Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
175
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

8. Штифтовий зуб за Річмондом чи Катцом

C. Комбіновану коронку за Кури- ленко чи Бородюком

D.* Куксову штифтову вкладку з металокерамічною коронкою

E. Штифтовий зуб за Ахмедовим?

У пацієнта віком 43 роки ви­явлено відсутність коронки 13 зуба. Корінь зуба підвищується над рів­нем ясен на 0,5—1 мм за перимет­ром. Верхівкова частина зуба запломбована. З анамнезу відомо, що корон­ка 13 зуба відламалась 3 тиж тому. До того проводилось лікування цьо­го зуба з приводу хронічного періодонтиту. Перкусія неболісна. Краї кореня зуба тверді, ясна блідо-роже­вого кольору, вологі. Який з наведе­них варіантів тактики лікаря є найоптимальнішим:

A. Виготовити штифтовий зуб за Річмондом

B. Видалити корінь зуба

C. Виготовити простий штифто­вий зуб

D. Відреставрувати зуб за допо­могою анкера і фотополімєрного матеріалу

E.* Виготовити коронково-корене­ву вкладку і металокерамічну коронку?

Чоловік 38 років звернувся до лікаря з приводу протезування зубів. Об'єктивно: коронка 21 зуба повніс­тю зруйнована, корінь зуба розміще­ний на 1 мм нижче рівня ясенного краю. На рентгенограмі канал коре­ня зуба запломбований до верхівки. Яку конструкцію штифтового зуба доцільно рекомендувати пацієнту:

A. Катца

B.* Суцільнолиту

C. Річмонда

D. Ахмедова

E. Догана?

Жінка 39 років звернулася до лікаря з метою протезування. Об'єк­тивно: коронка 23 зуба зруйнована на 2/3 висоти, кукса підвищується над рівнем ясен на 3 мм. На рентге­нограмі канал кореня зуба заплом­бований до верхівки. Вирішено ви­готовити штифтову конструкцію. На яку глибину слід розкрити канал кореня зуба під цю конструкцію про­теза:

A. На всю глибину

B. На 2/3 висоти майбутньої конс­трукції

C. На 3/4 довжини кореня

D. На 1/3 довжини кореня

E.* На 2/3 довжини кореня?

Чоловік віком 45 років звер­нувся з приводу протезування зубів. Об'єктивно: коронка 21 зуба частково зруйнована, канал кореня запломбо­ваний до верхівки змін періапікальних тканин. Планують виготовлення суцільнокерамічної коронки. Яка з перелічених штифтових конструкцій є найоптимальнішою для цього есте­тичного дефекту:

A. Лита штифтова куксова вкладка

B. Анкерний штифт

C.* Скловолоконний штифт

D. Дротовий штифт

E. Пластмасовий штифт?

Пацієнтці віком 24 роки для відновлення коронки центрального різця верхньої щелепи виготовляють штифтовий зуб за Річмондом. Виго­товлений ковпачок. Який етап про­тезування має бути наступним:

A. Спаювання штифта з ковпач­ком

B.* Припасування ковпачка на кук­сі зуба і штифта в каналі коре­ня зуба

C. Припасування ковпачка із штифтом до кореня зуба

D. Виготовлення комбінованої ко­ронки

E. Фіксація зуба за допомогою цементу?

Жінка віком 43 роки зверну­лася до лікаря з приводу протезуван­ня внаслідок дефекту коронки зуба. Об'єктивно: 25 зуб зруйнований на рівні ясен. На рентгенограмі канал кореня запломбований до верхівки. Перкусія безболісна. Яку конструкцію протеза слід рекомендувати хворій:

A. Вкладку

B. Штифтовий зуб за Річмондом І

C. Напівкоронку

D. Екваторну коронку

E. *Штифтовий зуб за Ільїною— Маркосян?

Жінка віком 28 років скар­житься на естетичний дефект у пе­редній ділянці верхньої щелепи. Об'єк­тивно: коронка 13 зуба зруйнована майже до ясенного краю, стінки кук­си достатньої товщини. Кукса незнач­но змінена в кольорі, перкусія безбо­лісна. На рентгенограмі канал коре­ня прямий, широкий, запломбований на всьому протязі. Яка конструкція протеза є найоптимальніша в цьому випадку:

