Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+МУ лаб.ИК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. До якого типу одягу відноситься костюм древніх греків?

  2. Які тканини використовувалися для одягу в Древній Греції?

  3. У чому відмінність художнього оформлення одягу людей різних соціальних станів?

  4. У чому відмінність чоловічого і жіночого одягу древніх греків різних історичних епох?

  5. Які сучасні тканини найбільше яскраво можуть передати особливості давньогрецького костюма?

Лабораторна робота № 4 тема: епоха античності. Давньоримський костюм

Мета роботи: на прикладі давньоримського костюма вивчити матеріальну культуру і художнє оформлення одягу, тканин і виробів декоративно- прикладного мистецтва античної культури.

Короткі теоретичні відомості

Місто Рим, який одержав назву «вічного міста», виникло в 8 ст. до н.е. в усті ріки Тибр. Рабовласницький лад склався в римлян досить пізно, і в міру розширення держави, проведення завойовницької політики, перетворився у велику рабовласницьку державу.

Великі території, завоювання, грабежі і жорстока експлуатація населення призвели до небаченого збагачення верхівки пануючого класу. До середини 2 ст. до н.е. Римська імперія досягла апогею своєї могутності, однак, паралельно з ростом економічної могутності держави наростала соціальна криза в суспільстві, причиною якої була необмежена деспотія рабовласницької держави. Могутність давньоримської держави поряд з повстаннями рабів розхитувалася постійними набігами так званих «варварських» племен (древніх персів, скіфів, сарматів і ін.), які усе глибше вторгалися в Римську імперію. У результаті цього в 395 р. н.е. остаточно завершився розпад Римської імперії на Східну і Західну Римську імперію. У 476 р н.е. ослаблена внутрішньою кризою рабовласницького строю Західна Римська імперія – оплот античного рабовласницького суспільства – закінчила своє існування.

Культура Древнього Рима складалася під впливом етруьскої і давньогрецької, у безпосереднім спілкуванні з якими римляни знаходилися протягом сторіч.

Тип костюма в древніх римлян такий, як у греків, - драпірований. Національна своєрідність костюма позначалася не стільки в покрої, скільки в окремих видах одягу, у звичаях і деталях. Розквіт культури Древнього Рима приходиться на пізній республіканський період, починаючи з 2 ст. до н.е. по 2 ст. н.е., а вже в 3-м сторіччі н.е. з'являються перші ознаки розпаду римської культури. Особливо яскраво вони виявляються у швидкому наростанні і проникненні в Римську імперію нової християнської релігії. Це, безсумнівно, позначилося на давньоримському костюмі. І якщо історія давньогрецького костюма почалася з азіатської строкатості, манірної пишноти і дріб'язкової штучності, а закінчилася шляхетною простотою, то костюм римлян змінювався в протилежному напрямку: від простої невибагливої форми грецького костюма до претензійної надмірності і помпезності форм римського костюма.

Однак у зв'язку з розпадом Римської імперії, коли руйнівні війни створюють у державі тривожну і гнітючу обстановку, зникає і колишня розкіш. Деградує і вмирає усе – і культура, і люди. Наступає останній етап існування античного світу, і зі світової сцени сходить драпірований костюм, що розкрив європейцям далеких поколінь канони пластичної краси в одязі.