Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+МУ лаб.ИК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Зміст роботи

  1. Дати коротку хронологічну характеристику суспільного ладу і творів декоративно-прикладного мистецтва розглянутого періоду.

  2. Скласти словник термінів костюма і назв тканин.

  3. Розробити крок тканини, з огляду на особливості орнаментації і колористичного рішення творів декоративно-прикладного мистецтва давньоєгипетської культури.

  4. Виконати робочий ескіз чоловічого і жіночого костюма.

Контрольні питання

  1. До якого типу одягу відноситься одяг древніх єгиптян?

  2. Назвіть основні елементи костюма древніх єгиптян?

  3. Які елементи з традиційного костюма древніх єгиптян Ви можете знайти в сучасному костюмі?

  4. Які найбільш популярні тканини використовувалися в одязі єгиптян?

Лабораторна робота № 2 Тема: епоха древньої античності. Давньогрецький костюм

Мета роботи: на прикладі давньогрецького костюма вивчити матеріальну культуру і художнє оформлення одягу, тканин і виробів декоративно- прикладного мистецтва античної культури.

Короткі теоретичні відомості

У 7 ст. до н.е. Панування Персії, яке вважалося безмежним, було підірвано невеликою, власне кажучи, бідною країною, яка зіграла величезну роль у розвитку європейської культури. Цією країною була Древня Греція, що складається з ряду міст-держав – полісів. Природні, економічні і соціальні умови існування Древньої Греції сприяли утворенню на її території саме таких маленьких міст-держав, площі яких були значно менше окремих областей східних деспотій.

Велика культура, відома сьогодні за назвою античної культури, народилася на основі кріто-мікенської культури, яка передує ранньому етапу античної культури. Кріто-мікенська культура була прекрасною прелюдією грецького мистецтва.

У 7-6 ст. до н.е. чітко і виразно складалися цільні стилістичні риси грецької архаїки. Вони обумовили собою становлення нової культури, нового стилю в мистецтві - вдягатися. У більшості, виникнення античної культури пов'язано з особливостями соціального ладу Древньої Греції. Вони полягали в переході від монархічного рабовласницького ладу як, наприклад, у Єгипті, до більш розвинених форм суспільного ладу, які припускають елементи республіканської форми правління. Їх в історії цивілізації часто називають рабовласницькою демократією.

Період грецької архаїки змінюється в 5 ст. до н.е. епохою ранньої класики, а потім зрілої класики, що є «золотим століттям» античного мистецтва.

Наприкінці 4 ст. до н.е. відбувається поступове розкладання прогресивного ладу Древньої Греції. Від рабовласницької демократії Древня Греція переходить до тієї форми суспільного ладу, яка здавен існувала на Древньому Сході - рабовласницької монархії. Цьому в чималому ступені сприяють завойовницькі походи Олександра Македонського. Настає епоха еллінізму, яка поєднує під егідою монархічного ладу еллінську і східну культури.

Древні Греки створили закінчений і досконалий тип драпірованого костюма. Художній зміст цього костюма полягав у використанні пластичних властивостей тканини для створення складного лінійного ритму драпірувань, що додавав величну динаміку усьому вигляду людини, надзвичайну елегантність і романтичність жіночому костюму. Елементи драпірування в сучасному одязі, безсумнівно, мають давньогрецькі традиції, вони прикрашають і стилізують сучасний костюм.