A. Вкладка

B. Пластмасова коронка

C. Металокерамічна коронка

D.* Штифтовий зуб

E. Мікропротез?

Жінка віком 26 років скар­житься на естетичний дефект у пе­редній ділянці верхньої щелепи. Об'єктивно: коронка 23 зуба зруйнована майже до ясенного краю, стінки кук­си достатньої товщини. Кукса незнач­но змінена в кольорі, перкуторно безболісна. На рентгенограмі канал кореня зуба прямий, широкий, за­пломбований на всьому протязі. На­звіть, яку з перелічених конструкцій протеза можна використати для за­міщення дефекту:

A. Паяний мостоподібний протез

B. Імедіат-протез

C. Металокерамічну коронку

D.* Штифтовий зуб

E. Вкладку?

Чоловік віком 38 років звер­нувся до лікаря з метою протезуван­ня. Відсутні 11, 21, 22 зуби. Прикус ортогнатичний. Зуб 12 запломбова­ний, рухомість І ступеня. Коронка 24 зуба зруйнована більш як на 2/3, зуб стійкий, канал кореня запломбо­ваний. Яку конструкцію доцільно за­стосувати під опору в суцільнолито-му мостоподібному протезі з опорою на 12, 23, 24 зуби:

A. Штифтовий зуб за Ахметовим

B.* Куксову конструкцію

C. Одномоментний штифтовий зуб

D. Відновлення зуба пломбою

E. Відновлення зуба вкладкою?

Больная А. 35 лет, обратилась с жалобой на эстетический дефект. Объективно: 13 разрушен на 2/3. Зуб депульпирован, корневой канал запломбирован. На какую глубину необходимо разкрыть корневой канал под штифтовый зуб у данной больной?

A. 1/3 корневого канала

B. 3/4 корневого канала

C.* 2/3 корневого канала

D. 1/2 корневого канала

E. На всю длину канала

Пацієнтка 32 років, звернулась зі скаргами на естетичний дефект.Об'єктивно:коронки 1211 та 2122 зубів зруйновані каріозним процесом на 2/3 висоти коронки.Прикус ортогнатичний.На R-грамі канали зубів запломбовані д верхівок, патологічних змін в періапікальних тканях немає. Яка конструкція раціональна у даному випадку?

A.* Куксові вкладки та металокерамічні коронки.

B. Штучні металеви штамповані коронки.

C. Реставрувати коронки зубів композитними матеріалами.

D. Виготовлення пластмасових вкладок.

E. Штифтові коронки по Річмонду

Хворий 38 років звернувся в клініку ортопедичної стоматології з метою протезування. 11, 21, 22 відсутні. Прикус ортогнатичний. 12 пломбований, рухомість I ступеня. Коронка 24 зруйнована більш як на 2/3, зуб стійкий, корінь пломбований. Яка конструкція доцільна під опору в суцільнолитому мостовидному протезі?

A.* Куксова конструкція

B. Штифтовий зуб за Ахметовим

C. Одномоментний штифтовий зуб

D. Відновлення зуба пломбою

E. Відновлення зуба вкладкою

Хвора 27 рокiв, педагог, звернулася з метою протезування. Об'єктивно: в 11 дефект твердих тканин травматичного походження з порушенням кута коронкової частини зуба, зуб в кольорі не змінений. Вибрана конструкція: фарфорова вкладка. Вкажіть метод виготовлення цієї вкладки.

A. Змішаний

B. Прямий

C. Комбiнований

D.* Непрямий

E. Безпосередній

Хворому 28 років виготовляється вкладка на 24 зуб непрямим методом. Сформована порожнина для вкладки. Який етап протезування має бути наступним?

