Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10 (2 части).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

15.5. Встановлення батьківства

Встановлення батьківства в Україні незалежно від громадянства батьків і дитини та їх місця проживання провадиться за законодавством України. У тих випадках, коли за законодавством України допускається встановлення батьківства в органах запису актів громадянського стану, батьки дитини, що проживають поза межами України, з яких хоча б один є громадянином України, мають право звертатися з заявами про встанов­лення батьківства до консульських установ України".

Останнє положення міститься у ст. 30 Консульського статуту: "Кон­сул має право встановлювати батьківство у випадках, коли відповідно до законодавства України таке допускається в органах запису актів грома­дянського стану, якщо батьки дитини проживають в його консульському окрузі і хоча б один з них є громадянином України".

Конвенція СНД від 22 січня 1993 р. зафіксувала у ст. 31, що встанов­лення і оспорювання батьківства або материнства визначається за зако­нодавством Договірної Сторони, громадянином якої дитина є за народ­женням.

15.6. Усиновлення дітей

Діти, які є громадянами України, можуть проживати на території Ук­раїни і поза її межами. Іноземці можуть усиновлювати їх як в Україні, так і поза нею. Іноземці при цьому можуть перебувати у шлюбі з грома­дянами України на території України. Діти можуть і не бути громадяна­ми України. З розмаїттям ситуацій мають справу джерела права, зазна­чені у підрозділі "Джерела права".

За наявності кількох осіб, які бажають усиновити одну й ту ж дити­ну, переважне право надається:

  1. Родичам незалежно від місця їх проживання.

  2. Громадянам України.

  3. Особам, в сім'ї яких проживає дитина, яка усиновляється.

  4. Особам, які усиновляють двох або більше дітей (сестер, братів), не розриваючи родинних зв'язків".

Конвенція СНД від 22 січня 1993 р. містить окремі колізійні норми. "Стаття 37.

Усиновлення

  1. Усиновлення чи його скасування визначається за законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є усиновитель у момент подачі заяви про усиновлення або його скасування.

  2. Якщо дитина є громадянином іншої Договірної Сторони, при уси­новленні чи його скасуванні необхідно отримати дозвіл законного пред­ставника і компетентного державного органу, а також згоду дитини, якщо це необхідно за законодавством Договірної Сторони, громадяни­ном якої вона є.

  3. Якщо дитина усиновляється подружжям, з яких один є громадя­нином однієї Договірної Сторони, а другий — громадянином іншої До­ говірної Сторони, усиновлення чи його скасування мають виконуватися відповідно до умов, передбачених законодавством обох Договірних Сторін.

  4. У справах про усиновлення або його скасування є компетентною установа Договірної Сторони, громадянином якої є усиновитель у мо­мент подання заяви про усиновлення чи його скасування, а у випадку, передбаченому пунктом 3 цієї статті, є компетентною установа Договір­ної Сторони, на території якої подружжя має чи мало останнє спільне місце проживання чи місце перебування".

Розглянемо усиновлення дитини іноземцем.

У п. 11 "Порядку" Кабінету Міністрів України від 20 липня 1996 р. № 755 передбачається така послідовність дій:

"Іноземні громадяни, які виявили бажання усиновити дитину, яка є громадянином України, звертаються з письмовою заявою до Центру про взяття їх на облік кандидатами в усиновителі та надання направлення на відвідання відповідного державного дитячого закладу для підбору, зна­йомства та установлення контакту з дитиною.

До заяви додаються такі документи:

1. Висновок, виданий компетентним органом країни проживання кандидата в усиновителі, що підтверджує його можливість бути усино­вителем, із зазначенням житлово-побутових умов, біографічних даних, складу сім'ї, наявності власних дітей, інших відомостей. Якщо висновок видав недержавний орган, до нього додається копія ліцензії, виданої заз­наченому органу на проведення діяльності, пов'язаної з усиновленням.

  1. Дозвіл компетентного органу країни проживання кандидата в уси­новителі на в'їзд і постійне проживання установлюваної дитини.

  2. Документи про доходи, заробіток, прибуток (довідка з банку про річний прибуток сім'ї).

  3. Медичний висновок про стан здоров'я кожного кандидата в усино­вителі.

  4. Копія свідоцтва про шлюб (якщо заявники перебувають у шлюбі).

  5. Копія паспорта або іншого документа, який засвідчує особу канди­дата в усиновителі.

  6. Відомості уповноваженого органу на кожного кандидата в усино­вителі про те, що ніхто з них не притягався до кримінальної відповідаль­ності.

  7. Зобов'язання усиновителя у разі усиновлення дитини в місячний термін поставити її на консульський облік в консульській установі Украї­ни в країні проживання та надавати цій установі періодичну інформацію (не менше одного разу на рік) про умови проживання і виховання дити­ни, можливість її представника спілкуватися з дитиною, а також про збе­реження усиновленій дитині громадянства України до досягнення нею 18-річного віку.

Зазначені документи мають бути легалізовані в установленому по­рядку, якщо інше не передбачено законодавством України або міжнарод­ними договорами України. Термін дії цих документів - один рік.

Документи мають бути перекладені на українську мову. Переклад за­свідчується в консульській установі України в країні проживання канди­датів в усиновителі або в органах державного нотаріату на території Ук­раїни".