Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!Вопросы Э.Ан.1-30.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

Н

За елементами структури

машинний носій

Реквізит

Показник

Потік

Масив

Рис.5.1. Класифікація економічної інформації

ормативна інформація
виникає і використовується на стадіях технічної підготовки виробництва, а також в інших випадках, наприклад, для формування цін, тарифікації. Вона містить норми й нормативи, ціни, розцінки, тарифи, а також деякі інші дані, наприклад, заздалегідь обумовлені табличні величини (ставки прибуткового податку з громадян). До нормативно-правової належать розпорядження органів законодавчої та виконавчої влади (закони, акти), які регулюють економічну діяльність підприємства. Нормативно-довідкова інформація — це норми та нормативи, які визначаються керівництвом підприємства (наприклад, норми витрат матеріалів). До довідкової відносять інформацію однакову для всіх функціональних різновидів: назва підприємства, міністерства, відомства, штатний розпис, список постачальників і покупців тощо.

Інформація облікового характеру - це всі дані, що містять документи бухгалтерського, статистичного й оперативного обліку, а також усі види звітності, первинна облікова документація. Облікові дані відображають фактичний стан виробничо-госпо­дарської діяльності підприємства і є інформаційною моделлю виробництва.

За місцем утворення інформація для економічного аналізу поділяється на внутрішню(сукупність даних, що виникають на самому об’єкті і характеризують його діяльність. Вона формується на стадії конструкторсько-технологічної підготовки виробництва, у поточному виробництві товарів і їх збуті, оперативному, бухгалтерському та статистичному обліку) й зовнішню(виникає за межами об’єкта і має безпосереднє відношення до досліджуваної предметної області).

За стабільністю аналітичну інформацію поділяють на постійну (сталу), умовно-постійну та змінну.

За стадіями створення економічна інформація поділяється на вхідну(вхідна первинна інформація є найбільш детальною і становить основу для наступної логічної та арифметичної обробки даних) та вихідну(э підсумком обробки вхідних даних). Вихідна поділяється на проміжну та результативну. Проміжна інформація, яка потрібна для розв’язування тих самих задач у наступних періодах. Результатні дані для розв’язування інших взаємозв’язаних задач, для вивчення динаміки показників чи процесів.

Обліково-аналітична інформація є основою для прийняття рішень з організації, планування й регулювання господарської діяльності підприємства.

В международных стандартах в качестве главных требований к инф-ции называют: уместность и достоверность. На уместность влияют такие факторы: своевременность, значимость, ценность для прогнозирования и сверки результатов. На достоверность влияют: правдивость, содержательность, нейтральность, осмотрительность (фактор неопределенности), возможность проверки, сопоставимость результатов.

Згідно з П(С)БО 1 до звітності ставиться ряд вимог, яким вона повинна відповідати і лише після цього використовуватися в аналізі. Це передусім доступність інформації, тобто її зрозумілість усім користувачам. Доречність інформації характеризується її впливом на прийняття рішень користувачами та своєчасністю.  Слід підкреслити і такий важливий принцип, якому має відповідати інформація, її суттєвість – точка відсікання інформації. Ця точка може бути визначена на підставі як кількісних, так і якісних факторів. Кількісний фактор – це обмеження суттєвості в складанні звітності у тисячах гривень з одним знаком після коми. Якісний фактор – у групуванні, наприклад статей фінансових звітів, кожна стаття розкривається окремо, а несуттєві можуть бути об’єднані в одну, виходячи з економічного змісту чи функції.  Інформація має бути достовірною, адже тільки така вона корисна для користувача. Достовірність досягається за відсутності суттєвих помилок та необ’єктивних суджень. Ступінь достовірності звітності оцінюється за допомогою аудиту.  І, нарешті, інформація має бути зіставною. Цього передбачається досягнути шляхом застосування єдиних вимог до підготовки звітності та розкриття змісту їх статей. За П(С)БО 1 зіставна інформація, якщо це необхідно для розуміння звітів за поточний період, розкривається як в описовому, так і в цифровому вигляді. Крім основних вимог до інформації, яка представлена в бухгалтерській (фінансовій) звітності, П(С)БО 1 передбачає цілий ряд принципів, яких необхідно дотримуватися при складання звітності. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]