A. Відливка вкладки

B. Моделювання вкладки

C. Виготовлення моделі

D.* Отримання відбитка

E. Фіксація вкладки

Жінка, 26 років, скаржиться на косметичний дефект в передній ділянці верхньої щелепи. Об'єктивно: коронка 23 зруйнована мало не до ясеневого краю, стінки кукси достатньої товщини. Кукса незначно змінена в кольорі перкуторно безболісна. На Ro – кореневий канал прямий, широкий, запломбований на всьому протязі. Назвіть конструкцію потеза, які можливо використати для заміщенні дефекту?

A.. Паяний мостоподібний протез

B. Імедіат – протез.

C. Металокерамічна коронка.

D.* Штифтовий зуб.

E. Вкладка.

Чоловік, 26 років, скаржиться на часте випадіння пломби в зубі на нижній щелепі зліва. Об'єктивно: в 26 на жувально – апроксимальній поверхні дефект твердих тканин коронкової частини на 1/3. Зуб в кольорі не змінений перкусія безболісна, реакція на холод позитивна, швидко проходить після усунення дії подражника.Яка конструкція протеза показана?

A.. Напівкоронка

B.* Вкладка.

C. 3/4 коронка.

D. Пластмасова коронка.

E. Металокерамічна коронка.

Хворий З., 29 років, скарги на відлом коронки 26 зуба. Об-но: індекс руйнування зуба (ІРОПЗ) становить 0,9, тканини кореня тверді, за даними рентгенографії канал запломбовано до верхівки, хронічних запальних процесів періодонту не виявлено.Яка із перелічених конструкцій доцільніша для протезування 26 зуба?

A.* Штифтова куксова вкладка і коронка.

B. Штифтовий зуб з кільцем.

C. Штифтовий зуб з вкладкою.

D. Штифтовий зуб із захисною пластинкою.

E. Спрощений штифтовий зуб.

Cтоматолог-ортопед планує виготовити металокерамічну коронку на 23 зуб, усунувши аномалію його розташування у зубній дузі литою куксовою штифтовою вкладкою.На яку максимальну величину (у градусах) допускають відхилення куксової частини по відношенню до осі зуба?

A.* 15 .

B. 10.

C. 6-8.

D. 4.

E. 20-25.

Хворий, 28 років скаржиться на незручність при вживанні їжі. В анамнезі 24 зуб зруйнувався внаслідок ускладнень карієсу. Об'єктивно: ІРОПЗ = 0,9, стінки кукси щільні, перкусія безболісна. На рентгенограмі: кореневі канали запломбовані до верхівок, корінь рівний, змін в періапікальних тканинах немає. Яку ортопедичну конструкцію Ви обираєте ?

A. Штучну коронку

B.* Штифтову

C. Вкладку

D. Напівкороку

E. Вінір

Хворий, 25 років, звернувся зі скаргами на косметичний дефект верхньої щелепи у фронтальному відділі – ліворуч. Об'єктивно: 23 депульпований. Пломба відновлює вестибулярно-апроксимальну поверхню коронки на 1/3, щільно прилягає до стінок порожнини, стійка, не відповідає кольору зуба, зуб змінений в кольорі, перкусія безболісна. Яка оптимальна конструкція показана хворому ?

A. Металева штампована коронка

B. Пластмасова коронка

C.* Металокерамічна коронка

D. Напівкоронка

E. Вкладка

Больной 51 год, обратился с жалобами на незначительный дефект коронки зуба слева на н/ч. Косметический дефект. Объективно: тотальный дефект коронковой части 33 зуба. На рентгенограмме канал запломбирован, периодонтальные ткани в норме. Принято решение изготовить культевую штифтовую вкладку с последующим протезированием. Какой должна быть длина штифта литой вкладки?

