Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч.1.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

6.4. Виведення ліків з організму

Основними шляхами екскреції (виведення) лікарських препаратів є виведення з сечею і калом. Поряд з цим препарати можуть виводитись з ор­ганізму з повітрям, що видихається, з секретом молочних, потових і слин­них залоз.

Таблиця 2 Основні шляхи виведення ЛЗ з організму

Для оцінки швидкості виведення ліків з сечею застосовують спеціа­льний параметр - нирковий кліренс (Сінщ,).

Кліренс ліків визначає кількість плазми (сироватки), яка очищається від ліків за одиницю часу.

Так, якщо нирковий кліренс препарату дорівнює 100 мл/хв, то це означає, що весь препарат, який міститься в 100 мл сироватки, переходить у сечу за 1 хв.

На швидкість фільтрації лікарських засобів нирками, як і на об'єм розподілу ліків в організмі, великий вплив справляє процес зв'язування з бі­лками плазми крові. Оскільки мембрани ниркових клубочків непроникні для білка, в клубочках фільтрується лише вільна частина препарату.

Встановлено, що лужна реакція сечі підвищує виведення саліцилатів, сульфаніламідів, кисла - хініну, фенаміну, кофеїну, папаверину.

У зв'язку з високою пористістю мембран клітин печінки багато ліків легко проникають у жовч шляхом простої дифузії і містяться в жовчі в кон­центрації, близькій до плазматичної. З жовчі речовини виділяються за до­помогою активного транспорту.

З фекаліями виділяються лікарські засоби, які не всмоктались у ки­шечнику. Деякі лілофільні лікарські засоби після всмоктування у кишечни­ку частково секретуються з жовчю, утворюючи таким чином ентерогепати-чний кругообіг (морфіну гідрохлорид, фенолфталеїн та ін.).

Ліки можуть також виділятися з секретом підшлункової залози з пла­зми крові в просвіт кишечника. Виведення летких рідин і газів з повітрям, що видихається, слиною, потом, статевими секретами складають порівняно невеликий процент від загального об'єму виведення ліків.

З слиною і потом виводиться йод, броміди, барбітурати, саліцилати, сульфаніламіди.

Таблиця З Ліки, які виводяться з молоком

Сльозовими залозами екскретуються деякі антибіотики, сульфаніламіди. Легенями виводиться з організму бензин, скипидар, камфора, етанол, газо­подібні речовини (циклопропан, карбоген). Деякі речовини, що мають міс-цевоподразнювальні властивості, проходячи крізь легені, можуть викликати їх запалення або набряк.

-27-

7. Комбінована дія ліків

Лікарські засоби комбінують для ослаблення небажаних ефектів фа­рмакотерапії або щоб запобігти їм, підвищення терапевтичного ефекту, скорочення терміну лікування.

Якщо дві речовини діють в одному напрямі, таке явище називають синергізмом (грец. synergos — діючий разом). При прямому синергізмі спо­стерігається переважно сумарна дія, коли лікарські речовини діють на одні й ті самі рецептори (наприклад, норадреналін і адреналін). Якщо кінцевий результат застосування двох лікарських речовин більший від суми ефектів кожної речовини окремо - це потенціювання (англ. Potentiate - посилюва­ти). Потенціювання властиве переважно для непрямого синергізму, коли речовини мають різний механізм дії і впливають на різні рецептори.

Якщо внаслідок взаємодії двох речовин ефекти однієї з них зменшуються або втрачаються, таке явище називають антагонізмом (грец. anti - проти­лежний і agon — боротьба). Антагонізм широко використовують для усу­нення негативної дії ліків, а також при отруєннях.

Розрізняють антагонізм фізичний, хімічний і функціональний. Фізичний анатагонізм спостерігається при адсорбції різних токсичних речовин сорбе­нтами. Хімічний антагонізм - це якщо між речовинами відбуваються хіміч­ні реакції з утворенням неактивних сполук. Функціональний антагонізм -це якщо лікарські речовини діють на одні й ті самі рецептори, але у проти­лежному напрямку.

8. Фактори, що впливають на фармакокінетику і фармакодинаміку ліків

Усю багатогранність факторів, здатних впливати на фармакокінетику і фармакодинаміку ліків, можна розділити на дві групи.

