Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!Вопросы Э.Ан.1-30.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

11. Аналіз показників складу, структури і технічного рівня основних фондів.

Виконання плану виготовлення продукції залежить від того, як підприємство забезпечене основними фондами. Джерела даних для аналізу є ф.1,2,3,11,22.

При аналізі складу і технічного стану основних фондів потрібно 1.Вивчити об’єм основних засобів, їх динаміку і структуру.

При цьому необхідно пам’ятати, що основні фонди в залежності від участі в процесі виробництва діляться на три групи:а) промислово-виробничі фонди; б) невиробничі основні фонди; в) виробничі основні фонди інших галузей.

При аналізі складу основних фондів звітні дані розглядаються в динаміці.

Структура основних фондів визначається специфікою галузі.

При аналізі основних фондів потрібно проаналізувати співвідношення активної і пасивної частини.

Активна частина безпосередньо діє на предмет праці. Пасивну частину утворюють фонди, які створюють умови для здійснення процесу виробництва.

Виробничу потужність підприємства визначають промислово-виробничі фонди. Крім цього, заведено виокремлювати активну (робочі машини та обладнання) та пасивну частини фондів, а також окремі підгрупи відповідно до їхнього функціонального призначення (будівлі виробничого призначення, склади, робочі та силові машини, вимірювальні прилади та обладнання, транс­портні засоби). Основні промислово-виробничі фонди безпосе­редньо пов'язані з виробництвом продукції і тому мають най­більшу питому вагу. Підвищення питомої ваги активної частини фондів характеризує прогресивність їх структури, сприяє збільшенню випуску продукції, зростанню фондовіддачі.

При аналізі структури основних фондів складають аналітичну таблицю (наявність на поч., на кінець року,зміни). Якщо питома вага машин і обладнання збільшилась, то це позитивно характеризує підприємство. Методом порівняння звітних даних у таблиці (складеної за формою 11), які показують вартість основних фондів на поча­ток і кінець планового періоду, проводять аналіз основних фон­дів. Відношенням окремих видів основних фондів до загальної вартості визначається їх структура. Порівнюванням структури основних фондів на початок і кінець звітного періоду можна ви­явити динаміку її змін і відхилень.

2.Вивчити рух і технічний стан основних виробничих фондів, для чого розраховуємо показники:      

  Технічний рівень основних засобів характеризує також: віковий склад основних фондів, перш за все обладнання. Такий аналіз дозволяє зробити висновки про працеспроможність обладнання і необхідності його заміни. З цією метою діюче обладнання можна згрупувати по періодах його використання (до 1 року, від 1-5 років, від 5-10 років, > 10 років), а потім по віковим групам визначити питому вагу кожної групи в загальному складі обладнання. Група машин зі строком служби > 20 років підлягає заміні, оскільки вона морально і фізично застаріла.

3.Вивчити забезпеченість підприємств основними виробничими фондами. Це досягається шляхом порівняння фактичної її наявності з плановою потребою, необхідною для виконання плану по випуску продукції. Забезпеченість підприємства основними фондами характеризується показниками фондоозброєності праці та технічної озброєності праці.

Фондоозброєність праці - відношення середньої вартості основних виробничих фондів основного виду діяльності до кількості робітників у найбільшу зміну або до їх середньоспискової чисельності.

Рівень технічної озброєності праці – відношення середньої вартості активної частини основних фондів до кількості робітників у найбільш численну зміну або до їх середньоспискової чисельності. Темпи зростання рівня технічної озброєності праці співставляються з темпами зростання продуктивності праці. Бажано, щоб темпи росту продуктивності праці були > ніж темпи зростання технічної озброєності праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]