Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
171
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

8. Штифтовий зуб за Річмондом чи Катцом

C. Комбіновану коронку за Кури- ленко чи Бородюком

D.* Куксову штифтову вкладку з металокерамічною коронкою

E. Штифтовий зуб за Ахмедовим?

У пацієнта віком 43 роки ви­явлено відсутність коронки 13 зуба. Корінь зуба підвищується над рів­нем ясен на 0,5—1 мм за перимет­ром. Верхівкова частина зуба запломбована. З анамнезу відомо, що корон­ка 13 зуба відламалась 3 тиж тому. До того проводилось лікування цьо­го зуба з приводу хронічного періодонтиту. Перкусія неболісна. Краї кореня зуба тверді, ясна блідо-роже­вого кольору, вологі. Який з наведе­них варіантів тактики лікаря є найоптимальнішим:

A. Виготовити штифтовий зуб за Річмондом

B. Видалити корінь зуба

C. Виготовити простий штифто­вий зуб

D. Відреставрувати зуб за допо­могою анкера і фотополімєрного матеріалу

E.* Виготовити коронково-корене­ву вкладку і металокерамічну коронку?

Чоловік 38 років звернувся до лікаря з приводу протезування зубів. Об'єктивно: коронка 21 зуба повніс­тю зруйнована, корінь зуба розміще­ний на 1 мм нижче рівня ясенного краю. На рентгенограмі канал коре­ня зуба запломбований до верхівки. Яку конструкцію штифтового зуба доцільно рекомендувати пацієнту:

A. Катца

B.* Суцільнолиту

C. Річмонда

D. Ахмедова

E. Догана?

Чоловік віком 38 років звер­нувся до лікаря з метою протезуван­ня. Відсутні 11, 21, 22 зуби. Прикус ортогнатичний. Зуб 12 запломбова­ний, рухомість І ступеня. Коронка 24 зуба зруйнована більш як на 2/3, зуб стійкий, канал кореня запломбо­ваний. Яку конструкцію доцільно за­стосувати під опору в суцільнолито-му мостоподібному протезі з опорою на 12, 23, 24 зуби:

A. Штифтовий зуб за Ахметовим

B.* Куксову конструкцію

C. Одномоментний штифтовий зуб

D. Відновлення зуба пломбою

E. Відновлення зуба вкладкою?

Больная А. 35 лет, обратилась с жалобой на эстетический дефект. Объективно: 13 разрушен на 2/3. Зуб депульпирован, корневой канал запломбирован. На какую глубину необходимо разкрыть корневой канал под штифтовый зуб у данной больной?

A. 1/3 корневого канала

B. 3/4 корневого канала

C.* 2/3 корневого канала

D. 1/2 корневого канала

E. На всю длину канала

Пацієнтка 32 років, звернулась зі скаргами на естетичний дефект.Об'єктивно:коронки 1211 та 2122 зубів зруйновані каріозним процесом на 2/3 висоти коронки.Прикус ортогнатичний.На R-грамі канали зубів запломбовані д верхівок, патологічних змін в періапікальних тканях немає. Яка конструкція раціональна у даному випадку?

A.* Куксові вкладки та металокерамічні коронки.

B. Штучні металеви штамповані коронки.

C. Реставрувати коронки зубів композитними матеріалами.

D. Виготовлення пластмасових вкладок.

E. Штифтові коронки по Річмонду

Хворий 38 років звернувся в клініку ортопедичної стоматології з метою протезування. 11, 21, 22 відсутні. Прикус ортогнатичний. 12 пломбований, рухомість I ступеня. Коронка 24 зруйнована більш як на 2/3, зуб стійкий, корінь пломбований. Яка конструкція доцільна під опору в суцільнолитому мостовидному протезі?

A.* Куксова конструкція

B. Штифтовий зуб за Ахметовим

C. Одномоментний штифтовий зуб

D. Відновлення зуба пломбою

E. Відновлення зуба вкладкою

Хворому 28 років виготовляється вкладка на 24 зуб непрямим методом. Сформована порожнина для вкладки. Який етап протезування має бути наступним?