  1. Екзогенні фактори, не зв'язані з організмом хворого: хімічна будова ліків, фізичні властивості, лікарська форма і шляхи її введення, доза ліків, режим харчування, стан зовнішнього середовища (циркадний ритм, атмос­ферний тиск, температура повітря).

  2. Ендогенні фактори, зв'язані з організмом хворого.: маса тіла, стать, вік, фізіологічний (вагітність, гіподинамія, температура тіла) і патологічний (захворювання щитовидної залози, шлунково-кишкового тракту, ал­коголізм) стани організму.

Зараз накопичено достатньо даних про залежність характеру фармаколо­гічної активності від хімічної будови ліків. Ліки, близькі за хімічною будо­вою, мають, як правило, подібні фармакологічні властивості. Як правило, збільшення розмірів молекули пов'язане з блокуючими ефектами, якщо при цьому не збільшується кількість іонізуючих груп. Відомо, що одноатомні спирти справляють наркотичну дію, а багатоатомні - ні. Включення галоге­ну в молекулу метану обумовлює наркотичну дію (хлороформ); закисні форми заліза і арсену більш активні, ніж окисні; окис вуглецю більш токси­чний, ніж вуглекислота. Усунення будь-якої функціональної групи з моле­кули лікарської речовини може значною мірою змінити її дію. Нарешті, практичне значення залежності "структура-дія" полягає в тому, що знаючи цю залежність, можна синтезувати ліки з заданими фармакологічними вла­стивостями.

Для взаємодії лікарської речовини з рецепторами клітин дуже важливою є просторова відповідність функціональних груп молекул речовини функці­ональним групам макромолекул рецептора, тобто наявність комплемента-рності. Чим більша комплементарність, тим більшу спорідненість має лі-

-28-

мірський засіб з відповідними рецепторами і тим більша його фармакологі­чна активність.

Для процесу всмоктування вирішальне значення має агрегатний стан лі­ки і. Так, газоподібні ліки швидко всмоктуються через дихальні шляхи і імиидко виявляють свою дію. Далі за швидкістю всмоктування ідуть рідини, потім тверді речовини. При цьому швидкість прояву ефекту і токсичності прямо залежить від факторів розчинності. Саме цей фактор, а також вид лі­карської форми і шлях введення забезпечують біодоступність ліків. Пра­ні ільне використання фактора розчинності при виборі лікформи і шляху її ішсдення підвищує біодоступність ліків.

Фармакологічна активність полярних і неполярних сполук різна. Полярні сполуки погано проникають крізь біологічні мембрани: шкіру або слизову оболонку, а з крові - погано або взагалі не надходять до тканин. Такі ліки часто мають меншу активність і токсичність при резорбтивній дії, ніж непо-пирні сполуки. Неполярні сполуки легко розчиняються в ліпідах і тому про­ходять крізь шкіру, слизову оболонку, гематоенцефалічний бар'єр.

Знання розчинності та фізико-хімічних властивостей лікарських речовин має велике значення для правильного вибору лікарської форми, шляху вве­дення і дози препарату, а також дає змогу уникати деяких побічних ефектів.

Вивченням впливу лікарської форми на фармакодинаміку і фармакокіне­тику ліків займається біофармація. Вона вивчає всі види залежності фар­макологічних активностей ліків від технологічних показників виготовлення їх лікарських форм.

Склад і кількість їжі впливає, насамперед, на кінетику надходження ліків у організм і особливо при прийманні їх крізь шлунково-кишковий 'факт. Крім конкурентних відношень при всмоктуванні відіграють роль і можливі хімічні взаємодії. Тому рекомендаціям приймання ліків, до чи після їди, має приділятися велика увага. Необхідно враховувати також характер їжи, що споживається.

Призначення резерпіну до їди протипоказане у зв'язку з подразнюваль­ною дією його на слизову оболонку травного каналу. Під час голодування прискорюється транспорт речовин з травного каналу, пригнічується дезін­токсикація речовин і може посилюватися токсична дія деяких лікарських речовин. Наявність їжі в шлунку й кишках запобігає подразнювальній дії деяких лікарських речовин на слизову оболонку травного каналу при вжи-ианні їх усередину (саліцилати, тетрациклін, індометацин, диклофенак-патрій, резерпін та ін.).

