у всіх судах відкритий, за винятком випадків, коли це суперечить інтересам охорони державної або іншої захищеної законом таємниці.

Закритий судовий розгляд, крім того, допускається за мотивованою ухвалою суду в справах про злочини осіб, які не досягли шістнадцятирічного віку, в справах про статеві злочини, у справах щодо торгівлі людьми, а також в інших справах з метою запобігання розголошенню відомостей про інтимні сторони життя осіб, які беруть участь у справі та у разі коли цього потребують інтереси безпеки осіб, взятих під захист.

Вказана стаття дає вичерпний перелік випадків закритого судового розгляду, тому посилання судді Тимченко на те, що підсудний Корнійчук, заявив таке клопотання, оскільки не бажає, щоб його друзі були присутні на засіданні і насміхались з нього, і на те, що суддя має сина такого ж віку і не хотів би надмірного розголосу у такій ситуації не ґрунтується на нормах закону.

Суд повинен за вмотивованою ухвалою суду прийняти рішення про розгляд справи у закритому судовому засіданні лише на тій підставі, що підсудній Корнійчук, який вчинив злочин є 1997 року народження, і на даний час він не досяг шістнадцятирічного віку (2012 рік – 1997 рік народження = 15 років).