A. Відливка вкладки

B. Моделювання вкладки

C. Виготовлення моделі

D.* Отримання відбитка

E. Фіксація вкладки

Чоловік, 26 років, скаржиться на часте випадіння пломби в зубі на нижній щелепі зліва. Об'єктивно: в 26 на жувально – апроксимальній поверхні дефект твердих тканин коронкової частини на 1/3. Зуб в кольорі не змінений перкусія безболісна, реакція на холод позитивна, швидко проходить після усунення дії подражника.Яка конструкція протеза показана?

A.. Напівкоронка

B.*Вкладка.

C. 3/4 коронка.

D. Пластмасова коронка.

E. Металокерамічна коронка.

Хворий З., 29 років, скарги на відлом коронки 26 зуба. Об-но: індекс руйнування зуба (ІРОПЗ) становить 0,9, тканини кореня тверді, за даними рентгенографії канал запломбовано до верхівки, хронічних запальних процесів періодонту не виявлено.Яка із перелічених конструкцій доцільніша для протезування 26 зуба?

A.* Штифтова куксова вкладка і коронка.

B. Штифтовий зуб з кільцем.

C. Штифтовий зуб з вкладкою.

D. Штифтовий зуб із захисною пластинкою.

E. Спрощений штифтовий зуб.

Cтоматолог-ортопед планує виготовити металокерамічну коронку на 23 зуб, усунувши аномалію його розташування у зубній дузі литою куксовою штифтовою вкладкою.На яку максимальну величину (у градусах) допускають відхилення куксової частини по відношенню до осі зуба?

A. *15 .

B. 10.

C. 6-8.

D. 4.

E. 20-25.

Хворий, 28 років скаржиться на незручність при вживанні їжі. В анамнезі 24 зуб зруйнувався внаслідок ускладнень карієсу. Об'єктивно: ІРОПЗ = 0,9, стінки кукси щільні, перкусія безболісна. На рентгенограмі: кореневі канали запломбовані до верхівок, корінь рівний, змін в періапікальних тканинах немає. Яку ортопедичну конструкцію Ви обираєте ?

A. Штучну коронку

B.* Штифтову

C. Вкладку

D. Напівкороку

E. Вінір

Хворий, 25 років, звернувся зі скаргами на косметичний дефект верхньої щелепи у фронтальному відділі – ліворуч. Об'єктивно: 23 депульпований. Пломба відновлює вестибулярно-апроксимальну поверхню коронки на 1/3, щільно прилягає до стінок порожнини, стійка, не відповідає кольору зуба, зуб змінений в кольорі, перкусія безболісна. Яка оптимальна конструкція показана хворому ?

A. Металева штампована коронка

B. Пластмасова коронка

C.* Металокерамічна коронка

D. Напівкоронка

E. Вкладка

Больной 51 год, обратился с жалобами на незначительный дефект коронки зуба слева на н/ч. Косметический дефект. Объективно: тотальный дефект коронковой части 33 зуба. На рентгенограмме канал запломбирован, периодонтальные ткани в норме. Принято решение изготовить культевую штифтовую вкладку с последующим протезированием. Какой должна быть длина штифта литой вкладки?

A. 1/4 длины корня

B.* 2/3 длины корня

C. 1/3 длины корня

D. 1/2 длины корня

E. На всю длину корня

Хвора Д., 39 р., звернулася до клініки з метою протезування. Об‘єктивно: коронка 23 зуба зруйнована на 2/3 висоти, кукса виступає над рівнем ясен на 3 мм. На рентгенограмі канал кореня запломбовано до верхівки. Вирішено виготовити штифтову конструкцію. На яку глибину слід розкрити канал кореня зуба під дану конструкцію?

A.* на 2/3 довжини кореня

B. На 2/3 висоти майбутньої конструкції

C. На 3/4 довжини кореня

D. На 1/3 довжини кореня

E. На всю глибину канала

При обстеженні порожнини рота виявлено: дефект коронкової частини 44 зуба на рівні ясен, корінь запломбований до верхівки; - 45 зуб інтактний; Яку конструкцію протеза необхідно виготовити у цьому випадку?

