Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11 зарплата.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
280.58 Кб
Скачать

3. Основи обліку розрахунків з оплати праці

1) Майте на увазі, що в Плані рахунків для узагальнення інформації про розрахунки з персоналом з оплати праці, а також розрахунки з персоналом за не одержану у встановлений термін суму оплати праці передбачений пасивний балансовий рахунок 66 "Розрахунки за виплатами робітникам", що має два субрахунки:

661 «Розрахунки по заробітній платі»;

662 «Розрахунки з депонентами»;

663 «Розрахунки за іншими виплатами».

По кредиту рахунка 661 відбивають нараховані працівникам основну і додаткову зарплату, премії, допомогу з тимчасової непрацездатності, матеріальну допомогу й інші нарахування, що є доходом працівника. По дебету рахунка 661 відбивають суми утриманих податків, платежів по виконавчих листах і ін., і виплату основної і додаткової зарплати, премії, допомоги з тимчасової непрацездатності, матеріальної допомоги. Нараховані, але не отримані персоналом підприємства у встановлений термін суми по оплаті праці відбиваються по дебету рахунка 661 "Розрахунки по заробітній платі" і кредиту рахунка 662 «Розрахунки з депонентами».

2) Аналітичний облік розрахунків із працівниками ведеться в розрахункових і розрахунково-платіжних відомостях, по кожному працівнику, видам виплат і утримань. Нараховані суми відбивають, крім того, в особових рахунках установленої форми.

3) Облік витрат на оплату праці, у які включаються витрати підприємства на нарахування заробітної плати й обов'язкові відрахування від заробітної плати, може здійснюватися на рахунках:

  • тільки 8 класу;

  • тільки 9 класу;

  • одночасно і 8, і 9 класу.

4) При формуванні витрат за елементами варто мати на увазі, що в класі 8 на рахунку 81 "Витрати на оплату праці" передбачено шість субрахунків, що дозволяють з метою управлінського обліку аналізувати витрати на оплату праці:

811 "Виплати по окладам і тарифам" - по цьому субрахунку відбивають витрати на виплату основної заробітної плати відповідно до прийнятої на підприємстві системи оплати праці;

812 "Премії і заохочення" – по цьому субрахунку відбивають витрати на виплату додаткової заробітної плати відповідно до прийнятої на підприємстві системи оплати праці (премії, виплати за підсумками роботи за рік, за вислугу років і т.д.);

813 "Компенсаційні виплати" – на даному субрахунку узагальнюється інформація про витрати на компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством (компенсація за час простою не з вини працівника, за несвоєчасну виплату зарплати, за незаконне звільнення, за заподіяний збиток і т.д.);

814 "Оплата відпусток" – субрахунок призначений для обліку витрат на виплату за час відпустки або нарахування резерву відпусток. Рішення про створення резерву відпусток повинне відбиватися в наказі про облікову політику підприємства;

815 "Оплата іншого невідпрацьованого часу" – на цьому субрахунку враховуються виплати, передбачені за невідпрацьований час (за виконання державних обов'язків, за час навчальної відпустки, за час навчання в системі підвищення кваліфікації з відривом від виробництва і т.д.);

816 "Інші витрати на оплату праці" - субрахунок призначений для обліку інших виплат, що визнаються елементами витрат на оплату праці (допомоги при виході на пенсію, плати за навчання дітей співробітників, вартість путівок на лікування і відпочинок і т.д.). Склад витрат на оплату праці встановлений Інструкцією зі статистики заробітної плати.

Усі перераховані вище субрахунки активні, по дебету відбивається формування витрат за елементами, по кредиту – їхнє списання або на рахунки класу 9 «Витрати діяльності» і рахунок 23 «Виробництво», або на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунки 8 класу використовуються малими підприємствами й іншими підприємствами, що одночасно накопичують інформацію про витрати і за елементами, і за видами діяльності. При цьому для обліку витрат малі підприємства можуть використовувати тільки рахунки класу 8, а всі інші підприємства зобов'язані накопичувати витрати і на рахунках класу 9 «Витрати діяльності».

5) Нарахування заробітної плати на таких підприємствах, що використовують для обліку витрат рахунки 9 класу, відбивається в складі прямих виробничих витрат (рахунок 23), загальновиробничих витрат (рахунок 91), адміністративно – управлінських витрат (рахунок 92), витрат на збут (93) і ін. Усі рахунки класу 9 «Витрати діяльності» також є активними і призначені для накопичення інформації про витрати по операційній, фінансової й інвестиційної діяльності підприємства, а також про витрати, що виникають у результаті надзвичайних подій. По дебету відбивається накопичення витрат протягом звітного періоду, по кредиту – їхнє списання на фінансовий результат.

6) Облік обов'язкових платежів по соціальному страхуванню здійснюється на пасивному рахунку 65 "Розрахунки по страхуванню" на відповідних субрахунках:

651 "По ЄСВ";

По кредиту відбивається нарахування зборів, по дебету - перерахування їх одержувачеві і нарахування допомоги за рахунок коштів соціального страхування.

7) Нарахування зборів на підприємстві, що використовує 8 клас, відбивається на відповідних субрахунках рахунка 82 «Відрахування на соціальні заходи»:

Облік утримань із заробітної плати на користь органів соціального страхування також ведеться на відповідних субрахунках рахунка 65 «Розрахунки по соціальному страхуванню».

8) Накопичення інформації про нарахування і погашення заборгованості з податку на доходи здійснюється на пасивному рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами». По кредиту на підставі підсумкових даних 3-го розділу розрахунково-платіжної відомості здійснюється нарахування податку, по дебету на підставі даних виписок банку здійснюється погашення заборгованості бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]