Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Шпорі по истории(с 13 по 17 билет)

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
43.52 Кб
Скачать

(13-1)Гетьманування Івана Мазепи. Участь України в Північній війні

Політика Мазепи:1)уклав з Росією Коломацькі статті(1.підтверджено козацькі статті та привілеї.2.козацький реєстр – 30 тис. козаків.3.гетьман був забовязаний надсилати козацьке військо на війну з Кримським ханством і Туреччиною.4.у столиці гетьманщини Батурині розміщався полк московських стрільців.5.рекомендувалося заохочувати українсько-московські шлюби.)2)всіляко підтримував Росію.3)створив систему найманих військ.4)надав пільги організаторам промисловості.5)запровадив панщину в два дні на тиждень.6)розвівав торгівлю.Культурно-промислова діяльність:1)реставрував 20 та заснував 12 храмів.2)розбудував столицю Батурин за зразком Версалю.3)направляв дітей старшини на навчання за кордон.

Також встановив таємний зв'язок з Польським та Шведським королями. Участь України в Північній війні.1)козацькі полки приєднались до російської армії.2)на території України побудовано чимало укріплень.3)постачання харчів, фуражу, коней та іншого.

(13-2)Утворення СРСР. Статус України

Основні етапи входження України до СРСР:I етап: червень 1919р. – грудень 1920р. – створення військово політичного СРСР Росії, України, Латвії, Литви, і Білорусі. II етап: грудень 1920 – грудень 1922р. – формування “договірної федерації”. III етап: грудень 1922 – травень 1925 р. – утворення СРСР. Україна стала повноправним членом СРСР, але підкорялася компартії Росії.

(14-1)Посилення антиукраїнської політики російського царизму у XVIII ст..

З часом Козацтво все сильніше утискалось з боку царської Росії. Росія робила все задля того щоб козацтво перестало існувати, і через це землі України відходили б до царя. Останні гетьмани все більш походили на Російських чиновників, а останній гетьман – К.Розумовський ходив вже у парику. У ті часи всі найважливіші рішення у стані козаків приймав цар.

(14-2)Голодомор 1932-1933р. Причини, особливості, наслідки

Причини:1)волюнтаристська політика Сталіна.2)прискорена колективізація.3)завищений план хлібозаготовель.4)діяльність в Україні надзвичайної комісії на чалі з В.Молотовим.Наслідки:1)величезні людські втрати.2)знищення традиційного українського села.3)подолання опору колективізації.4)перемога колгоспного ладу на селі.

(15-1)Адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Російської та Австрійської імперії в першій половині XIX ст..

Росія. Сільське господарство.1)домінування кріпосницьких відносин.2)витіснення селян на неродючі землі.3)існували військові поселення.4)знищення прибутків землевласників.5)розширення посівів технічних культур.6)зростання товарності виробництва. Промисловість.1)більшість промисловців – поміщики.2)використання кріпосної та вільнонайманої праці. 3)розвиток чумацького промислу.4)формування робітничого класу і промислової буржуазії. Торгівля.1)Україна стала складовою частиною загальноросійського внутрішнього ринку.2)ярмаркова торгівля.3)більшість купців – росіяни.4)зовнішня торгівля велася через порти Чорного та Азовського морів. Австрійська імперія.

Були проведені реформи – Адміністративна, Аграрна, Релігійна, Освітня. Промисловість:1)розвивалась зі зростанням товарного виробництва.2)імпорт переважав експорт.3)купці рідко вкладали кошти у промислове виробництво. Соціальна структура. 1)більшість населення – селяни.2)українська шляхта була полонізована.3)інтелігенція була мало чисельною.

(15-2)Стан української культури 30-х років XX ст.. Розстріляне відродження

Розстріляне відродженняце роки наступу сталінського режиму на всі сфери культурного життя України. Освіта.1)завершення кампанії з ліквідації не писемності.2)запровадження обов’язкової початкової освіти.3)нестача кваліфікованих педагогів.4)заідеологізованість освіти.Наука.1)провідна установа – Академія Наук УРСР. 2)відкриття у Харкові фізико0технічного інституту.3)створення інституту клінічної фізіології.4)заснування інституту електрозварювання.5)досліди в галузі космонавтики.Література.1)ліквідація літературно-художніх об’єднань України.2)державний контроль над видавництвами. 3) панівне становище соцреалізму.Мистецтво.1)відкриття у Харкові пам’ятника Т.Шевченкові.2)створення спілки радянських композиторів України.3)репресії проти Л.Курбаса.4)відкриття у Львові театру опери та балету.

(16-1)Особливості національного відродження на західноукраїнських землях у першій половині XIX ст.. Гурток Руська Трійця

1)західні українці майже цілком утратили національну еліту.2)австрійська імперія використовувала український рух як противагу польському та угорському рухам.3)значний вплив культури Наддніпрянщини.4)Основні етапи національного розвитку – фольклорно-етнографічний, культурна стадія, і перехід до політичного етапу.5)із середини XIX ст.. національний рух західної України почав випереджати рух на Наддніпрянщині.

(16-2)Напад Німеччини на Радянський Союз. Початок Великої Вітчизняної Війни

22 червня 1941р. – порушення Німеччиною Договору про ненапад, початок Великої Вітчизняної Війни. Напад на СРСР почався згідно з планом “Барбаросса” по якому Рейх мав захопити СРСР за декілька місяців. Союзниками Рейху були – Фінляндія, Угорщина, Румунія, Італія, Словаччина. Армію було розділено на 3 групи. 1 група армії Північ наступала на Ленінград. 2 група армії Центр наступала на Москву. 3 група армії Південь наступала на Україну і Кавказ.

(17-1)Діяльність Кирило-Мефодіївського братства

Організатори: професор київського університету М.Костомаров. студент В.Білозерський, та інші. Мета діяльності: утвердження національної української державності. Програмні засади:1)ліквідація кріпосного права.2)національне визволення українського народу.3)створення конфедерації слов’янських держав з демократичним ладом.Течії:1)поміркована або ліберальна

2)радикальна. Практична діяльність:1)поширення програмних документів.2)пропаганда ідей братства в університеті.3)збирання коштів на видання української книги.4)створення першої української абетки. Значення діяльності:1)перша спроба інтелігенції перейти від культурницького до політичного етапу визвольної боротьби.2)національне звільнення українців. У березні 1847р. КМБ було ліквідовано.

(17-2)Становище на окупованій українській території. Нацистський новий порядок

новий порядокжорстокий режим, установлений німецько-фашистськими загарбниками на окупованій території України.

Основні заходи:1)скасування чинності радянського законодавства.

2)запровадження комендантської години.3)дискримінація українського населення.4)примусова мобілізація робочої сили в Німеччину.5)використання примусової праці місцевого населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]