A.* Виготовити суцільнолиту вкладку кореня

B. Виготовити штифтовий зуб за Ричмандом

C. Виготовити штифтовий зуб по Ільїної-Маркосян

D. Видалити корінь зуба

E. Виготовити штифтовий зуб по Ахметову

Пацієнт 28 років, скаржиться на естетичний дефект. Об’єктивно: коронки 12, 11 та 21, 22, 23 – зруйновані каріозним процесом більш ніж на 2/3 висоти коронки. Прикус ортогнатичний. На рентгенограмі: канали зубів запломбовані до верхівки, патологічних змін в периапікальних тканинах не виявлено. Запропонуйте найбільш раціональну конструкцію в даному випадку.

A.. Куксові вкладки, облицьовані пластмасою

B.* Виготовлення куксових вкладок та металокерамічних коронок.

C. Відновлення коронкових частин за допомогою фотополімерних пломбувальних матеріалів.

D. Виготовлення комбінованих штампованих коронок за Бородюком.

E. Виготовлення іммедіат-протезу на штифтах.

Жінка ,23 років, вчитель, скаржиться на естетичний недолік у фронтальній ділянці верхньої щелепи. В анамнезі: відлом коронкової частини 11 внаслідок отриманої травми місяць тому. Об’єктивно: лінія перелому на рівні ясеневого краю, корінь 11 не рухомий, перкусія безболісна. На R-грамі - кореневий канал запломбований до верхівки кореня. Яку конструкцію доцільно запропонувати хворій?

A. Штифтовий зуб за Річмондом чи Катцом

B.* Куксову штифтову вкладку з металокерамічною коронкою

C. Комбіновану коронку за Куриленко чи Бородюком

D. Фарфорову вкладку

E. Адгезивний мостоподібний протез із фотополімеру

Чоловік, 46 років, скаржиться на часте випадіння пломби в зубі на нижній щелепі праворуч. Об’єктивно: в 16 на жувально–апроксимальній поверхні дефект твердих тканин коронкової частини на 1/3. Зуб в кольорі не змінений, перкусія безболісна, Яка конструкція протеза показана?

A.. Металокерамічна коронка

B. Напівкоронка.

C. 3/4 коронка.

D. Пластмасова коронка.

E.* Вкладка.

Жінка, 23 років, скаржиться на косметичний дефект в передній ділянці верхньої щелепи. Об’єктивно: коронка 13 зруйнована мало не до ясеневого краю, стінки кукси достатньої товщини. Кукса незначно змінена в кольорі, перкуторно безболісна. На Ro – кореневий канал прямий, широкий, запломбований на всьому протязі. Яка конструкцію протеза показана в цьому випадку?

A.* Коронково-коренева вкладка та естетична коронка

B. Імедіат – протез.

C. Металокерамічна коронка.

D. Паяний мостоподібний протез.

E. Вкладка.

Чоловік, 42 років звернувся в ортопедичне відділення для протезування. Зуби на нижній щелепі зліва втратив 6 років тому, раніше не протезувався. Об’єктивно: 35, 36 відсутні. 34, 37 інтактні, стійкі, перкусія безболісна. 37 значно похилений у бік дефекту, коронка низька, на жувальній поверхні каріозна порожнина. Альвеолярний відросток у ділянці відсутніх зубів атрофований. Яка конструкція протеза показана у даному випадку?

A.* Мостоподібний протез з металевою коронкою на 34 і вкладкою на 37.

B. Паяний мостоподібний протез.

C. Суцільнолитий мостоподібний протез.

D. Мостоподібний протез за методикою Кулаженко.

E. Мостоподібний протез за методикою Лигуна.

Хворий, 45 років скаржиться на незначне стирання зубів на верхній та нижній щелепах. Об’єктивно: при огляді встановлена горизонтальна форма патологічного стирання зубів І ступеню, без зниження міжальвеолярної висоти. Прикус ортогнатичний. Який метод лікування слід застосувати для профілактики подальшого стирання зубів та зниження міжальвеолярної висоти ?

