Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні матеріали з дисципліни страхові послу...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
443.9 Кб
Скачать

Тема №4

1.Автотранспортне підприємство, що здійснює міжміські перевезення перерахувало за рік до страхової компанії страхових платежів по обов’язковому страхуванню на транспорті в сумі 15789 гривень і страхових платежів по страхуванню власних транспортних засобів в сумі 25000 гривень. Протягом року страховою компанією було виплачено страхових сум по обов’язковому страхуванню 2700 гривень і по добровільному 3768 гривень. Вказати чи може претендувати транспортне підприємство на повернення частки коштів в сумі 10000 гривень за підсумками цього року.

2.В результаті аварії на залізниці 25 осіб загинуло, 67 було госпіталізовано. З них 13 осіб перебували в лікарні 12 діб, 27 – 10 діб, 20 – 13 днів, після чого стан їх здоров'я було визнано задовільним. 7 осіб перебували в лікарні 23 дні, після виходу з лікарні троє з них отримали інвалідність другої групи, а четверо третьої. Останні 7 осіб перебували в лікарні 40 діб і після виходу отримали інвалідність 1 групи. Вказати порядок здійснення виплат і їх суми.

3.Автотранспортне підприємство має в своєму штатному розкладі 141 водія. За угодою зі страховою компанією тариф встановлено на рівні 0,91 відсотки від страхової суми. Розрахувати суму страхового платежу і вказати джерело сплати для підприємства.

Тема №6

1.Приватний нотаріус звернувся до страхової компанії з заявою про укладення договору службового страхування. Страховик пропонував укладення такого договору на умовах внеску 1% від страхової суми. Розрахувати суму страхового платежу за таким договором. Розглянути альтернативний варіант страхового захисту - внесок застави до комерційного банку.

2.Компанія застрахувала небезпечний вантаж, який відноситься до 9 класу, загальною вагою 20 тон. Через аварію при перевезення цього вантажу одна особа загинула, а двоє осіб перебували на лікуванні, відповідно 5 і 60 днів. Розрахувати суму страхового відшкодування.

3.Експортер небезпечних відходів подав до страхової компанії заяву на страхування відходів вагою 65 тон. Визначити страхову суму і суму страхового платежу.

4.Підприємство, яке займається утилізацією небезпечних відходів, подало до страхової компанії заяву на страхування відходів вагою 10500 тон. Обчислити страхову суму і суму страхового платежу.

5.Підприємство власник об’єкта підвищеної небезпеки ІІ групи, подало до страхової компанії заяву про страхування. Визначити страхову суму і суму страхового платежу.

6.Підприємство уклало договір зі страховою компанією на випадок втрати прибутку надавши такі дані:

планові показники по продукції А

постійні витрати – 120000 гривень;

змінні витрати – 90000 гривень;

норма прибутку на витрати – 10%.

планові показники по продукції Б

постійні витрати – 160000 гривень;

змінні витрати – 1200000 гривень;

норма прибутку на витрати – 13%.

Угода передбачала фіксацію фактів простою і виплати страхового відшкодування за підсумками року. Факти простою мали місце через перерву в енергопостачанні (при цьому є свідоцтво про те, що підприємство вчасно розраховувалося за електрику). Втрати підприємства через зупинки у виробництві і ліквідації їх наслідків склали 60000 гривень. Відповідальність страховика встановлено на рівні 75% брутто-прибутку. Встановити розмір страхового відшкодування за даним страховим випадком.

7.Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити страхову суму за наступними умовами:

  • річний оборот компанії – 500 тис. грн..;

  • незавершене виробництво на початок періоду – 20 тис. грн..;

  • незавершене виробництво на кінець періоду – 25 тис. грн.;

  • вартість запасів на початок періоду –10 тис. грн.;

  • вартість запасів на кінець періоду – 15 тис. грн.

8.Існує договір страхування від втрати прибутку з відповідальністю страховика 70%. Обчислити суму страхового відшкодування за наступними умовами:

  • плановий оборот – 1500 тис. грн.

  • фактичний оборот – 1000 тис. грн..

  • розрахункова рентабельність – 20%.

Тема №9

1. Позичальник по закінченню терміну страхування не повернув банку, ні боргу, ні відсотків за користування кредитом. Сума кредиту дорівнює 10 тис. грн. Строк 3 місяці. Плата за користування становить 20% річних. Відповідальність страховика – 80%. Розрахувати розмір заборгованості і страхового відшкодування, якщо кредит не повернуто вчасно .

2. Позичальник отримав кредит в сумі 40 тис. грн. на 1 рік. Проценти за кредит становлять 30% річних, ліміт відповідальності страховика – 90%. Тарифна ставка – 3,5%., але страховик, оцінюючи слабку платоспроможність позичальника використовує коефіцієнт підвищення 2,5. Визначити страхову суму і страхову премію.

