Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з фінансового обліку.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
732.48 Кб
Скачать

794 "Результат надзвичайних подій"

Дебет

991 "Втрати від стихійного лиха"

992 "Втрати від техногенних катастроф і аварій"

993 "Інші надзвичайні витрати"

982 "Податки на прибуток від надзвичайних подій"

Кредит

751 "Відшкодування , збитків від надзвичайних подій"

752 "Інші надзвичайні доходи"

Табл. 17. Схема проводок, на підставі яких в обліку визначаються фінансові результати від надзвичайних подій.

Висновки та рекомендації

Отже, визначення фінансового результату полягає у визначенні чистого прибутку (збитку) звітного періоду. З цією метою в бухгалтерському обліку передбачається послідовне зіставлення доходів та витрат. В бухгалтерському обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності та включає:

  • чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, послуг);

  • валовий прибуток (збиток);

  • фінансові результати від операційної діяльності;

  • фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування;

  • фінансові результати від звичайної діяльності;

  • фінансові результати від надзвичайної діяльності;

  • чистий прибуток (збиток).

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) податку на додану вартість, акцизного збору, інших зборів, знижок тощо. Різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) називається валовим прибутком (збитком).

Що стосується фінансового результату від операційної діяльності, то він визначаються як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку). Іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат. Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат. Фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку. Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображаються невідшкодовані збитки та прибутки від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожежі, техногенних аварій тощо). Остаточний фінансовий результат – чистий прибуток (збиток) визначається як різниця між різними видами доходів та витрат підприємства за звітний період. Розмір та характер прибутків і збитків за кожний період діяльності підприємства є найважливішими підсумковими показниками їх роботи. Основною діяльністю (звичайною, операційною) називається діяльність підприємства, яка вказана у статуті й спрямована на підтримку його функціонування. До операційної діяльності відноситься будь-яка діяльність, крім інвестиційної та фінансової. Інвестиційною називається діяльність, пов'язана з придбанням і реалізацією необоротних активів, а також із фінансовими інвестиціями, які не відносяться до еквівалентів грошових, засобів (інвестування у спільні, асоційовані та дочірні підприємства). Фінансовою називається діяльність, пов'язана з придбанням цінних паперів та інших активів, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (процентів, дивідендів, роялті), зростання власного капіталу або інших вигод для інвестора.

Надзвичайна діяльність викликана обставинами непереборної сили (стихії, форс-мажорні обставини (страйки, війни), природні, техногенні катастрофи). Їх передбачити неможливо, але вони впливають на результати діяльності підприємства, тому знаходять відображення в обліку. Така класифікація свідчить про передумови для організації на підприємствах України управлінського обліку фінансових результатів за видами діяльності. Як стверджує Ф.Ф.Бутинець, в обліку кінцевий фінансовий результат формується за внутрішніми і зовнішніми сегментами. Тобто можна відкривати рахунки Класу 4 і 7 та деталізувати отримані фінансові результати за кожним центром відповідальності в розрізі усіх видів діяльності.

Аналітичний облік на таких рахунках можна вести наростаючим підсумком з початку звітного року, а по його завершенні всі рахунки закривати. Використання перехідних рахунків дозволяє визначити фінансовий результат протягом року в основному за даними управлінського обліку без закриття всіх рахунків фінансової бухгалтерії. Таким чином створюють умови для ефективного бізнес-планування.