A. Лікування провести в два етапи (підготовчий, раціональне протезування)

B. Виготовити пластмасову капу на верхню щелепу

C. Відновити анатомічну форму зубів за пломбувальних матеріалів

D. Виготовити пластмасову капу на нижню щелепу

E.* Виготовити зустрічні конструкції у бічних ділянках (коронки, вкладки)

При прямому методі воскова модель майбутньої вкладки виготовляється

A.* безпосередньо у порожнині рота

B. на моделі з|із| супергіпсу

C. на моделі з|із| срібної амальгами

D. на моделі з| олова

E. на моделі з|любого сплаву

Для зняття зліпків при виготовленні вкладки застосовуються матеріали

A. гіпс

B. альгінатні

C.* силіконові

D. цинкевгенолові

E. силікофосфатні

При виготовленні штифтових конструкцій товщина стінок кореня зуба має бути не менше

A. 0,5 мм

B.* 1,0 мм

C. 2,0 мм

D. 3,0 мм

E. 4,0 мм

Вкладки можуть бути

A. пластмасові

B. фарфорові

C. металеві

D. комбіновані

E.* всі вищеперелічені

По класифікації порожнин коронок зубів по Блеку до першого класу відносяться

A.* порожнини, розташовані в природніх фісурах жувальних зубів

B. порожнини на апроксимальних поверхнях моляров і премоляров

C. порожнини на апроксимальних поверхнях передніх зубів

D. порожнини на апроксимальних поверхнях і кутах передніх зубів

E. порожнини в пришийковій зоні з вестибулярної поверхні всіх зубів

До другого класу по класифікації порожнин коронок зубів по Блеку відносяться порожнини

A. розташовані на оральній, жувальній і 2/3 вестибулярних поверхнях молярів і премолярів, а також оральній поверхні передніх зубів

B.* на жувальній та апроксимальній поверхнях молярів і премолярів

C. на апроксимальних поверхнях передніх зубів

D. на апроксимальних поверхнях і кутах передніх зубів

E. у пришийковій зоні з вестибулярної поверхні всіх зубів

До третього класу по класифікації порожнин коронок зубів по Блеку відносяться порожнини

A. розташовані на оральній, жувальній і 2/3 вестибулярних поверхнях молярів і премолярів, а також оральній стороні передніх зубів

B. на апроксимальних поверхнях молярів і премолярів

C.* на апроксимальних поверхнях передніх зубів

D. на апроксимальних поверхнях і кутах передніх зубів

E. у пришийковій зоні з вестибулярної поверхні всіх зубів

До четвертого класу по класифікації порожнин коронок зубів по Блеку відносяться порожнини

A. розташовані на оральній, жувальній і 2/3 вестибулярних поверхнях молярів і премолярів, а також на оральній стороні передніх зубів

B. на жувальних поверхнях молярів і премолярів

C. на апроксимальних поверхнях передніх зубів

D.* на апроксимальних поверхнях і кутах передніх зубів

E. у пришийковій зоні з вестибулярної поверхні всіх зубів

До п'ятого класу по класифікації порожнин коронок зубів по Блеку відносяться порожнини