У клінічній практиці важливо враховувати вплив температурного чинни­ка на фармакодинаміку ліків. Реакція організму на той чи інший лікарський і ірепарат у період акліматизації може суттєво змінюватися.

На фоні гіпоксії організму лікарські речовини можуть діяти не властивим для них чином в умовах норми. При гіпербаричній гіпоксії ефект деяких лікарських речовин, як правило, суттєво підвищується. При гіпоксії підви­щується токсичність серцевих глікозидів, симпатоміметичних амінів, барбі­туратів.

Під впливом іонізуючого випромінювання змінюється фармакодинаміка і фармакокінетика лікарських речовин. Це зумовлено тим, що під впливом іонізуючого випромінювання змінюються процеси обміну, функція імунної системи тощо.

Залежністю фармакологічного ефекту від добової періодичності, а також впливу хронофармакологічних особливостей лікарських речовин визнача­ться і період максимальної активності (у людей - в день, у нічних тварин -у темний період доби). Наркотичні, знеболювальні засоби ефективніші на і гочатку другої половини дня, ніж вранці або вночі. Пік терапевтичної акти-

-29-

вності снодійних, серцевих глікозидів, навпаки, припадає на вечір. Антигі-пертензивні засоби краще призначати о 15-17 год, враховуючи можливе підвищення артеріального тиску о 18-20 год.

Віковий фактор є одним з провідних ендогенних факторів успіху ліку­вання. Це пов'язано з тим, що в різні вікові періоди неодШовий рівень фу­нкціонування біохімічних процесів, фізіологічних і морфологічних струк­тур в організмі.

Таблиця 4 Препарати, протипоказані для приймання в дитячому віці

Особливу вікову групу являють собою діти: виведення ліків у новонаро­джених іде значно повільніше, ніж у дорослих. Але протягом перших років життя процес цей різко перевищує останній у дорослих, потім уповільнуєть-ся, досягаючи стабільності у віці 20 років. У похилому віці розподіл ліків значно гальмується, що позначається на всіх кінетичних характеристиках. Як у дитячому, так і в похилому віці це пов'язано з відсутністю або порушенням постійності внутрішнього середовища, недосконалістю бар'єрної функції і функції центральної нервової системи, недостатністю ферментативних про­цесів.

У статевій реакції на ліки особливої різниці не встановлено. Однак у жі­нок спостерігається знижена екскреція ліків, пов'язана з високим вмістом жирової тканини, яка відіграє роль депо. Жінки більш вразливі до дії стрих­ніну, нікотину, менше - до дії алкоголю. Такі фізіологічні стани жінок, як ва­гітність, лактація і менструальний період підвищують чутливість до ліків. У період вагітності деякі лікарські речовини викликають снотворні реакції, під час менструації підвищується чутливість до капіляроактивних речовин. При цьому необхідно постійно пам'ятати про можливість стимулюючої дії на ма­тку і тератогенну дію ліків.

Зменшення або збільшення фізичного навантаження змінює об'єм цирку­люючої крові, швидкість кровообігу, тиск, концентрацію білків у плазмі, ни­рковий кровообіг. Усі ці фактори суттєво впливають на кінетику ліків, при­скорюючи чи уповільнюючи її.

Найбільша ефективність застосування ліків досягається при патологічних станах. Так, жарознижуючі, анальгезуючі, гормональні лікарські препарати, серцеві глікозиди, речовини, що стимулюють і заспокоюють центральну не-

-30-

puoity систему, діють при відповідних захворюваннях. Разом з тим, такий па-іоііогічний стан, як алкоголізм створює серйозну перепону для застосування нікім: токсичність барбітуратів зростає на 50% при одночасному вживанні шікоголю. Алкоголь спотворює дію гіпотензивних, снодійних, заспокій-ніших, антигістамінних, антикоагулянтних лікарських препаратів. З алкого­лем не можна сполучати протисудомні ліки. Алкоголь порушує всмоктуван­ий інсуліну і вітамінів, провокує кровотечі при прийманні аспірину (табл. 5).

Таблиця 5 Ефекти, що спостерігаються при одночасному прийманні алкоголю та ліків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]