Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні матеріали з дисципліни страхові послу...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
443.9 Кб
Скачать

Зразок екзаменаційного білету з дисципліни „Страхові послуги”

  1. Страхування технічних ризиків: страхування машин

  2. Етапи проходження страхової угоди

3. Яка зацікавленість держави у впровадженні і розвитку страхування від нещасних випадків і в чому вона проявляється? Які позитивні і негативні сторони створення державного Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань?

4. В чому полягає соціальне значення медичного страхування? В яких формах може проводитися медичне страхування?

  1. Задача 1.

Страхова компанія СК «Дія» отримала від брокерської контори укладений договір страхування авіаційних ризиків (обов’язкове) на суму 12 млн. грн. і заплатила за це комісійну винагороду у розмірі 3%. Середній тариф за угодою 4,5%. Обрахувати:

1) Розмір комісійної винагороди за угодою;

2) Вказати чи правомірною є така угода.

Визначити, які кваліфікаційні вимоги ставляться до страхових брокерів в Україні.

  1. Задача 2.

Внаслідок страхового випадку пошкоджено меблі фізичної особи, вартість яких становила 2000 грн., знос на день пошкодження склав 10%. Знецінення меблів внаслідок страхового випадку 2% дійсної вартості. Визначить суму відшкодування та суму збитку, коли страхова сума дорівнювала 60% їх первісної вартості? В чому полягає сутність пропорційної і граничної системи відшкодування збитків?

Критерії оцінки відповідей студентів. Критерії оцінки відповідей, на програмні питання

10 балів студент дає обґрунтовані, глибокі та теоретично правильні відповіді на поставлені питання; демонструє здатність здійснювати порівняльний аналіз різних теорій, концепцій, робити логічні висновки та узагальнення; здатність висловлювати та аргументувати власне ставлення до альтернативних поглядів на певне питання; використовує фактичні та статистичні дані, які підтверджують тези відповіді на питання; демонструє знання законодавчих та нормативних актів України, підручників, посібників.

5 балів студент володіє знаннями матеріалу на рівні вимог, наведених вище, але у розкритті змісту питань були допущені незначні помилки у формулюванні термінів і категорій, використанні цифрового матеріалу, посиланні на конкретні періоди і дати; питання викладено недостатньо глибоко, у занадто стислій формі.

0 балів студент зовсім не відповідає на поставлене питання або відповідає неправильно. У відповіді відсутні необхідні докази та аргументи. Зроблені висновки не відповідають загальновизначеним, є помилковими. Відповідь містить зайвий матеріал, що не відповідає змісту питання і свідчить про нездатність студента зрозуміти питання. Відповідь є повністю ідентичною тексту підручника чи конспекту або повністю ідентичною відповіді іншого студента на це ж саме питання.

Критерії оцінки рішення задач

10 балів студент дає повну, вичерпну відповідь. Вона складається з правильного арифметичного результату; доцільного і логічного теоретичного обґрунтування виконаних розрахунків; вірного посилання (за необхідністю) на відповідні законодавчі та нормативні акти.

5 балів студент розв`язує задачу без теоретичного обґрунтування виконаних розрахунків; теоретичне обґрунтування зроблене, хід розв`язання вірний, але є арифметична помилка у розрахунках.

0 балів студент зовсім не розв`язує задачі або розв`язує її невірно; опис та розв`язок є повністю ідентичним опису і розв`язку задачі іншим студентом.