A. розташовані на жувальних поверхнях молярів і премолярів, а також на оральній стороні передніх зубів

B. на апроксимальних поверхнях молярів і премолярів

C. на апроксимальних поверхнях передніх зубів

D. на апроксимальних поверхнях і кутах передніх зубів

E.* всі порожнини в пришийковій зоні з вестибулярної поверхні всіх зубів

При підготовці порожнини зуба під вкладку роблять фальц

A. на 1/3 товщину емалі

B.* на 1/2 товщину емалі

C. на всю товщину емалі

D. в межах емалі

E. в межах твердих тканин, відступивши від пульповой камери на 0.5-1.0 мм

При формуванні дна порожнини для вкладки вона повинна бути

A.* паралельна даху пульповой камери

B. повторювати рельєф даху пульповой камери

C. під кутом 5° до рогів пульпи

D. під кутом 10° до рогів пульпи

E. під кутом 15° до рогів пульпи

При підготовці порожнини зуба під вкладку фальц формують під кутом

A. 15°

B. 30°

C.* 45°

D. 60°

E. 90°

При підготовці порожнини зуба під вкладку формують фальц з метою

A. попередження зсуву

B. виключення перекидаючого моменту

C.* кращої фіксації і прилягання

D. виключення сколiв

E. виключення розсмоктування цементу

При підготовці порожнини зуба під вкладку фальц формують тільки

A. для вкладок з благородних металів

B. для вкладок з неблагородних металів

C.* для металевих вкладок

D. для вкладок з високоміцної пластмаси (изозит)

E. для вкладок з фарфору

Основним симптомом перелому верхньої щелепи є

A. головний біль

B. носова кровотеча

C. патологічна рухливість нижньої щелепи

D.* патологічна рухливість верхньощелепних кісток

E. розриви слизової оболонки альвеолярних відростків

Основним симптомом перелому нижньої щелепи є

A. головний біль

B. носова кровотеча

C.* патологічна рухливість нижньої щелепи

D. патологічна рухливість верхньощелепних кісток

E. розриви слизистої оболонки альвеолярних відростків

Основні скарги при переломі верхньої щелепи

A. біль, сухість в роті, синці

B.* порушення прикусу, біль, припухлість

C. різка світлобоязнь, біль, зниження слуху

Основні скарги при переломі нижньої щелепи

A. біль, сухість в роті, синці

B.* порушення прикусу, біль, припухлість

C. різка світлобоязнь, біль, зниження слуху

Синонім перелому верхньої щелепи по ФОР III

A. суббазальний

B. суборбітальний

C.* відрив альвеолярного відростка

Синонім перелому верхньої щелепи по ФОР II

A. суббазальний

B.* суборбітальний

C. відрив альвеолярного відростка

Синонім перелому верхньої щелепи по ФОР I

A.* суббазальний

B. суборбітальний

C. відрив альвеолярного відростка

Ортопедичні методи іммобілізації переломів верхньої щелепи

A. дуга Енгля

B. остеосинтез

C. апарат Збаржа

D.* накладення бімаксиллярних шин з пращевидною пов'язкою

Хірургічно-ортопедичні методи іммобілізації переломів

верхній щелепі

A. дуга Енгля

B. остеосинтез

C.* метод Адамса

D. накладення бімаксиллярних шин з пращевидною пов'язкою

Хірургічні методи іммобілізації переломів верхньої щелепи

A. дуга Енгля

B. метод Адамса

C.* остеосинтез по Макиенко

D. накладення бімаксиллярних шин з пращевидною пов'язкою

Хірургічні методи іммобілізації переломів верхньої щелепи

A. дуга Енгля

B. метод Адамса

C.* лобово-щелепний остеосинтез

D. накладення бімаксиллярних шин з пращевидною пов'язкою

Хірургічні методи іммобілізації переломів верхньої щелепи

A. дуга Енгля

B. метод Адамса

C.* остеосинтез мініпластинами

D. накладення бімаксиллярних шин з пращевидною пов'язкою