З набуттям чинності національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку підхід до обліку фінансових результатів підприємства зазнав відчутних змін: змінилися методика визнання фінансових результатів підприємства, умови їх визнання, аналітичного і синтетичного обліку. Актуальною сьогодні залишається проблема неузгодженості фінансового обліку результатів діяльності з їх обліком для цілей оподаткування. Від раціонально організованої системи обліку фінансових результатів безпосередньо залежать ефективність прийняття управлінських рішень і управління підприємством загалом, що визначає перспективи розвитку організації, її майбутню інвестиційну привабливість, кредитоспроможність і ринкову вартість . Фінансовий результат і методика його обчислення визначаються П(с)БО №3 «Звіт про фінансові результати». За будь-яких умов кожне підприємство намагається максимізувати свої прибутки й мінімізувати збитки. Забезпечити це можна лише шляхом чіткого контролю за формуванням фінансових результатів, які, згідно із законодавством, визначаються вирахуванням з отриманих доходів усіх понесених протягом звітного періоду витрат. Таким чином, щоб управляти результатом, необхідно налагодити постійний наскрізний контроль за витратами і доходами, що виникають протягом періоду, - децентралізувати управлінський процес і облік, зокрема, як базовий елемент управління.

Підприємницька діяльність в Україні розглядається в розрізі трьох взаємопов’язаних елементів: операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Узгодження цих елементів забезпечується функцією управління. Загальна характеристика результатів діяльності зосереджена у фінансовій звітності, що задовольняє потреби керівництва при здійсненні інвестиційної діяльності. Система управлінського обліку дає можливість оперативно контролювати формування фінансового результату підприємства.

Основним показником діяльності будь-якого підприємства, як вже було зазначено, є його фінансовий результат. На сьогоднішній день, цей показник залежить не лише від фінансових можливостей суб’єкта господарювання, але і від здатності управляти ним, ефективно його обліковувати і контролювати формування на рівні кожного структурного підрозділу. Пропонується розвивати управлінський облік, запровадити на підприємствах двокругову систему обліку, при якій застосовується спеціалізована, відокремлена від фінансового обліку система бухгалтерських рахунків. Розглянуті підходи щодо вдосконалення обліку забезпечать управління діяльністю підприємства для одержання максимальних фінансових результатів.

Список використаної літератури

  1. Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" // Відомості Верховної Ради. – 1999. – № 40. – С. 365.

  2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати".

  3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 "Доход"

  4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати"

  5. А.М Стельмащук, П.С Смоленюк Бухгалтерський облік.Навчальний посібник. К – 2007.-528с.

  6. Бутинець Ф.Ф., Чижевська Л.В., Герасимчук Н.В. «Бухгалтерський управлінський облік «Навчальний посібник для студентів спеціальності "Облік і аудит". - Житомир: ЖІТІ, 2000 рік.

  7. Бабіч В.В. Фінансовий облік -2. Підручник: К – 2010

  8. За ред. Ю.А. Вериги «Бухгалтерський облік» Київ – 2008. – 393с.

  9. За ред. В.К Орлової , М.С. Орлів С.В. Хоми «Фінансовий облік» Київ – 2010. -508с.

  10. І.А. Волкова «Фінансовий облік – 2» Київ – 2009. – 222с.

  11. Коблянська О.І «Фінансовий облік» Навч. Посібник. – К. Знання, 2007. – 471с.

  12. К.С. Жадько, В.В. Семенюта, Л.Ш. Олійник «Бухгалтерський облік» Київ – 2008 – 112с.

  13. О.В. Лишиленко «Бухгалтерський облік» Київ -2009. - 669с.

  14. О.П Скирпан, М.С Палюх. Фінансовий облік. Тернопіль – 2008. -562с.

  15. С. Голов, В. Костюченко, Г.Ямборко «Фінансовий облік» Київ – 2005. – 467с.

  16. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник. – К:А.С.К., 2007.-784с

  17. Т.В. Гладких «Фінансовий облік» Київ – 2007. – 479с.

  18. Чебанова Н.В, Єфімінко Т.І. Фінансовий облік: Підручник: -Видавничий центр «Академія» К.2007.-702с.

  19. Автореферат Т.І.Балановська «Облік фінансових результатів», Житомир, 2002 рік.

  20. Наукові записки «Економіка і організація поліграфії», Х.Л.Дюкарєва «Удосконалення методики обліку фінансових результатів суб’єктів господарювання», 2007 рік.

52