Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
начитка ИПВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Або державно-правова думка в сша періоду боротьби за незалежність

  1. Загальна характеристика вчень зазначеного періоду.

  2. Державно-правові погляди Томаса Пейна.

  3. Погляди на державу і право Томаса Джефферсона.

  4. Державно-правові вчення Александера Гамільтона та Джеймса Медісона.

Рекомендована література

  1. Джефферсон Томас. Тексты // Американские просветители. Избранные произведения. - Т.2. - М., 1969.

  2. Пейн Томас. Избранные сочинения. - М., 1969.

  3. Печатнов В. О. Гамильтон и Джефферсон. — М., 1984.

  4. Севастьянов Г. Н., Уткин А. И. Томас Джефферсон. — М., 1976.

  1. Загальна характеристика вчень зазначеного періоду

Прогресивна державно-правова думка в XVIII столітті стала поширюватися на територію британських колоній, які були засновані в XVII- XVIII століттях на атлантичному побережжі Північної Америки.

Протягом перших шести десятиліть XVIII ст., що безпосередньо передували американській революції, англійський парламент приймав закони, які душили промисловість і торгівлю в колоніях та викликали обурення в усіх прошарках колоніального суспільства.

США як незалежна держава виникла в результаті війни 1775-1783 pp. англійських колоністів проти метрополії. Особливості та характерні риси державно-правової думки США періоду визвольних змагань і конституційного оформлення нової держави в Північній Америці (ХУШ ст.) зумовлені особливостями американської революції, які відрізняли її від англійської революції, що вже відбулася, і Великої французької буржуазної революції, яка спалахнула невдовзі.

Американська революція залишила недоторканною рабовласницьку систему Півдня, яка впродовж тривалого часу після завершення війни за незалежність стримувала розвиток капіталізму. Але в цілому вона мала великі наслідки — здобуття незалежності, створення єдиної федеративної республіки, конституційну та правову інституціоналізацію буржуазно-демократичних прав і свобод.

Події американської революціївплинули на розвиток державно-правової думки, яка мала в основному прикладний характер, оскільки розв'язувала проблеми побудови держави та її конституційного утвердження. Великий вплив на розгортання революційних подій і на політико-правову свідомість колоністів справила Декларація прав Вірджінії, схвалена конвентом 12 червня 1776 р. У Декларації вперше на континенті проголошувалася природно-правова рівність людей, які за своєю природою в однаковій мірі вільні і незалежні і від народження мають право на достойне життя, набуття і володіння власністю, а також на безпеку існування.

У цілому державно-правова думка в США розвивалась у двох напрямках. Б. Франклін, Т. Пейн і Т. Джефферсон захищали ідеї демократичної республіки, народного суверенітету, прав і свобод громадян, самостійність штатів. Дж. Адамс, А. Гамільтон, Дж. Медісон, поділяючи погляди демократів про верховенство влади народу в державі, висловлювалися за сильну централізовану федеральну владу. Але всі названі мислителі і політичні діячі були прихильниками теорій природного права і суспільного договору.

Більшість зазначених та деяких інших американських просвітників водночас стали ідейними натхненниками не тільки першої американської революції 1775-1788 pp. і батьками-засновниками США (батьками американської нації), але й авторами конституцій окремих штатів. Декларації незалежності 1776 року, статей конфедерації 1777 року, Конституції США 1787 року та інших документів.