A. 1/4 длины корня

B.* 2/3 длины корня

C. 1/3 длины корня

D. 1/2 длины корня

E. На всю длину корня

Хвора Д., 39 р., звернулася до клініки з метою протезування. Об‘єктивно: коронка 23 зуба зруйнована на 2/3 висоти, кукса виступає над рівнем ясен на 3 мм. На рентгенограмі канал кореня запломбовано до верхівки. Вирішено виготовити штифтову конструкцію. На яку глибину слід розкрити канал кореня зуба під дану конструкцію?

A.* на 2/3 довжини кореня

B. На 2/3 висоти майбутньої конструкції

C. На 3/4 довжини кореня

D. На 1/3 довжини кореня

E. На всю глибину канала

При обстеженні порожнини рота виявлено: дефект коронкової частини 44 зуба на рівні ясен, корінь запломбований до верхівки; - 45 зуб інтактний; Яку конструкцію протеза необхідно виготовити у цьому випадку?

A.* Виготовити суцільнолиту вкладку кореня

B. Виготовити штифтовий зуб за Ричмандом

C. Виготовити штифтовий зуб по Ільїної-Маркосян

D. Видалити корінь зуба

E. Виготовити штифтовий зуб по Ахметову

Хворий А.., 47 років, скаржиться на часте випадання пломби з верхнього переднього зуба, естетичний дефект. Об’єктивно: у 21 зубі порожнина IV класу за Блеком. Ріжучий край широкий. На рентгенограмі зміни в періапікальних тканинах відсутні. Виберіть найбільш доцільний, на Ваш погляд вид лікування для даного хворого.

A.. Коронка металокерамічна

B.* Вкладка керамічна.

C. Вінір.

D. Коронка пластмасова.

E. Коронка за Бєлкіним.

Пацієнт 28 років, скаржиться на естетичний дефект. Об’єктивно: коронки 12, 11 та 21, 22, 23 – зруйновані каріозним процесом більш ніж на 2/3 висоти коронки. Прикус ортогнатичний. На рентгенограмі: канали зубів запломбовані до верхівки, патологічних змін в периапікальних тканинах не виявлено. Запропонуйте найбільш раціональну конструкцію в даному випадку.

A.. Куксові вкладки, облицьовані пластмасою

B.* Виготовлення куксових вкладок та металокерамічних коронок.

C. Відновлення коронкових частин за допомогою фотополімерних пломбувальних матеріалів.

D. Виготовлення комбінованих штампованих коронок за Бородюком.

E. Виготовлення іммедіат-протезу на штифтах.

Жінка ,23 років, вчитель, скаржиться на естетичний недолік у фронтальній ділянці верхньої щелепи. В анамнезі: відлом коронкової частини 11 внаслідок отриманої травми місяць тому. Об’єктивно: лінія перелому на рівні ясеневого краю, корінь 11 не рухомий, перкусія безболісна. На R-грамі - кореневий канал запломбований до верхівки кореня. Яку конструкцію доцільно запропонувати хворій?

A. Штифтовий зуб за Річмондом чи Катцом

B.* Куксову штифтову вкладку з металокерамічною коронкою

C. Комбіновану коронку за Куриленко чи Бородюком

D. Фарфорову вкладку

E. Адгезивний мостоподібний протез із фотополімеру

Жінка, 32 років скаржиться на косметичний дефект. Інтраорально: коронкова частина 13 повністю відсутня, кукса кореня підвищується над рівнем ясен на 0,5 мм. В усті кореневого каналу – пломбувальний матеріал, перкусія безболісна. На Ro – кореневий канал 13 запломбований на всьому протязі, стінки кореня достатньої товщини. Яку конструкцію штифтового зуба слід вибрати згідно клінічної картини?

A.. Штифтовий зуб за Ахмедовим

B. Штифтовий зуб за Логаном

C. Штифтовий зуб за Річмондом

D.* Штифтовий зуб за Іл’їною-Маркосян

E. Простий штифтовий зуб

Чоловік, 46 років, скаржиться на часте випадіння пломби в зубі на нижній щелепі праворуч. Об’єктивно: в 16 на жувально–апроксимальній поверхні дефект твердих тканин коронкової частини на 1/3. Зуб в кольорі не змінений, перкусія безболісна, Яка конструкція протеза показана?

