Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+МУ лаб.ИК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Зміст роботи

  1. Дати коротку хронологічну характеристику суспільного ладу і творів декоративно-прикладного мистецтва розглянутого періоду.

  2. Скласти словник термінів костюма і тканин.

  3. Розробити крок тканини, з огляду на особливості орнаментації і колористичного оформлення творів декоративно-прикладного мистецтва давньоримської культури.

  4. Виконати робочий ескіз чоловічого і жіночого костюма.

Контрольні питання

  1. До якого типу костюмів відноситься костюм римлян?

  2. Назвіть особливості крою давньоримської тоги?

  3. Які тканини зволікали древні римляни і римлянки для свого одягу?

  4. Які сучасні тканини можуть передавати особливості античного стилю одягу?

  5. Назвіть особливості дизайну сучасного одягу, виконаного в античному стилі?

  6. Чим відрізнявся чоловічий і жіночий одяг епохи античності?

Лабораторна робота №4 тема: костюм народів передньої азії

Мета роботи: Вивчити матеріальну культуру і художнє оформлення одягу, тканин і виробів декоративно- прикладного мистецтва народів Передньої Азії.

Короткі теоретичні відомості

Таким же древнім і таким же могутнім вогнищем культури в древні часи була Передня Азія. Однак вивчення її культурної спадщини почалося значно пізніше єгипетського. Аж до середини 19 століття життя народів, що населяли Передню Азію, залишалося майже невідомим. Зведення, почерпнуті з легендарних біблійних сказаннях, були власне кажучи єдиним джерелом знань про культуру цих народів.

Однак Передня Азія не випадково іменується колискою людської цивілізації. Багато того, що оточує нас сьогодні, було відомо древнім народам сходу й існувало більш 3 - 4 тисячоліть назад. Наприклад, у державах Древнього двуріччя зародилися основи математичних знань, склалася десятерична система рахунка, встановився розподіл годинникового циферблата на дванадцять частин. Вивчення небесних світил перетворилося в точну науку. Вавілонські жреці вміли обчислювати з великою точністю прямування планет. Шумерські і вавілонські зодчі навчилися будувати найвищі вежі.

Передня Азія з її різноплемінним населенням займала в стародавності великі простори землі. Область між Тигром і Єфратом одержала назву Месопотамії. У родючій долині південної частини Межиріччя склалися такі ранні держави як Шумерське, Аккадське, Вавілонське. У північній частині Межиріччя сформувалася Ассирія. На східному узбережжі Середземного моря існували Фінікія і Палестина. У Малій Азії й у Північній Сирії розташовувалася гірська країна хетів і хурритська держава Митанни. У гірських районах до північного сходу від Тигру знаходилися держави Урарту й Іран.

Довгу історію Древнього двуріччя прийнято умовно розділяти на відрізки часу по найменуванню міст і місць перших археологічних знахідок. Самі ранні з них відносяться до епохи неоліту. Це період Халаф (6 –5 ст. до н.е.). Потім хронологічно ідуть періоди Убайд (4000-3500 років до н.е.), Урук (3500-3000 років до н.е.), Джемдет-наср (3000-2500 років до н.е.). Останньою державою, що панувала в Передній Азії, була Ахаменидська Іранська держава. Наприкінці 2 ст. до н.е. і вона сходить зі світової арени під натиском греко-македонських завойовників.

Войовничий характер древніх держав Передньої Азії позначився і у костюмі народів Месопотамії. Одержують поширення матеріали, здатні захистити тіло людини від ворога. До них насамперед відноситься шкіра і хутро. Одяг більш древніх народів був дуже простий і складався зі шматка тканини (або хутра), обгорненого навколо стегон, або накинутого на плечі і скріпленого пряжкою. Пізніше він отримує більш чіткі форми: це вже не безформене покриття тіла хутром, а добре пригнана по фігурі, обшита по краях витончена сукня без рукавів.

Жінка на Сході була позбавлена будь-якої самостійності, і тому її костюм наблизився до чоловічого. Вона могла радіти чудовим тканинам, якими славився Схід, прекрасно виробленим кольоровим і візерунковим матеріям.

Одяг народів Передньої Азії становить особливий інтерес для історії костюма, тому що він є прототипом надзвичайно розповсюдженого одягу, який проіснував тисячоріччя й існує в даний час - халата. Сформоване на Сході, в одному з найдавніших вогнищ людської культури, мистецтво кроїти одяг - більш ніж через чотири тисячоріччя відродилося і розвивалося в Західній Європі.