3. В договорі страхування інвестицій, який було укладено між підприємством «Біола» та страховою компанією «ТАС» вказано: страхова сума – 50 млн. дол. США, відповідальність страховика - 95%, страховий тариф – 0,4%. Вказати, які порушення були допущені при укладені договору страхування.

4. 28.10.05 р. укладено договір страхування емісії облігацій між ВАТ «Рудпром» та страховою компанією «Веско» на суму 10 млн. дол. США. Розрахувати суму страхового платежу та вказати, хто буде власником облігацій при несплаті емітентом за борговими зобов’язаннями.

5.Інвестор має вкладення на суму 10 млн. дол. США і бажає застрахувати дану інвестицію. Компанія пропонує умови проведення такого страхування за тарифом 0,5% від суми інвестицій і нарахованих за без ризиковою ставкою відсотків. Термін інвестування – 5 років. Ставка відсотку – 15% річних, з них – за договором премію за ризик визначено у 10%. Обчислити страхову суму і суму страхового платежу.

Тема №10

1.На дорозі сталося ДТП – зіткнення вантажівки з пасажирським автобусом. Наслідки пригоди наступні:

водій вантажівки і пасажир загинули;

5 осіб, пасажирів автобусу загинули;

2 осіб отримали інвалідність першої групи;

3 осіб отримали інвалідність другої групи;

1 особа отримала інвалідність третьої групи;

один з пасажирів, якому було встановлено інвалідність першої групи впродовж двох місяців помер. Причиною смерті було встановлено травму отриману в результаті дорожньо-транспортної пригоди;

один з пасажирів, який загинув на місці пригоди не мав з собою ніякого проїзного документу (квітка);

Встановити порядок і загальну суму страхових виплат за пригодою, якщо винуватцем пригоди визначено водія вантажівки, який до того ж мав поліс страхування життя на суму 100000 грн. Вказати на необхідні для виплат за цим випадком документи.

2.Розрахувати суму страхових платежів, яку необхідно сплатити автотранспортному підприємству страховій компанії, маючи наступні дані:

автомобілі з обсягом двигуна до 1800 см3 – кількість 5, вартість -

  1. 10000 грн.; 2-15000 грн.; 3 –27000 грн.; 4 – 24000 грн.; 5- 21000 грн.

автомобілі з обсягом двигуна понад 1800 см3 – кількість 3, вартість -

1-21000 грн.; 2-19000 грн.; 3-27000 грн.

Середній водійський стаж на підприємстві 5 років. Відповідальність страховика встановлена на рівні 70 %. Вказати джерело сплати страхових внесків підприємством.

3.Розрахувати суму страхового платежу на страхування транспортного засобу вартістю 20000 грн. На термін 3 місяці, 6 місяців, 1 рік. Річний страховий тариф дорівнює 3 %. Безумовна франшиза встановлена на рівні 20 %. Зробити висновок за проведеним розрахунком.

4.Розрахувати суму страхового платежу на випадок викрадення або пошкодження транспортного засобу при спробі його викрадення, пошкодження його частин, деталей, обладнання внаслідок навмисних дій третіх осіб, по наступним транспортним засобам:

Мерседес 600 – вартість 340 тис. грн. випуск 2001 р.;

Вантажівка «Сканія» –вартість 140 тис.грн., випуск 1997 р.;

ВАЗ – вартість 10 тис. грн., випуск 2005 р.;

АЗ – вартість 1 тис. грн., випуск 2002 р.

За договором страхування передбачено безумовну франшизу в розмірі 30 %. Вказати, яку суму страхового відшкодування буде сплачувати страховик у разі викрадення кожного з об’єктів.

5.Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди постраждало двоє пішоходів. Один з них потрапив до лікарні де перебував протягом 30 днів. Після виходу з лікарні йому було встановлено 2 групу інвалідності. Другий пішохід помер на місці події. Водій з місця пригоди втік. Вказати суму виплат, порядок виплат, організацію яка буде проводити виплати.

6.На дорозі зіткнулися автомобіль ЗАЗ і автомобіль Мерседес. Органи ДАЇ встановили винуватця події – автомобіль ЗАЗ. Експертиза проведена страховою компанією встановила суму збитку 20000 гривень. Вказати порядок в якому буде проводитися виплата відшкодування.

7.Вантажівка зіткнулася з мікроавтобусом, що здійснював міжміські перевезення, внаслідок чого загинули 7 осіб. Винуватцем ДТП визнано водія вантажівки, який до того ж перебував у нетверезому стані. Вказати суму страхової виплати кожній особі та порядок проведення виплат.