A.. Металокерамічна коронка

B. Напівкоронка.

C. 3/4 коронка.

D. Пластмасова коронка.

E.* Вкладка.

Жінка, 23 років, скаржиться на косметичний дефект в передній ділянці верхньої щелепи. Об’єктивно: коронка 13 зруйнована мало не до ясеневого краю, стінки кукси достатньої товщини. Кукса незначно змінена в кольорі, перкуторно безболісна. На Ro – кореневий канал прямий, широкий, запломбований на всьому протязі. Яка конструкцію протеза показана в цьому випадку?

A.* Коронково-коренева вкладка та естетична коронка

B. Імедіат – протез.

C. Металокерамічна коронка.

D. Паяний мостоподібний протез.

E. Вкладка.

Чоловік, 42 років звернувся в ортопедичне відділення для протезування. Зуби на нижній щелепі зліва втратив 6 років тому, раніше не протезувався. Об’єктивно: 35, 36 відсутні. 34, 37 інтактні, стійкі, перкусія безболісна. 37 значно похилений у бік дефекту, коронка низька, на жувальній поверхні каріозна порожнина. Альвеолярний відросток у ділянці відсутніх зубів атрофований. Яка конструкція протеза показана у даному випадку?

A.* Мостоподібний протез з металевою коронкою на 34 і вкладкою на 37.

B. Паяний мостоподібний протез.

C. Суцільнолитий мостоподібний протез.

D. Мостоподібний протез за методикою Кулаженко.

E. Мостоподібний протез за методикою Лигуна.

Хворий К., 30 років. Скарги на відсутність коронки зуба, естетичний недолік. Об'єктивно: коронка 22 зуба відсутня. Корінь виступає над рівнем ясен на 1.5 мм. Поверхня кукси тверда, кореневий канал запломбований. Прикус ортогнатичний. Яка конструкція протеза найбільш раціональна?

A. штифтовий зуб за Ахмедовим

B. штифтовий зуб за Річмондом.

C. штифтовий зуб за Ільїною-Маркосян.

D. штифтовий зуб за Катцом.

E.* коронково-коренева вкладка і відновна коронка.

Хворий, 45 років скаржиться на незначне стирання зубів на верхній та нижній щелепах. Об’єктивно: при огляді встановлена горизонтальна форма патологічного стирання зубів І ступеню, без зниження міжальвеолярної висоти. Прикус ортогнатичний. Який метод лікування слід застосувати для профілактики подальшого стирання зубів та зниження міжальвеолярної висоти ?

A. Лікування провести в два етапи (підготовчий, раціональне протезування)

B. Виготовити пластмасову капу на верхню щелепу

C. Відновити анатомічну форму зубів за пломбувальних матеріалів

D. Виготовити пластмасову капу на нижню щелепу

E. *Виготовити зустрічні конструкції у бічних ділянках (коронки, вкладки)

Жінка, 28 років, скаржиться на косметичний дефект в передній ділянці верхньої щелепи. Об’єктивно: коронка 13 зруйнована майже до ясеневого краю, стінки кукси достатньої товщини. Кукса незначно змінена в кольорі, перкусія безболісна. Ro – короневий канал прямий, широкий, запломбований на всьому протязі. Яка конструкція протеза найбільш доречна в даному випадку ?

A.* Штифтовий зуб

B. Пластмасова коронка

C. Металокерамічна коронка

D. Вкладка

E. Мікропротез

Жінка 43 років звернулась з приводу протезування дефекту коронки зуба. Об'єктивно: 25 зруйнований на рівні ясен. На R-грамі кореневий канал запломбований до верхівки . Перкусія безболісна. Яка конструкція протеза показана хворій

A.* Штифтовий зуб за Ільїною-Маркосян

B. Штифтовий зуб за Ахмедовим

C. Напівкоронка

D. Екваторна коронка

E. Вкладка

Больному В., 29 лет, изготавливается металлическая вкладка на 26 зуб прямым методом. Объективно: на 26 зубе полость I класса по Блеку. ЭОД – 6 мка. При осмотре вкладки обнаружен дефект отливки в области угла наружной поверхности. Какие дальнейшие действия врача?

