Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
175
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

8.* Керамічні вініри

C. Металокерамічна коронка

D. Комбінована коронка за Куриленко

E. Металопластмасова коронка за Мате?

Чоловік віком 42 роки скар­житься на біль у ділянці 36, 37 зу­бів, який посилюється при жуванні. Є зубна формула: 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 47, 46, 45, 44, 43, 42, 41. Жувальну поверхню на 1/3 і дистальну стінку коронки 36 зуба від­новлено пломбою, контакт із 37 зу­бом відсутній. Перкусія 36, 37 зубів безболісна. Яка конструкція незнімного протеза є найбільш раціональ­ною в цьому випадку?

A. Напівкоронка

B.* Вкладка

C. Екваторна коронка

D. Повна коронка

E. Штифтовий зуб?

Чоловік віком 26 років скар­житься на часте випадіння пломби у великому кутньому зубі на нижній щелепі ліворуч. Об'єктивно: на жу­вально-контактній поверхні 26 зуба виявлено дефект твердих тканин ко­ронки на 1/3. Колір зуба незмінений, перкусія безболісна, реакція на хо­лод позитивна, швидко зникає після усунення дії подразника. Яку з наве­дених конструкцій протеза доцільно застосувати в цьому випадку:

A. Пластмасову коронку

B. Напівкоронку

C. Тричетвертну коронку

D.* Вкладку

E. Металокерамічну коронку?

Пацієнту віком 35 років виго­товляють металеву вкладку на 37 зуб. Об'єктивно: на змикальній поверхні 37 зуба каріозна порожнина І класу за Блеком. Яка особливість препару­вання цього зуба:

A. Створення плоского дна

B. Створення допоміжного уступу

C. Розширення дна порожнини

D.* Створення фальцу

E. Створення допоміжної порож­нини?

Жінка віком 26 років зверну­лася до лікаря з приводу протезу­вання зубів. Відсутні 45, 46 зуби. Ін­ші зуби інтактні, нерухомі, коронки високі. На діагностичних моделях ме­діальний нахил 47 зуба, трикутний простір між жувальною поверхнею й антагоністами. Планують заміщення дефекту зубного ряду нижньої ще­лепи незнімним мостоподібним про­тезом з опорою на 47, 44 зуби. Який фіксувальний елемент рекомендова­ний на 47 зуб:

A. Екваторна коронка

B. Повна коронка

C.* Вкладка

D. Напівкоронка

E. Утримувальний кламер?

Чоловік віком 51 рік звернув­ся до лікаря зі скаргами на естетич­ний недолік — дефект коронки зуба зліва на нижній щелепі. Об'єктивно: тотальний дефект коронки 33 зуба. На рентгенограмі канал кореня зуба запломбований, тканини періодонта в нормі. Прийнято рішення вигото­вити куксову штифтову вкладку з на­ступним протезуванням. Якою має бу­ти довжина штифта литої вкладки:

A. 1/3 довжини кореня зуба

B. 1/4 довжини кореня зуба

C.* 2/3 довжини кореня зуба

D. 1/2 довжини кореня зуба

E. На всю довжину кореня зуба?

Пацієнт віком 29 років скар­житься на відломлювання коронки 26 зуба. Об'єктивно: ЇРОПЗ - 0,9; тка­нини кореня тверді. За даними рентге­нографії канал кореня зуба запломбо­вано до верхівки, хронічних запальних процесів періодонта не виявлено. Яку з перелічених конструкцій доцільно застосувати для протезування 26 зуба:

A. Штифтовий зуб із вкладкою

B. Штифтовий зуб із кільцем

C.* Штифтову куксову вкладку і коронку

D. Штифтовий зуб із захисною пластинкою

E. Спрощений штифтовий зуб?

При об'єктивному обстеженні пацієнта виявлено дефект твердих тканин 24 зуба. ІРОПЗ - 0,8. Дефект частково відновлений пломбою, яка не відповідає вимогам. Коронка зуба має рожеве забарвлення. На рентге­нограмі патологічних процесів не ви­явлено. Яку конструкцію протеза слід рекомендувати в цьому випадку:

A. Напівкоронку

B. Штучну коронку

C. Вкладку

D.* Штифтову конструкцію

E. Екваторну коронку?

Стоматолог-ортопед планує ви­готовити металокерамічну коронку на 23 зуб, усунувши аномалію його розміщення у комірковій дузі литою куксовою штифтовою вкладкою. Яке максимальне відхилення куксової час­тини щодо осі зуба допустиме в цьо­му випадку:

A. 6-8°

B. 10°

C.* 15°

D.4°

Е. 20-25°?

Чоловік віком 28 років скар­житься на естетичний дефект, незруч­ність при вживанні їжі. В анамнезі: 24 зуб зруйновано внаслідок усклад­нень карієсу. Об'єктивно: ІРОПЗ - 0,9; стінки кукси щільні, перкусія безбо­лісна. На рентгенограмі канали ко­ренів зубів запломбовані до верхі­вок, змін у періапікальних тканинах немає. Яку з перелічених ортопедич­них конструкцій доцільно застосува­ти в пацієнта:

A. Штифтовий зуб

B. Штучну коронку

C. Вкладку

D. Напівкоронку

E. *Штифтову куксову вкладку, потім штучну коронку?

Чоловік віком 30 років скар­житься на естетичний недолік — від­сутність коронки 22 зуба. Об'єктив­но: коронка 22 зуба відсутня. Корінь зуба підвищується над рівнем ясен на 1,5 мм. Поверхня кукси тверда, ка­нал кореня зуба запломбований. При­кус ортогнатичний. Яка конструкція протеза найбільш раціональна в цьо­му випадку:

A.* Коронково-коренева вкладка і відновна коронка

B. Штифтовий зуб за Річмондом

C. Штифтовий зуб за Ільїною— Маркосян

D. Штифтовий зуб за Катцом

E. Штифтовий зуб за Ахмедовим?

Жінка віком 28 років, диктор телебачення, скаржиться на естетич­ний недолік у фронтальній ділян­ці верхньої щелепи. В анамнезі: від­ломлювання коронки 21 зуба внаслі­док отриманої місяць тому травми. Об'єктивно: лінія перелому на рівні ясенного краю, корінь 21 зуба неру­хомий, перкусія безболісна. На рент­генограмі — канал кореня запломбо­вано до верхівки. Яку конструкцію з перелічених доцільно запропонувати хворій:

А. Порцелянову вкладку