8.За обліковими даними страховими компаніями України одержано за звітний місяць страхових платежів за додатковими договорами обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів в сумі 785000 грн., і за звичайними договорами 1145000 грн. Знайти суму обов’язкових платежів до централізованих страхових фондів МТСБУ. Вказати мету створення даних фондів.

Тема №11

1.Болгарське судно «Віхрен» перебувало в російському порту Туапсе з метою отримання на борт вантажу деревини. Судно увійшло до порту о 20 годині вечора, навантаження було призначена на 8 годину ранку. О 23 годині порт отримав штормове попередження. Керівництво порту надало наказ усім судам вийти з порту на штормові води. Капітан судна «Віхрен» відмовився виконати наказ керівництва порту посилаючись на те, що шторм є незначним за силою. Але вже о третій ночі шторм набув сер’йозних розмірів і судно «Віхрен» таки розпочало вихід з порту. Через високі хвилі судно не спромоглося вийти з воріт порту і було викинуто на захисні споруди. Внаслідок цього судно розкололося навпіл, тобто було знищене повністю (на підлягає ремонту). Судно було застраховане в лондонському Ллойді на суму 500 тис. американських доларів. Страхова компанія виплатила усю суму повністю і звернулася за відшкодуванням своїх збитків до порту Туапсе, мотивуючи це тим, що капітан судна вчасно не був попереджений про шторм. Керівництво порту висунуло як свідків на свою користь охорону і працівників порту. Справа перейшла до міжнародного арбітражного суду. Який принцип лежить в основі даного спору? Що необхідно було зробити керівництву порту, щоб така ситуація не виникла і з кого б в такому разі вимагала відшкодування страхова компанія? Яке рішення скоріш за все прийме міжнародний арбітражний суд в ситуації, що сталася?

2.Колумбійське судно «Мару» вартістю 1500 тис. дол. було застраховане на суму 1000 тис. грн. Судно рушило в довгострокове плавання і через три тижні перестало виходити на зв’язок з компанією, що його зафрахтувала. Ще через місяць після того як судно не виходило на зв’язок з компанією судновласник заявив абандон страховику і отримав страхове відшкодування 1000 тис. грн. Через два місяці судно було визволене з порту однієї африканської країни. Його вартість з врахуванням пошкоджень була оцінена в сумі 1300 тис. грн. Вказати хто буде власником судна в цьому випадку?

Тема №12

1.Страхова компанія уклала договір з приватною авіакомпанією про страхування авіаційного персоналу вантажного літака. Кількість персоналу 5 осіб, страховий тариф встановлено на рівні 1,75 відсотки. В результаті аварії при здійсненні посадки троє членів екіпажу загинули, один перебував на лікуванні протягом 10 діб, після чого стан його здоров’я визнано задовільним, другий перебував у лікарні протягом 30 днів, після чого отримав другу групу інвалідності. Експертною комісією встановлено, що літак був допущений до польоту у невідповідному технічному стані, в чому винне керівництво авіакомпанії. Вказати суму страхового платежу, подальші дії страхової компанії (після встановлення її експертами фактичного винуватця події).

2.Розрахувати суму страхового відшкодування, яку повинна виплатити страхова компанія, яка проводила обов’язкове авіаційне страхування після аварії вантажного літака, маючи наступні дані:

злітна вага літака 6350 кілограмів;

маса вантажу 2000 кілограмів;

кількість екіпажу 5 осіб;

кількість пасажирів 4 особи;

ручна кладь 4 кілограми.

Внаслідок аварії команда літака і усі пасажири загинули.

3.Розрахувати суму страхового платежу і страхового відшкодування по обов’язковому страхуванню повітряного судна маючи наступні дані:

договір страхування укладено 3 січня;

залишкова вартість літака на дату укладення договору страхування – 980000 гривень;

злітна вага літака – 14980 кілограмів;

страховий випадок (пожежа і вибух) стався 27 липня;

авіаційна компанія використовує нарахування амортизації за податковим методом. Які документи необхідно подати для отримання страхового відшкодування?

4.Розрахувати суму страхового відшкодування окремо по кожному виду обов’язкового авіаційного страхування для пасажирського літака маючи наступні дані:

вартість літака на момент укладення договору (на 5 січня) – 2100000 гривень, підприємство використовує податковий метод нарахування амортизації;

злітна вага – 24000 кілограми;

кількість членів екіпажу – 4 особи;

кількість пасажирів – 32 особи;

пошта, вантаж – 120 кілограмів;

ручна кладь – 15 кілограмів.