A. Фиксация вкладки на пластмассу

B. Фиксация вкладки на цемент

C.* Изготовить новую вкладку

D. Фиксация вкладки и восстановление дефекта композитом

E. Фиксация вкладки и восстановление дефекта амальгамой

Больной Щ., 28 лет, обратился в клинику с целью протезирования. Объективно: коронка 13 зуба разрушена на 2/3 высоты, культя выступает над уровнем десны на 2 мм. На Rh-грамме корневой канал запломбирован до верхушки. Какую конструкцию целесообразно изготовить больному?

A. Экваторную коронку

B. Коронку

C. Вкладку

D.* Штифтовый зуб

E. Восстановить фотополимером

Больной Ж., 53 года, обратился в клинику ортопедической стоматологии с жалобами на подвижность зубов в боковых участках, частое выпадение пломб. Объективно: все моляры и премоляры на н/ч подвижность I степени. На апроксимально-жевательных поверхностях пломбы. Какую конструкцию шины целесообразно применить в данном случае?

A.* Вкладочную шину

B. Несъемная коронковая шина-протез

C. Коронко-колпачковую шину

D. Шины из экваторных коронок

E. Интрадентальная шина

Хворий 45 років звернувся з приводу протезування зубів. Об’єктивно: коронка 26 зуба частково зруйнована. ІПОПЗ складає 0,9. Який із зазначених зубних протезів доцільно застосувати?

A. Пластмасова коронка

B.* Штифтова конструкція

C. Металопластмасова коронка

D. Металокерамічна коронка

E. Штампована коронка

Хворій 24 років для відновлення коронки центрального різця верхньої щелепи виготовляється штифтовий зуб за Річмондом. Виготовлений ковпачок. Який етап протезування має бути наступним?

A.* Припасування ковпачка на куксі зуба та штифта в кореневому каналі

B. Спаювання штифта з ковпачком

C. Припасування ковпачка із штифтом до кореня зуба

D. Виготовлення комбінованої коронки

E. Фіксація зуба цементом

При об’єктивному обстеженні хворого Б. визначається дефект твердих тканин 24 зуба. ІРОПЗ=0,8. Дефект частково відновлений пломбою, яка не відповідає вимогам. Зуб має рожеве забарвлення. На рентгенограмі не виявляється патологічних процесів. Яка конструкція показана в даному випадку?

A.. Вкладка

B. Штучна коронка.

C.* Штифтова конструкція.

D. Напівкоронка.

E. Екваторна коронка.

Пацієнтка 39 років звернулась до стоматолога з приводу протезування зубів.

Об’єктивно: 35, 36 зуби відсутні; 34 зуб зруйнований на 2/3 висоти коронки. На

рентгенограмі канал запломбований до верхівки кореня. Планується заміщення

дефекту зубного ряду нижньої щелепи незнімним мостоподібним протезом з

опорою на 34, 37 зуби. Який фіксуючий елемент найбільш раціональний на 34

зуб?

A. Вкладка

B.* Штифтовий зуб зі штучною куксою

C. Штифтовий зуб за Ахмедовим

D. Суцільнолита коронка

E. Екваторна коронка

Пацієнт 37 років звернувся зі скаргами на естетичний дефект у фронтальній

ділянці верхньої щелепи. З анамнезу: відлам коронкової частини 11 зуба з

приводу травми. Об’єктивно: лінія перелому на рівні ясеневого краю, корінь 11

нерухливий. Перкусія безболісна. На рентгенограмі – коренєвий канал

запломбований до верхівки. Яку конструкцію доцільно запропонувати даному

пацієнту?

