Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekzij.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
915.97 Кб
Скачать

Тема 3. Показники та оцінка фінансового стану підприємства

1. Комплекс і класифікація показників оцінки фінансового стану підприємства.

2. Методика побудови системи показників в залежності від виду аналізу.

3. Експрес-аналіз фінансового стану.

4. Методика комплексного аналізу фінансового стану господарюючого суб'єкта.

5. Критерії і принципи оцінювання фінансових показників.

6. Методика підготовки аналітичного висновку і звіту про проведений аналіз.

Мета лекції.

Вивчення принципів побудови системи показників фінансового аналізу в залежності від виду аналізу та вивчення критеріїв оцінювання фінансових показників.

1. Комплекс і класифікація показників оцінки фінансового стану підприємства.

Побудова комплексу показників фінансового стану передбачає відбір відповідних груп фінансових показників, включення певних показників до відповідної групи, визначення методики їх розрахунку і оцінки.

В цілому існує 6 основних груп фінансових показників:

  1. Показники оцінки ліквідності.

  2. Показники оцінки фінансовохї стійкості (платоспроможності).

  3. Показники оцінки ділової активності (оборотності)

  4. Показники оцінки рентабельності.

  5. Показники оцінки положення на ринку цінних паперів.

  6. Показники оцінки майнового стану.

Всього може бути розраховано понад 100 фінансових показників (коефіцієнтів), які будуть мати економічний зміст і в більшій або меншій мірі використовуються у фінансовому аналізі. Звичайно таку кількість показників у одному аналітичному дослідженні практично не використовують. Тому необхідно вирішити проблему відбору необхідної і достатньої кількості фінансових показників.

Інша проблема формування системи показників фінансового анлізу полягає в тому, що різні автори відносять ті чи інші показники до різних груп, а іноді і самі групи мають різні назви.

При відборі груп показників і включенні показників до системи аналізу в у складі цих груп ми проаналізували ряд нормативних актів і найбільш авторитетну учбово-методичну літературу. Основою запропонованої системи показників були такі матеріали:

  1. “Методика інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств та організацій”, затверджена наказом Агентства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій від 23.02.1998 р. №37.

  2. “Методика проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств і організацій”, затверджена наказом Агентства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій від 21.03.1999 р. №37.

  3. «Положення про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації», затверджене наказом Міністерства фінансів та Фонду державного майна України від 26.01.2001 р. № 49/121.

  4. «Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків», затверджене постановою Правління НБУ від 6.07.200 р. № 279.

  5. Ковалев В.В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выбор инвестиций. Анализ отчетности. - М.: Финансы и статистика, 1998

  6. Бернстайн Л.А. Анализ финансовой отчетности: теория, практика и интерпретация. Пер. с англ. —.М.: Финансы и статистика, 1996.

  7. Карлин Т.Р. Анализ финансовых отчетов (на основе GAAP). М.: Инфра-М, 1998.-448 с.

При відборі показників ми виходили з того, що їх система повинна забезпечити можливість проведення за її допомогою повного комплексного дослідження фінансового стану і результатів діяльності підприємства, а також можливість використання цієї системи показників для прикладних цілей, визначених джерелами 1-4, на базі яких прводився відбір цих показників. Використання вказаних джерел дозволяє використовуати і нормативні значення окремих показників, визначені цими документами, як основу оцінки показників.

Оскільки розрахунок показників проводиться на базі електронного шаблону у форматі Excel, то не має великого значення загальна кількість розрахованих показників. Ми обмежуємося величиною 532 показника. Реально у процесі аналізу, в залежності від цілей і спрямованості останньоо може використовуватися від 6 до 40 показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]