Аварія сталася 29 липня. Внаслідок аварії усі члени екіпажу і пасажири загинули. Майну третіх осіб завдано шкоду в сумі 1870000 гривень.

Тема №13

1.При дійсній вартості 32000 гривень житловий будинок застрахований на суму 20000 гривень. Через настання страхового випадку вартість відновлювальних робіт склала 18000 гривень. Розрахувати суму страхового відшкодування. Вказати якою б була сума страхового відшкодування у випадку якщо б будинок був би застрахований на суму 32000 гривень.

2.У результаті пожежі знищено телевізор. Вартість нового телевізора – 700 гривень. Знос на день події становить 20%. Страхова суму в договорі визначено на рівні 500 гривень. Встановити розмір страхового відшкодування.

3.Пошкоджено килимове покриття вартістю 850 гривень. Знос на день події – 5%. Знецінення килимового покриття через страховий випадок 10% його дійсної вартості. Страхова сума 850 гривень. Розрахувати суму страхового збитку і страхового відшкодування.

4.Пошкоджено комп’ютер. Його вартість у новому стані дорівнює 1500 гривень. Знос на день пошкодження 10%. Страхова сума 1000 гривень. Сума за ремонт 300 гривень. Встановити суму збитку і суму страхового відшкодування.

5.Громадянин уклав договір страхування корови на страхову суму 600 гривень. Вартість корови становила 800 гривень. Сума збитку внаслідок загибелі була визначена в 600 гривень. Розрахувати виплату страхового відшкодування за випадком.

6. Громадянин мав договір страхування чотирьох нутрій на загальну страхову суму 160 гривень, вартість однієї нутрії 40 гривень. Після укладення договору страхування страхувальник купив ще одну нутрію. Через хворобу одна нутрія загинула. Розрахувати розмір страхового відшкодування.

7.Страховий агент проводив страхування майна в сільській місцевості. Дані про отримані страхові внески мають вигляд:

будівля 1, страхова сума 30000 гривень, страховий внесок – 360 гривень;

будівля 2, страхова сума 10000 гривень, страховий внесок – 180 гривень;

корова 1, страхова сума 1000 гривень, страховий внесок – 90 гривень;

корова 2, страхова сума 700 гривень, страховий внесок – 30 гривень;

кінь, страхова сума 1500 гривень, страховий внесок – 130 гривень.

Розрахувати тарифи за якими проводилося страхування і визначити чи не порушені встановлені нормативи.

8.На полюванні внаслідок випадкового пострілу одна особа загинула, а інша була поранена через що втратила працездатність на 30 днів. Розрахувати загальну суму страхового відшкодування за даним випадком.

Тести

1. Класифікація страхування за галузями – це класифікація за такими характеристиками:

а) об’єктами страхування;

б) формами проведення страхування;

в) часом виникнення окремих видів страхування;

г) суб’єктами страхування;

д) видами страхування.

2. Змішане страхування життя містить в собі:

а) страхування на дожиття, на випадок смерті та втрати працездатності;

б) страхування від нещасних випадків та страхування майна;

в) страхування на випадок смерті та від втрати працездатності;

г) страхування на дожиття та на випадок смерті;

д) страхування життя подружжя.

3.Які з перелічених видів страхування є обов’язковими?

а) страхування домашніх тварин;

б) страхування худоби у сільськогосподарських підприємствах;

в) страхування вантажів;

г) страхування врожаю сільськогосподарських державних підприємств;

д) страхування автомобілів “каско”.

4.Які форми страхування ви знаєте?

а) добровільне і обов’язкове;

б) життя і загальне;

в) особисте і майнове;

г) особисте, майнове і відповідальності;

д) “каско” і “карго”.

5.Які з видів страхування не належить до майнового?

а) страхування наземного транспорту;

б) страхування відповідальності власників автотранспортних засобів;

в) страхування вантажів;

г) страхування будівель.

6. Страховий акт - це:

а) документ, що складається за наслідками огляду страхувальника в медичному страхуванні;

б) страховий поліс;

в) документ, що дозволяє отримувати право здійснення конкретного виду страхування;

г) документ, що складається за наслідками огляду застрахованого від страхового випадку;

д) страхова подія.

7.Які з наведених далі форм підприємств не можуть згідно з чинним законодавством займатися страховою діяльністю?

а) акціонерне товариство закритого типу;

б) відкрите акціонерне товариство;

в) державне підприємство;

г) товариство з обмеженою відповідальністю;

д) товариство з додатковою відповідальністю.

8. Які з перелічених далі видів діяльності заборонено виконувати страховій компанії?

а) перестраховувати ризики іноземних страховиків;

б) купувати і продавати акції;

в) надавати консультаційні послуги з питань страхування;

г) надавати короткострокові кредити страхувальникам;

д) здійснювати довгострокове кредитування будівництва житла.

