Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСІ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
371.71 Кб
Скачать

«Ввічливість - це приємно»

Фiзичний розвиток: залучати дiтей до рухливих iгор, удосконалювати координацiю рухiв.

Соцiально-моральний розвиток: учити братии активну участь у спiльнiй грi, пригадати форми ввiчливостi.

Емоцiйно-цiннiсний розвиток: створити у дiтей пiднесений, веселий настрiй, розвивати почуття гумору.

Пiзнавальний розвиток: формувати вмiння концентрувати увагу на своїх вiдчуттях, бажаннях тощо.

Мовленнєвий розвиток: вправляти у використанні форм ввічливості, активiзувати словниковий запас.

Художньо-естетичний розвиток: вчити емоційно реагувати на звертання дорослого, передавати власнi враження.

Креативний розвиток: пiдтримувати цiкавiсть до ввiчливих форм звертання.

Хід

Діти в колі. Етюд на виразність жесту «Це я! Це моє! Я виконує роль глухої бабусі, яка запитує дітей: «Де Славко? Чия це іграшка тощо. Від дітей вимагаю відповідати жестами (пальцем - «Я», долонею - «Моє»).

Я - бабуся, сідає на великий корабель. Діти - проводжаючи, машуть руками і говорять: «До побачення», «До зустрічі».

Бесіда «Кого називають ввічливим?»

Коли говорять: «Добридень», «Будь ласка», «На здоров’я», «До побачення», «До зустрічі», «Вибачте», «Будьте ласкаві», «Перепрошую», «Дякую».

Що говорять: Коли зустрічають людину? Коли хтось йде? Коли щось незрозуміло? Коли щось подарували, зробили послугу? Коли просять? Коли щось дають?

Ці слова називають «золотими», чому?

Гра «Качка, качка, гусак».

Діти в колі. Ведучий говорить: «Качка, качка... гусак». «Гусак» біжить в протилежну від ведучого сторону (одночасно з ведучим) до вивільненого м’ясця. На місця зустрічі два учасники беруться за руки, роблять реверанс, посміхаються і вітають один одного: «Добрий ранок, добрий день, добрий вечір», потім біжать до вільного місця.

Гра «Рукавички». Діти беруть з килимка по одній вирізаній з паперу рукавичці і шукають пару (по контрольному малюнку), сідають за столи відповідними парами. На пару даю по три кольорових олівці і розказую завдання: однаково їх розмалювати. Хвалимо переможців!

Психом’язове тренування.

Гра «Холодно-жарко». Мама - ведмедиця пішла. Подув холодний вітер і пробрався крізь щілинки в барліг. Ведмежата замерзли і зжались в комочок - гріються. Стало жарко - ведмежата розвернулись, розслабили руки. (Повтор 2-3 рази).

Заняття

«Мої емоції, мiй настрiй»

Фiзичний розвиток: учити дiтей передавати свої почуття та враження за допомогою мiмiки, жестiв i рухiв, покращувати моторику.

Соцiально-моральний розвиток: пiдтримувати рагнення дiтей за будь-якого настрою поводитися гiдно,дотримуватися норм спiлкування, забезпечення атмосфери довіри, підвищення адаптації в колективі.

Емоцiйно-цiннiсний розвиток: розвивати iнтерес до свого настрою, бажання прислухатися до нього, визначати причини власних вiдчуттiв, розвивати почуття співчуття, милосердя, позитивних емоцій.

Пiзнавальний розвиток: знайомити дiтей з людськими позитивними та негативними емоцiями, почуттями, що вiдповiдають їм, учити прислухатися до власного внутрiшнього свiту та емоцiйного стану.

Мовленнєвий розвиток: покращувати розповiдне мовлення, поповнювати словниковий запас, розвивати вміння використовувати засоби iнтонацiйної виразностi, описувати всiй внутрiшнiй стан.

Художньо-естетичний розвиток: продовжувати вчити дітей передавати власнi враження.

Креативний розвиток: формувати елементарнi навички асоцiативного мислення, умiння проводити аналогiї.

Хід

Привітання.

Етюд «Посмішка по колу».

Усі беруться за руки і «передають усмішку по колу»: кожна дитина повертається до свого сусіда праворуч або ліворуч і, побажавши йому щось гарне і приємне, усміхається йому, той усміхається наступному сусідові і т.д. При цьому можна образно «узяти усмішку» у з'єднані долоні і дбайливо «передавати» її по колу, з рук у руки. Керівник цікавиться враженнями дітей від заняття, дякує групі за роботу і запрошує на наступну зустріч.

Вправа «Наші емоції».

Для виконання вправи педагоговi знадобиться набір із шести карток або плакат зі схематичним зображенням різних емоцій них станів людини, наприклад: радість, страх, злість, смуток, провина, спокій.

Схематичні зображення різних емоційних станів можна намалювати крейдою на дошці.

Для роботи з картками пропонується серія завдань:

Назвати емоційні стани (почуття, настрої), зображені на картках.

Розділити аркуш щоденника на 2 половини і перемалювати схематичні малюнки так, щоб ліворуч були зображення емоційних станів, що дітям подобаються, а праворуч — які не подобаються.

Після виконання завдання діти по черзі називають емоційні стани, зображення яких виявилися ліворуч, потім — праворуч, і пояснюють, чому їм подобаються або не подобаються певні емоційні стани.

Визначити свій настрій, емоційний стан у цей момент, схематично зобразити його у своєму щоденнику і коротко пояснити причину того або іншого стану.

Під час обговорення різних емоційних станів вихователь звертає увагу дітей на особливості експресії обличчя: форма очей і брів, форма губ, положення куточків рота тощо. У процесі виконання вправи педагог звертає увагу на емоційний стан дітей у групі, констатує наявність підвищеної тривожності в окремих її учасників.

Бесіда «Чарівне слово».

Логічним продовженням гри стає коротка бесіда про силу «чарівного» слова «будь ласка», про наслідки ввічливості й брутальності, про те, яке враження справляє на людей ввічлива, а яке — груба людина і яка з цих двох тактик рішення проблем є більш конструктивною й ефективною.

Гра «Мій хороший папуга».

Діти стоять у колі. Потім дорослий говорить: «Діти! До нас у гості прилетів папуга. Він хоче з нами познайомитися і погратися. Як ви думаєте, що ми можемо зробити, щоб йому сподобалося а нас, щоб він захотів прилетіти до нас знову? Діти пропонують: «Говорити з ним ласкаво», «Навчити його гратися» тощо. Дорослий дбайливо передає комусь з них плюшевого папугу (ведмедика, зайчика). Дитина, одержавши іграшку, повинна пригорнути її до себе, погладити, сказати щось приємне, назвати ласкавим ім'ям і передати папугу іншій дитині.

Гру краще проводити в повільному темпі.

Хвилинка відпочинку «Пташка».

Діти уявляють себе птахами, пурхають у блакитному небі, співають і радіють сонечку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]