Під дією тяги жувальних м'язів зсув верхньої щелепи

при суборбітальному переломі відбувається

A.* донизу і назад

B. догори і вперед

C. медіально і вперед

D. латерально і догори

Під дією тяги жувальних м'язів зсув нижньої щелепи

при ангулярном переломі відбувається

A. донизу і назад

B. догори і вперед

C.* медіально і вперед

D. латерально і догори

Під дією тяги жувальних м'язів зсув нижньої щелепи

при двосторонньому ангулярном переломі відбувається

A.* донизу і назад

B. догори і вперед

C. медіально і вперед

D. латерально і догори

Подовження і сплощення середньої зони лиця свідчить

про перелом

A. нижній щелепі

B.* суббазальному верхній щелепі

C. суборбітальному верхній щелепі

D. альвеолярного відростка верхньої щелепи

Перелом кісток основи черепа, як правило, відбувається

A. при відриві альвеолярного відростка

B.* при суббазальному переломі верхньої щелепи

C. при суборбітальному переломі верхньої щелепи

Порушення функцій черепномозкових нервів, як правило, відбувається

A. при відриві альвеолярного відростка

B.* при суббазальному переломі верхньої щелепи

C. при суборбітальному переломі верхньої щелепи

Обов'язковим симптомом перелому основи черепа є

A.* лікворея

B. кровотеча з носа

C. патологічна рухливість нижньої щелепи

D. патологічна рухливість верхньої щелепи

E. кровотеча із зовнішнього слухового проходу

Про наявність ліквореї при кровотечі з носа

або зовнішнього слухового проходу свідчить

A. симптом Мальовіча

B. позитивна реакція Вассермана

C.* позитивний тест подвійної плями

D. зниження кількості альбуміну в крові

E. наявність крепітації в області сосковидних відростків

Симптом навантаження при переломах верхньої щелепи

визначається тиском

A. на скуласті кістки від низу до верху

B. на підборіддя при зімкнутих зубах від низу до верху

C. на підборіддя при напіввідкритому роті від низу до верху

D.* на гачок крилоподібного відростка від низу до верху

Симптом навантаження при переломах нижньої щелепи

визначається тиском

A. на скулові кістки від низу до верху

B. на підборіддя при зімкнутих зубах від низу до верху

C.* на підборіддя при напіввідкритому роті від низу до верху

D. на гачок крилоподібного відростка від низу до верху

Ускладнення запального характеру при переломах щелеп

A. періостит

B. фурункульоз

C. бешихове запалення

D.* нагноєння кісткової рани

Характерний симптом при однобічному переломі

вінцевого відростка нижньої щелепи

A. відкритий прикус

B. кровотеча з носа

C. розривши слизистою альвеолярного відростка

D. зміна прикусу моляров з боку перелому

E.* зміна прикусу моляров з протилежного боку від перелому

Характерний симптом при двосторонньому переломі

вінцевого відростка нижньої щелепи

A. *відкритий прикус

B. кровотеча з носа

C. розриви слизової альвеолярного відростка

D. зміна прикусу моляров з боку перелому

E. зміна прикусу моляров з протилежного боку від перелому

Для фіксації фрагментів нижньої щелепи

використовуються позаротові апарати

A. шина Порту

B. апарат Збаржа

C.* апарат Рудько

Остеосинтез по Макиєнко проводиться

A.* спицею

B. мініпластинами

C. сталевим дротом

D. бронзово-алюмінієвою лігатурою

E. компресійно-дистракционним апаратом

Після накладення бімаксиллярних шин із зацепними петлями

гумові кільця (тягу) міняють

A. щодня

B. щомісячно

C.* щонеділі

D. 3 рази в місяць

E. 2 рази в тиждень

Дієта пацієнтів з переломами щелеп

A. трубкова (1)

B.* трубкова (15)