9. Які з перерахованих далі функцій виконує Ліга страхових організацій України?

а) надає дозвіл на організацію філій страховиків;

б) здійснює контроль за страховою діяльністю;

в) сприяє удосконаленню страхового законодавства;

г) приймає участь у перестрахуванні та співстрахуванні.

10. Страховий продукт - це:

а) страховий поліс;

б) процес укладення договору страхування;

в) комплекс зобов’язань страховика;

г) боргове зобов’язання страховика;

д) страхове відшкодування.

11. Хто може припинити дію договору страхування?

а) Ліга страхових організацій;

б) моторне страхове бюро (МТСБУ);

в) судові органи;

г) органи податкової інспекції;

д) Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг в Україні

12. Яка організація здійснює контроль за страховою діяльністю в Україні?

а) Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг в Україні;

б) Державна податкова адміністрація України;

в) комерційні банки;

г) контрольно-ревізійне управління;

д) Ліга страхових організацій України.

13.Що впливає на визначення групи ризику при страхуванні від нещасних випадків?

а) ступінь ризику професії;

б) вік застрахованих;

в) наявність полісу медичного страхування;

г) наявність професійних хвороб;

д) франшиза.

14.Обов’язкова форма медичного страхування передбачає, що сплата внесків покладається на:

а) підприємців;

б) державний бюджет;

в) цей вид страхування не передбачає сплати страхових внесків;

г) тільки на працівників.

15.Суб’єктами медичного страхування є:

а) страхувальники, медичні заклади, держава;

б) страховики, страхувальники, держава;

в) страховики, медичні заклади, страхувальники;

г) підприємства, державний бюджет, страховики;

д) юридичні і фізичні особи.

16.Яке майно підлягає страхуванню за додатковою угодою?

а) майно призначене для проведення дослідних та експериментальних робіт;

б) об’єкти незавершеного будівництва;

в) готівкові грошові кошти;

г) усе майно що належить підприємству;

д) ціні папери.

17. Яке майно підприємства не приймається на страхування?

а) основні фонди підприємства;

б) оборотні фонди підприємства;

в) готова продукція, інвентар, сировина;

г) деревина під час сплаву;

д) транспортні засоби.

18.Які фактори, насамперед , зумовлюють потребу сільськогосподарських підприємств у страхуванні:

а) нестача власних коштів для фінансування поточних потреб;

б) сезонність сільськогосподарського виробництва;

в) можливість стихійного лиха, необхідність оформлення банківських кредитів;

г) сезонність сільськогосподарського виробництва, можливість стихійного лиха;

д) покриття збитків у тваринництві, що можуть бути наслідком неврожаю кормових культур.

19. Які з наведених умов страхування вантажів застосовуються частіше і мають найширше страхове покриття?

а) “з відповідальністю за часткову аварію”;

б) “ з відповідальністю за всі ризики”;

в) “франко-завод”;

г) “без відповідальності за пошкодження, крім випадків загибелі”;

д) “поставка до кордону”.

20.Страхування будівель здійснюється за системою:

а) першого ризику;

б) пропорційної відповідальності;

в) граничної відповідальності;

г) першого ризику і пропорційної відповідальності;

д) першого ризику і граничної відповідальності.

21.При настанні страхового випадку по страхуванню будівель, страхувальник має:

а) заявити про страховий випадок, скласти страховий акт;

б) одразу після страхового випадку почати відновлювальні роботи;

в) обчислити страхову суму та скласти страховий акт;

г) вжити заходів щодо зменшення збитків та почати відновлювальні роботи;

д) заявити про страховий випадок та вжити заходи щодо зменшення збитків.

22.При знищені будівлі сума збитку визначається як:

а) дійсна вартість будівлі з урахуванням витрат з її рятування;

б) ринкова вартість;

в) первісна вартість відновлення знищеної будівлі з урахуванням витрат з її рятування;

г) вартість визначена експертами БТІ;

д) дійсна вартість будівлі без урахування витрат з її рятування.

23. Кептивні страхові компанії - це:

а) компанії, що створюються при галузях, підгалузях і сферах виробництва;

б) товариства взаємного страхування;

в) страхові товариства з додатковою відповідальністю;

г) товариства з іноземними інвестиціями;

д) державні компанії.

24. У яких із названих далі випадків страховик несе відповідальність за збитки, завдані домашньому майну:

а) знищення або пошкодження гризунами, комахами;

б) виходу підгрунтових вод, аварії опалювальної системи;

в) знищення або пошкодження його при реалізації;

г) заволодіння третьою особою шляхом шахрайства;

д) випадкове знищення власником, що знаходився у нетверезому стані.

