Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
начитка ИПВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Або Політико-правові вчення західноєвропейського просвітництва.

  1. Політико-правові вчення західноєвропейського просвітництва: передумови появи та особливості концепцій.

  2. Правові та державницькі вчення німецьких просвітників.

  3. Вчення про державу та право представників італійського Просвітництва.

  4. Державно-правові концепції представників французького просвітництва.

  5. Значення та вплив на європейський та світовий розвиток.

Рекомендована література:

  1. Азаркин н.Н. История политических учений. – м., 1994.

  2. История политических и правовых учений. – М., 1997. (любое издание)

  3. Развитие политических партий в странах Западной Европы и Америки в новое и новейшее время. – М., 1985.

  4. Согрин В.В. Британский либерализм: этапы развития и течения \\ Новая и новейшая история. – 1996. - № 4.

  5. Історія сучасного світу: суспільно-політична історія 15-20 ст. /Ю.А. Горбаня. – К., 2007.

  6. Історія сучасного світу. /В.Т. Орлова. – К., 2006.

  7. История политических и правовых учений \ Под ред. Лейста О.Э.- М., 1999.

  8. История политических и правовых учений \ Под ред.Нерсесянца В.С.- М., 1996.

  9. Хрестоматия по истории Древнего Рима. – М., 1962.

  10. Філософія права./ О.Г.Данильця. – К., 2002.

  11. Філософія права./ М.В.Костицького – К., 2000.

Загальна характеристика просвітницьких політико-правових концепцій їх співвідношення з природніми правами людини та культурою Просвітництва як соціального явища. Національна культура та просвітницькі теорії.

Класичний варіант італійського просвітництва. Джамбатисто Віко та його просвітницька теорія / Циклічність епох в історії людства, трансформація понять “природне право” та “суспільний договір” в нових умовах. Форми правління та їх загальна обумовленість. Ідея консенкусу та “соціального миру”/.

Особливості протікання та політико-теоретичні особливості французького просвітництва. Класифікація французької просвітницької думки. Матеріалісти французького просвітництва: концепція природи людини, походження та сутності держави і влади, кореляція понять “деспот” і “монарх” в творчій спадщині Ф.М.Вольтера. Дені Дідро та його теорії вдосконалення суспільства і особи, розуміння суверенітету народу як основної мети існування держави. Політичні і правові погляди Поля Анрі Гольбаха /Філософське підгрунтя політичної концепції, невідчуджене право на власність, розуміння рівності, суспільний договір і влада. Співвідношення політики і моралі. Добродійство як форма політичної участі. Уявлення Гольбаха про майбутнє суспільство /.

Клод Адріан Гельвецій та його політико-правові погляди / Мораль і форми правління, побудова гармонійного співіснування державного і приватного інтересів, соціальний ідеал К.А.Гельвеція /. Інші матеріалістичні концепції.

Д.Прістлі / Поняття “політична свобода”, “громадянська свобода”. Причини походження та основні функції держави. Принципи подальшого вдосконалення суспільства /.

Політичні і правові погляди Д.Юма / Філософське підгрунтя політико-правової теоріїї, етичне вчення, насильство і влада як невід”ємні компоненти політичного процесу. Власність та завдання держави до її збереження. “Природна релігія” – як основний консенсуальний компонент політичного суспільства /.

Майнова спільність, нерівність та теорія адекватного народонаселення в творах Р.Уоллеса. Концепція природного стану і власності в науковій спадщині У.Огілві. Теорія власності та політико-правові ідеали Адама Сміта. Нерівність, соціальні реформи, інтерпретація просвітництва в політичних і правових поглядах Тамаса Мальтуса.

Політичні і правові погляди Х.Томазія /Концепція людської особи, удосконалення людини через науку, теорія майнової спільності та відродження загальнолюдських ідеалів /. Концепції суспільного прогресу та гуманізму в творчості І.Г.Гердера.