Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Evol NS_pos.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
400.38 Кб
Скачать

3.2. Мозочок

У круглоротих мозочок є слабко розвиненим і розташовується за середнім мозком у вигляді невеликого валка. Він обмежує зпереду та зверху ромбоподібну ямку – порожнину довгастого мозку.

У риб мозочок має овальну форму, укриває значну поверхню зорових часток середнього мозку і передню частину довгастого мозку. Він виконує функції координації рівноваги і м'язового тонусу, контролює рецепцію бічної лінії.

Мозочок амфібій розташовується у вигляді невеликого валка на передньому краю IU шлуночка. Він розвинений гірше, ніж у риб унаслідок одноманітності рухів земноводних.

Рептилії мають значно більший мозочок, який у різних видів плазунів має різні форму і ступінь розвитку.

У птахів завдяки складній руховій активності мозочок добре розвинений. Його центральна частина (черв'як) має поперечні борозни та складчасту будову. Парні бічні вирости утворюють так звані півкулі мозочку.

У ссавців мозочок розташований зверху довгастого мозку і з переду межує з великими півкулями кінцевого мозку. Він складається з черв'яка та півкуль, має борозни та звивини. У складі мозочку вирізняють кору (сіра речовина) та білу речовину, яка здійснює контакти з корою великих півкуль та іншими відділами ГМ.

3.3. Середній мозок

Для нижчих хребетних середній мозок є вищим центром керування адаптивною поведінкою за допомогою зорового аналізатора.

У круглоротих передня частина ретикулярної формації середнього мозку разом з підбугір'ям проміжного мозку (гіпоталамус) виконує функцію центру регуляції внутрішніх і зовнішніх реакцій організму на вплив факторів довкілля. Бічні стінки середнього мозку утворюють яйцеподібні парні зорові частки. Між ними є отвір, який закритий середнім мозковим сплетінням. Передні стінки середнього мозку утворені спайкою (комісурою), що з'єднує праву та ліву зорові частки. Порожнина середнього мозку – водопровід. За його рахунок третій шлуночок сполучається з четвертим.

Середній мозок девонських хрящових риб майже вдвічі перевищує розміри переднього мозку і має дволопатеву форму. У кісткових риб середній мозок зостається найбільш розвиненим відділом ГМ і зверху поділяється на дві зорові частки (двобугір'я, півкулі). Тут закінчуються провідні шляхи зорового аналізатора. Під двобугір'ям розташований водопровід. Дно середнього мозку (стовбурова частина ГМ, ніжки мозку) бере участь у формуванні потужних зв'язків із мозочком і довгастим мозком. Основна вихідна система середнього мозку – руброспинальний тракт – дозволяє мозочку здійснювати контроль за функціонуванням СМ. Це призводить до того, що у філогенезі хребетних суттєво зростає координованість і адаптивність рухів у відповідь на вестибулярні, зорові та слухові сигнали, тобто збільшується роль дистантних аналізаторів. У функціональному комплексі мозкових структур, який стає життєво важливим у боротьбі за існування (середній, довгастий, спинний мозок і мозочок), провідну роль вже відіграє середній мозок. Саме він становить собою вищий інтеграційний центр усіх функцій організму риб. Передній мозок має невелике значення для формування цілісних реакцій особин на зміни зовнішнього середовища. ГМ такого типу називається іхтіопсидним.

Середній мозок амфібій, як і риб, великий. Він складається з двох зорових часток, зв'язаних поперечною задньою комісурою (спайкою). Його дах сприймає головним чином оптичні імпульси. Під дахом знаходиться водопровід, дно якого називається покришкою. Вона сприймає акустичні, температурні та больові подразнення. Тут містяться ядра ретикулярної формації. Основу середнього мозку утворюють ніжки великого мозку, що становлять собою пучки поздовжніх нервових волокон, які з'єднують передній мозок з довгастим і спинним. За рахунок цього зростає зв'язок середнього мозку із зоровим бугром (таламусом) проміжного мозку та архікортексом. Унаслідок розвитку такої розгалуженої системи зв'язків середній мозок і виконує функції вищого інтеграційного центру земноводних.

У плазунів середній мозок має великі зорові частки, які зверху вкриті сірою речовиною, а їх поперечник перевищує ширину великих півкуль. Такий значний розвиток середнього мозку зумовлений тим, що він є не тільки основним центром обробки зорової інформації, але й бере участь у здійсненні рухової координації та у формуванні різних поведінкових реакцій.

Птахи відзначаються тим, що їх середній мозок уже частково вкритий великими півкулями і мозочком, а великі зорові частки витиснуті півкулями у боки. Його функції залишаються приблизно такими ж, як і у плазунів.

Середній мозок ссавців повністю вкритий півкулями і мозочком. Його покрівля поділяється взаємно перпендикулярними борознами з утворенням чотирибугір'я. Передні два бугри менші від задніх і містять зорову кору. Два задні бугри слугують центрами слухового аналізатора. Усі чотири бугри вже знаходяться під контролем переднього мозку. До складу середнього мозку ссавців входять також ніжки великого мозку, які становлять собою два товстих валки, що розташовані на основі мосту за зоровими трактами. Водопровід міститься в центральній частині середнього мозку між чотирибугір'ям і ніжками.

Середній мозок у ссавців зберігає всі функції, які мають аналогічні структури інших тварин, але їх властивості суттєво модифікуються за рахунок розгалужених зв'язків з проміжним і переднім мозком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]