25. Який з видів відповідальності не страхується?

а) відповідальність товаровиробника за якість продукції;

б) відповідальність за договором;

в) моральна відповідальність;

г) професійна відповідальність;

д) цивільна відповідальність власників транспортних засобів.

26.Через помилки в розрахунках міцності бетону, що його було використано при будівництві балконів, виникла небезпека настання нещасного випадку. Збитки можуть бути відшкодовані договором страхування:

а) відповідальності за якість продукції підрядчика;

б) відповідальності домовласника;

в) відповідальності роботодавця архітектора;

г) професійної відповідальності інженера-конструктора;

д) не можуть бути відшкодовані за жодним з цих договорів.

27.Договір якого терміну дії вважається договором страхування життя для цілей оподаткування?

а) 3 роки і більше;

б) 5 років і більше;

в) 7 років і більше;

г) 10 років і більше;

д) 15 років і більше.

28.Які риси у найбільший мірі характеризують страховий ринок України?

а) найбільшу питому вагу у структурі страхових послуг в Україні займають послуги довгострокового страхування життя;

б) ринок характеризується значною капіталізацією;

в) серед страхових компаній переважають ті, що надають послуги з медичного страхування;

г) ринок характеризується значною перевагою майнового страхування над особистим;

д) страховий ринок України за структурою схожий на страхові ринки інших країн.

29.Вказати, який з перелічених нижче видів страхування є обов’язковим в Україні?

а) страхування морських перевезень;

б) страхування екологічних ризиків;

в) страхування осіб, пов’язаних із забезпеченням технологічного процесу при виконанні авіаційних робіт;

г) страхування тварин в сільському господарстві;

д) страхування морських суден.

30. Які форми може мати страхування?

а) добровільне і обов’язкове;

б) життя і загальне;

в) особисте, майнове і відповідальності;

г) транспортне, авіаційне, особисте, майнове, відповідальності;

д) державне і недержавне.

31.Предметом безпосередньої діяльності страховика може бути:

а) страхування, фінансова діяльність по формуванню страхових резервів, перестрахування, кредитування;

б) будь-який вид фінансової діяльності;

в) страхування, перестрахування, торгівельна та виробнича діяльність;

г) страхування, перестрахування і фінансова діяльність, пов’язана з розміщенням страхових резервів;

д) проведення всіх страхових, кредитних і депозитних операцій.

32.Чи може страхова компанія одночасно виконувати операції зі страхування життя і ризикових видів страхування?

а) може, якщо має відповідні ліцензії;

б) може, якщо має зареєстрований розмір статутного фонду в сумі 5 млн. євро;

в) може, якщо має зареєстрований розмір статутного фонду в сумі 10 млн. євро та спеціальний дозвіл Держкомфінпослуг;

г) не може, оскільки це заборонено чинним законодавством;

д) може, але на це необхідно отримати спеціальний дозвіл Держкомфінпослуг та податкових органів.

33. Страхове поле - це:

а) кількість діючих страхових компаній;

б) максимальна кількість об’єктів, котрі можна застрахувати на добровільних засадах;

в) страховики, страхувальники та Держкомфінпослуг;

г) всі суб’єкти страхового ринку;

д) структура страхової організації.

34.Функція накопичення страхової суми характерна для таких видів страхування:

а) страхування життя дітей та страхування від нещасних випадків;

б) страхування від нещасних випадків;

в) страхування майна;

г) страхування життя дітей і змішане страхування життя;

д) страхування відповідальності.

35. Договір змішаного страхування життя може бути укладений:

а) на 6 місяців;

б) довічно;

в) на 3 роки;

г) на 1 рік;

д) на будь-який з вказаних термінів.

36. Після закінчення договору змішаного страхування життя страхувальник одержує:

а) викупну суму;

б) страхове відшкодування;

в) страхову суму;

г) нічого не отримує, якщо страховий випадок не стався;

д) отримує страхову суму у випадку смерті чи втрати працездатності.

2. Сільськогосподарські підприємства всіх форм власності мають страхувати в обов’язковому порядку врожай:

а) овочів у відкритому ґрунті;

б) цукрових буряків;

в) виноградників;

г) всі відповіді вірні.

37.Чи враховуються при страхуванні прибутку витрати виробництва?

а) не враховуються;

б) враховуються завжди і в повному обсязі;

в) можуть враховуватися, але тільки змінні витрати;

г) можуть враховуватися, але тільки постійні витрати;

д) враховуються в залежності від того, яким чином вказане питання вирішить Держкомфінпослуг.

38. Якими причинами зумовлюється обов’язковість страхування цивільної відповідальності автовласників?

