Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина III.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
74.31 Кб
Скачать

12.2. Міжнародна торгівля ліцензіями

Ліцензія продається на основі ліцензійної угоди, у якій зазначається вид ліцензії. Існують наступні види ліцензій (рис. 12.1):

Рис. 12.1. Процес передачі ліцензії та види ліцензійних угод

Ціна ліцензії на основі розміру прибутку ліцензіата розраховується виходячи з того, що розмір виплат ліцензіару визначається, як частка прибутку від виготовлення та реалізації продукції за ліцензією. При цьому частка ліцензіара коливається у межах від 10 до 50 % прибутку ліцензіату і залежить від низки ціноутворюючих чинників. Якщо виробництво непідготовлене, то прийнято, що частка ліцензіара становить близько 20 %, а, якщо об’єктом є промислово освоєний виріб, то частка ліцензіара коливається у межах 35 - 50 %.

Розрахунок ціни ліцензії на базі роялті визначається у ліцензійних угодах встановлюється у відсотках від вартості чистих продаж ліцензійної продукції (її собівартості, валового прибутку):

,

(12.1)

де, Ср – ставка роялті; R – річна сума роялті; S – річна вартість чистого продажу за вирахуванням непрямих податків, і складає 2-10% чи визначається у розрахунку на одиницю продукції, що випускається.

У такому випадку ціна ліцензія визначатиметься за формулою:

,

(12.2)

де, Vi – обсяг випуску продукції; Zi – ціна одиниці продукції; Ri – розмір роялті; Т – розрахунковий термін угоди.

Ціною ліцензії виступають ліцензійні платежі – нагорода ліцензіара, яка виплачується ліцензіатом за використання предмета угоди. Ліцензійні платежі поділяються: роялті; паушальні платежі; участь у прибутку; участь у власності.

12.3. Міжнародний інжиніринг і реінжиніринг бізнес-процесів

Міжнародна торгівля інжиніринговими послугами має такі види: передпроектні послуги; проектні послуги; післяпроектні послуги.

У процесі реалізації інжинірингових послуг можливі наступні форми кооперації праці: заснування нової компанії як результат злиття декількох підприємств; поглинання однієї фірми іншою; створення спільних підприємств на основі довгострокових договорів; формування різного типу об’єднань для виконання короткострокових проектів (чи одного проекту); укладання угод про співробітництво.

Серед особливостей ринку інжинірингових послуг:

  • інжиніринг є непрямою формою передачі технології;

  • інжинірингові послуги пов’язані з підготовкою та забезпеченням процесу виробництва і реалізації продукції;

  • інжиніринг має комерційні якості;

  • інжинірингові послуги є відтворюваними.

Практика виробничо-комерційної діяльності показує, що модернізація існуючої системи управління зовнішньо­економічною діяльністю неефективна без реінжинірінгу бізнес-процесів. Перший має назву “внутрішній”. Процес реінжинірингу при цьому здійснюється власним потенціалом, ресурсами і фахівцями. Інший шлях полягає у залученні до цих процесів спеціалізованих компаній, що надають консультаційні послуги, здійснюють монтажні роботи, сервіс. При реінжинірінгу бізнес-процесів у першу чергу формулюються основні проблеми та потреби бізнесу, створюються моделі бізнес-процесів, що включають у себе події та послідовність виконання операцій.

Перспективним інструментом реінжинірінгу господарського процесу є менеджмент потоку робіт (Workflow Management), він представляє собою керування інформаційною логістикою на базі комп'ютерних технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]