Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_planuvannya_-_MK1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Матриця “товар — ринок”

Тип ринку

Тип товару

освоєний

новий

Освоєний

Стратегія глибокого про­­­никнення на ри­нок

Стратегія розроб­лення нового товару

Новий

Стратегія розши­рен­ня ринку

Стратегія диверси­фі­кації

Використання цієї матриці дає змогу раціонально розподілити зу­­силля та ресурси організації, а також визначити характер її дій на ринку. Розгля­не­­мо сутність кожної з перелічених стратегій.

Стратегію глибокого проникнення на ринок (освоєний ринок — освоєний товар) можна засто­­сувати для ненасичених рин­ків, де про­по­­зи­ція значно поступається попиту, і тоді, ко­ли не до кінця вико­рис­­тані можливості товару та ринку. Організація праг­не збіль­шити об­сяг продажу продукції на освоєних рин­ках різними спо­­со­бами, зокрема шляхом за­лу­чен­ня но­вих споживачів товару, заохо­чення їх до час­ті­­шо­го ви­ко­­рис­тання това­­ру або ба­гато­ра­зо­вого спожи­ван­ня, по­шук нових мож­ливостей вико­рис­тан­ня; за­лу­чення колиш­ніх клієн­тів організацій-конку­рен­­тів уна­слі­­док по­ліп­шення товарів або послуг, зміни по­зи­­цію­ван­ня мар­­­ки, істот­ного зни­­ження ціни, розширення збу­тової мережі, стиму­лю­ван­ня збу­­ту; за­хоп­лен­ня ринку внаслідок придбання ор­га­­н­ізації-кон­ку­рен­та для завоюван­ня її част­ки ринку; ство­­­рен­­ня спіль­ного під­при­єм­ства для кон­тро­лю над більшою часткою рин­­ку; захисту сво­го по­ложення на ринку.

Стратегія розширення ринку (новий ринок — освоєний то­вар) по­лягає у пошуку нових ринків для товару, який вже вироб­ля­ється. Це може бути експорт продукції чи пошук нових спо­со­бів роз­по­ділу това­ру. Для цієї стра­те­гії мож­ливі такі альтер­на­ти­ви: освоєння нових сегментів (пропо­зи­ція товарів виробничого приз­на­чення спо­жив­­чо­му ринку, зміна позиціювання товару, про­по­­зиція товару в ін­шо­му сегменті ринку); пошук нових каналів збу­­ту (ввести товар в іншу ме­режу, яка істотно відрізняється від наяв­ної); територіальна екс­пан­­сія (впровадження в інші регіони країни або інші країни).

Стратегія розроблення (удосконалення) товару (освоєний ринок — новий товар) перед­­­бачає створення нових модифікацій това­ру для існуючих ринків. Ефект може бути до­сяг­­нутий за умови, що імідж організації та її продукції доволі високий, а випуск нової мо­­делі виробу зацікавить споживачів. Однак існує небез­пе­ка, що конкурент запропонує знач­­но дешевший і якісніший товар. Стратегія розвитку товару може бути реалізо­ва­на в та­­ких варі­ан­тах: збільшення кількості функцій або харак­те­рис­­тик товару; роз­роблення но­вих моде­­лей або варі­ан­тів товару з різним рівнем якості); модифікація гами това­рів з ме­тою зниження вит­рат вироб­ницт­ва або збуту.

Стратегія диверсифікації застосовується в тому випадку, ко­ли організація знаходить привабливі для себе можливості поза тради­ційною сферою своєї діяльності. В деяких випадках дивер­си­фікація є необхідністю. Наприклад, коли ринок збуту, на якому діє організація, має тенденцію до скорочення. Отже, диверсифікація — це стратегія виходу організації в нові для неї сфери діяльності.