а) причинами релігійного характеру;

б) необхідністю додаткового залучення коштів для утримання автомобільних доріг;

в) тим, що автомобіль є джерелом підвищеної небезпеки;

г) це не обов’язковий вид страхування;

д) захистом інтересів держави.

39.Страховий брокер - це:

а) юридична або фізична особа, що здійснює посередницьку діяльність на страховому ринку від свого імені;

б) юридична особа, що здійснює посередницьку діяльність на страховому ринку;

в) фізична особа, позаштатний працівник страхової компанії;

г) представник Держкомфінпослуг;

д) представник МТСБУ.

40. Принципи андерайтингу в автострахуванні враховують:

а) вартість та клас автомобіля;

б) потужність та обсяги двигуна автомобіля;

в) вік, стать та водійський стаж водія;

г) всі відповіді вірні.

3. Картка самостійної роботи студентів

Картка самостійної роботи студента

з дисципліни „Страхові послуги”

для студентів 4 курсу денної форми навчання

спеціальності „Фінанси”

(форма підсумкового контролю - іспит)

Види робіт

Форма виконання

Максимальна

кількість балів

Тиждень контролю

1. За системАтичність та активність роботи на ПРАКТИЧНИХ зАНЯТТЯХ

1.1

Відвідування практичних занять

Систематичне відвідування практичних занять з дисципліни

5 балів

Постійно

Присутність студента на 90-100% практичних занять

5

Присутність студента на 80-90% практичних занять

4

Присутність студента на 60-80% практичних занять

3

Присутність студента на 50-60% практичних занять

2

Присутність студента на 40-50% практичних занять

1

1.2

Рівень знань з дисципліни

Якість та системність підготовки до практичних занять, участь в обговоренні теоретичних питань, розв’язанні задач та проблемних ситуацій

5 балів

Постійно

70% оцінок за відповіді на практичному занятті “5” (за умови відсутності оцінок “2”)

5

70% оцінок за відповіді на практичному занятті “4” (за умови відсутності оцінок “2”)

4

70% оцінок за відповіді на практичному занятті “3” (за умови відсутності оцінок “2”)

3

70% оцінок за відповіді на практичному занятті “3”, “2”

2

1.3

Підготовка додаткової інформації

Підготовка додаткової інформації з питань, які розглядаються на практичних заняттях

5 балів

Постійно

1.4

Активні методи навчання

1.4.1. Підготовка доповіді на заняття у формі „круглого столу” на тему „Страхування життя та пенсій”

3 балів

6-й

тиждень

1.4.2. Підготовка доповіді на ділову гру на тему „Страхування експортних кредитів”

2 балів

12–й

тиждень

Максимальна кількість балів передбачає: підготовку доповідей на задані теми, участь в їх обговоренні (знання світових тенденцій і вітчизняний досвід запровадження відповідних страхових послуг, оперування статистичними даними, проблеми і перспективи в даній сфері, наочність викладеного матеріалу, його достовірність, актуальність, спосіб викладення інформації, вміння оратора зацікавити слухачів)

2. ЗА ВИКОНАННЯ МОДУЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

2.1

Модуль 1

Своєчасність та якість виконання аудиторної контрольної роботи.

Контрольна робота містить 5 завдань (2 теоретичних питання, 2 задачі, тестові завдання), кожне з яких оцінюється максимум у 1 бал.

5 балів

10-й

тиждень

2.2

Модуль 2

Своєчасність та якість виконання аудиторної контрольної роботи.

Контрольна робота містить 5 завдань (2 теоретичних питання, 2 задачі, тестові завдання), кожне з яких оцінюється максимум у 1 бал.

5 балів

14-й

тиждень

3. ЗА ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

3.1

Самостійна робота

Розв’язання комплексної індивідуальної задачі з розрахунку тарифу по страхуванню життя і відповіді на питання щодо проблем і перспектив даного виду страхування в Україні. По темі “Страхування життя та пенсій” ставиться максимальна оцінка 4 балів при правильному розрахунку і відповіді на 4-5 запитань. Правильна відповідь на 3 запитання зараховується як три балів, менше ніж на три запитання не зараховується.

4 бали

7-й

тиждень

3.2

Виконання другої самостійної роботи передбачає здійснення розрахунку страхової премії по страхуванню від нещасних випадків на основі запропонованих даних і розробку власної програми комплексного страхування подорожуючих. Правильне виконання розрахунку страхової премії, обґрунтування власної програми комплексного страхування, правильні відповіді на запитання викладача з відповідної теми дозволяють отримати максимальний бал по самостійній роботі.