A. Штифтовий зуб за Ахмедовим

B. Штифтовий зуб за Ільіною-Маркосян

C. Комбінована коронка за Бєлкіним

D. Фарфорова вкладка

E.* Культева штифтова вкладка з металокерамічною коронкою

Пацієнтка 30 років звернулась до стоматолога з метою протезування. В

анамнезі: відлам коронкової частини 21 зуба внаслідок травми. Об’єктивно: лінія

перелому коронки на рівні ясеневого краю. На рентгенограмі канал

запломбований до верхівки кореня. Корінь 21 нерухливий. Перкусія бізболісна.

Яку конструкцію штифтового зуба доцільно рекомендувати пацієнту?

A. За Ричмондом

B. За Логаном

C. За Ахмедовим

D.* За Ільіной-Маркосян

E. За Девісом

Пацієнту 47 років стоматолог планує виготовлення штифтової куксової вкладки

на 36 зуб з наступним покриттям його коронкою. Об’єктивно: коронка 36 зуба

зруйнована до рівня ясен, перкусія зуба безболісна. На рентгенологічному знімку

визначаються 3 запломбовані до верхівки кореня канали. Змін у пері-апікальних

тканинах не має. Яку кількість штифтів слід виготовити цьому пацієнту?

A.* Два

B. Один

C. Три

D. Чотири

E. П’ять

Хворий 40 років звернувся зі скаргами на незначний косметичний дефект коронки

зуба зліва на нижній щелепі. Об'єктивно: дефект коронкової частини 33 зуба за

індексом ІРОПЗ складає 35\%.. На рентгенограмі канал запломбований,

періодонтальні тканини в нормі. Вирішено виготовити культьову вкладку з

послідуючим протезуванням. Якою має бути довжина штифта литої вкладки?

A. На всю довжину кореня

B. 1/2 довжини кореня

C. 1/3 довжини кореня

D.* 2/3 довжини кореня

E. 1/4 довжини кореня

Хворий К. 41 рік звернувся до лікаря-стоматолога з метою протезування.

Об’єктивно: коронкова частина 14 відсутня повністю. Планується виготовлення

штифтового зуба. На яку мінімальну довжину має бути запломбований кореневий

канал від верхівки?

A.* На 1/3 довжини

B. На ? довжини

C. На ? довжини

D. На 1/6 довжини

Хворий 24 років звернувся до лікаря стоматолога зі скаргами на косметичний

дефект, пов’язаний з відсутністю зуба в передній ділянці верхньої щелепи.

Коронкова частина 11 зуба втрачена внаслідок травми. Об’єктивно: корінь

виступає над рівнем ясен на 1 мм, стійкий, перкусія негативна, переапікальні та

навколо зубні тканини без патологічних змін. Прикус ортогнатичний. Який вид

ортопедичної конструкції показаний?

A. Штифтовий зуб за Ахмедовим

B.* Куксова вкладка з металокерамічною коронкою

C. Штифтовий зуб за Ільїною-Маркосян

D. Куксова вкладка з металевою коронкою

E. Куксова вкладка з комбінованою коронкою

В клініку ортопедичної стоматології звернувся хворий Н., 30 років із скаргами на

косметичний дефект у зв’язку з відсутністю коронкової частини зуба на верхній

щелепі. Об’єктивно: коронкова частина 13 зруйнована, кукса виступає над рівнем

ясен на 3 мм, перкусія негативна. На рентгенограмі – кореневий канал

запломбований до верхівки, переапікальні тканини без змін. Прикус

ортогнатичний. Виберіть раціональну конструкцію?

A. Штифтовий зуб за Ільїною–Маркосян

B. Штифтовий зуб за Логаном

C. Простий штифтовий зуб

D.* Штифтовий зуб за Річмандом

Пацієнтка С. Звернулася до стоматолога зі скаргами на незручності в зв’язку з

поломкою штифтової конструкції на верхній щелепі справа. Протез виготовлений