4 бали

9-й

тиждень

3.3

Третя самостійна робота пов’язана з опрацюванням нормативних документів з обов’язкового страхування підприємницьких ризиків при перевезенні небезпечних вантажів, відповідальності експортера та особи, яка відповідає за утилізацію, цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна пожежами або аваріями на об’єктах підвищеної небезпеки. Захист самостійної роботи полягає у правильних відповідях студентів (в усній формі) на запитання викладача з вищенаведених видів страхування

2 бали

11-й

тиждень

4. ЗА ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ

4.1

НДРС

Участь у студентських конференціях, олімпіадах різного рівня, підготовка до друку наукових статей

10 балів

Постійно

ВСЬОГО БАЛІВ

50 БАЛІВ

Картка самостійної роботи студента

з дисципліни „Страхові послуги”

для студентів 4 курсу денної форми навчання

спеціальності 6.508(05) „Банківська справа”

(форма підсумкового контролю - ПМК)

Види робіт

Форма виконання

Максимальна

кількість балів

Тиждень контролю

1. За системАтичність та активність роботи на ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ

1.1

Відвідування практичних занять

Систематичне відвідування практичних занять з дисципліни

10 балів

Постійно

Присутність студента на 90-100% практичних занять

10

Присутність студента на 80-90% практичних занять

8

Присутність студента на 60-80% практичних занять

6

Присутність студента на 50-60% практичних занять

4

Присутність студента на 40-50% практичних занять

2

1.2

Рівень знань з дисципліни

Якість та системність підготовки до практичних занять, участь в обговоренні теоретичних питань, розв’язанні задач та проблемних ситуацій

20 балів

Постійно

70% оцінок за відповіді на практичному занятті “5” (за умови відсутності оцінок “2”)

20

70% оцінок за відповіді на практичному занятті “4” (за умови відсутності оцінок “2”)

15

70% оцінок за відповіді на практичному занятті “3” (за умови відсутності оцінок “2”)

10

70% оцінок за відповіді на практичному занятті “3”, “2”

5

1.3

Підготовка додаткової інформації

Підготовка додаткової інформації з питань, які розглядаються на практичних заняттях

10 балів

Постійно

1.4

Активні методи навчання

1.4.1. Підготовка доповіді на заняття у формі „круглого столу” на тему „Страхування життя та пенсій”

5 балів

6-й тиждень

1.4.2. Підготовка доповіді на ділову гру на тему „Страхування експортних кредитів”

5 балів

12-й тиждень

Максимальна кількість балів передбачає: підготовку доповідей на задані теми, участь в їх обговоренні (знання світових тенденцій і вітчизняний досвід запровадження відповідних страхових послуг, оперування статистичними даними, проблеми і перспективи в даній сфері, наочність викладеного матеріалу, його достовірність, актуальність, спосіб викладення інформації, вміння оратора зацікавити слухачів)

2. ЗА ВИКОНАННЯ МОДУЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

2.1

Модуль 1

Своєчасність та якість виконання аудиторної контрольної роботи.

Контрольна робота містить 5 завдань (2 теоретичних питання, 2 задачі, тестові завдання), кожне з яких оцінюється максимум у 2 бали.

10 балів

10

2.2

Модуль 2

Своєчасність та якість виконання аудиторної контрольної роботи.

Контрольна робота містить 5 завдань (2 теоретичних питання, 2 задачі, тестові завдання), кожне з яких оцінюється максимум у 2 бали.

10 балів

15

3. ЗА ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

3.1

Самостійна робота

Розв’язання комплексної індивідуальної задачі з розрахунку тарифу по страхуванню життя і відповіді на питання щодо проблем і перспектив даного виду страхування в Україні. По темі “Страхування життя та пенсій” ставиться максимальна оцінка 10 балів при правильному розрахунку і відповіді на 4-5 запитань. Правильна відповідь на 3 запитання зараховується як п’ять балів, менше ніж на три запитання не зараховується.

10 балів

6-й тиждень

3.2

Опрацювання теоретичних джерел і нормативних актів по обов’язковому страхуванню врожаю с/г культур і багаторічних насаджень, розв’язання задач. Максимальна оцінка 10 балів передбачає розв’язання задачі з даної теми і правильні відповіді студента на 5-6 питань викладача. Оцінка може бути знижена до 5 балів в разі 1-2 неправильних відповідей студента на питання за умови правильного рішення задачі. В разі виникнення ускладнень при розв’язанні задачі та/або більше 2-х неправильних відповідей виставляється 0 балів.

10 балів

9-й тиждень

4. ЗА ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ

4.1

НДРС

Участь у студентських конференціях, олімпіадах різного рівня, підготовка до друку наукових статей

10 балів

Постійно

ВСЬОГО БАЛІВ

100 БАЛІВ