C. загальний стіл (15)

D. хірургічна (1)

E. висококалорійна

Для іммобілізації переломів беззубих щелеп застосовується шина

A.* Порту

B. Ванкевіч

C. Тігерштедта

Мініпластини для остеосинтезу переломів щелеп виготовляються

A. із сталі

B. з бронзи

C.* з титану

D. з алюмінію

Пізнє ускладнення запального характеру

при переломах щелеп

A. періостит

B. фурункульоз

C. бешихове запалення

D.* травматичний остеомієліт

Основний симптом перелому кісток носа

A. деформація носа, гематома

B. підшкірна емфізема, кровотеча

C. скрута носового дихання, гематома

D.* патологічна рухливість кісток носа, деформація

E. деформація носа, кровотеча з носових ходів

Репозиція кісток носа при западанні відламків виробляється

A. носовим дзеркалом

B. гачком Лімберга

C. прямим елеватором

D.* елеватором Волкова

E. елеватором Карапетяна

Метод фіксації при переломах кісток носа

A. остеосинтез

B. пращевидная пов'язка

C. тампонада носових ходів

D. зовнішня пов'язка з гіпсу або колодія

E.* тампонада носових ходів і зовнішня пов'язка з гіпсу або колодія

Основні симптоми перелому скуловлї кісті

A. гематома скулової області

B. деформація носа, гематома

C.* «симптом рівня», диплопія

D. крововилив в нижню повіку

E. кровотеча з носа, запаморочення

Причина скрути відкриття рота при переломі скулової кістки

A. гематома

B.* зсув відламків

C. запальна реакція

D. травма жувальних м'язів

E. артрит скронево-нижньощелепногоного суглоба

Причина виникнення диплопії при переломі скулової кісті

A. травма очного яблука

B. запальна реакція

C.* зсув очного яблука

D. травма зорового нерва

E. інтраорбітальна гематома

Пізнє ускладнення переломів скулової кістки,

кісток носа і скулової дуги

A. птоз

B. гіпосалівація

C. телеангіоектазія

D. парез гілок лицьового нерва

E.* вторинні деформації лицьового скелета

Оперативне втручання при переломі скулової кістки

із зсувом її у верхньощелепну пазуху

A. радикальна верхньощелепна синусотомія

B. остеотомія верхньої щелепи

C. верхньощелепна синусотомія з репозицією відламків

D.* радикальна верхньощелепна синусотомія з репозицією відламків

Після репозиції, фіксація скулаової кістки при її переломі

із зсувом у верхньощелепну пазуху здійснюється

A. зовнішніми швами

B. коллодийной пов'язкою

C. пластмасовим вкладишем

D.* тампоном, просоченим йодоформом

Після фіксації скулової кістки йодоформним тампоном

кінець його виводиться через отвір

A. у скулової області

B. по перехідній складці

C. в області горба верхньої щелепи

D.* в області нижнього носового ходу

Через рік після перелому деформацію кісток носа усувають

A. мануальним вправленням

B.* остеотомією кісток носа

C. тампонадою з одномоментним накладенням пов'язки з колодія

Через рік після перелому деформацію кісток носа усувають

A.* контурною пластикою

B. мануальним вправленням

C. тампонадою з одномоментним накладенням пов'язки з колодія

Скрута відкриття рота при переломі скулової кістки

обумовлено травмою мязів

A.* скроневою і власне жувальною

B. жувальною

C. крилоподібни

Безпосереднім ускладненням поранення щелепно-лицьової області є

A. ГРВІ

B.* асфіксія

C. пародонтит

D. втрата свідомості

E. неврит лицьового нерва

Безпосереднім ускладненням поранення щелепно-лицьової області

є

A. ГРВІ

B. пародонтит

C.* кровотеча

D. втрата свідомості

E. неврит лицьового нерва

Безпосереднім ускладненням поранення щелепно-лицьової області

є

A.* шок

B. ГРВІ

C. пародонтит

D. втрата свідомості

E. неврит лицьового нерва

Безпосереднім ускладненням поранення щелепно-лицьової області

є

A. ГРВІ

B.* колапс

C. пародонтит

D. втрата свідомості

E. неврит лицьового нерва

Пізнім ускладненням поранення щелепно-лицьової області є

A. ГРВІ

B. асфіксія

C.* травматичний остеомієліт

Пізнім ускладненням поранення щелепно-лицьової області є

A. ГРВІ

B.* диплопія

C. асфіксія

Пізнім ускладненням поранення щелепно-лицьової області є

A. ГРВІ

B. асфіксія

C.* слинні свищі

Пізнім ускладненням поранення щелепно-лицьової області є

A. ГРВІ

B. асфіксія

C.* анкілоз скронево-нижньощелепного суглоба

Пізнім ускладненням поранення щелепно-лицьової області є

A. ГРВІ

B. асфіксія

C.* рубцева контрактура

Пізнім ускладненням поранення щелепно-лицьової області є

A. ГРВІ

B. асфіксія

C.* помилковий сугло

Безпосереднім пізнім ускладненням поранення

щелепно-лицьової області є

A. ГРВІ

B. пародонтит

C. втрата свідомості

D. парез лицьового нерва

E.* вторинна кровотеча

Вогнепальні поранення лиця відрізняються від ран інших областей

A. перебігом раневого процесу

B. швидким розвитком ускладнень

C. термінами епітелізації рани

D.* невідповідністю зовнішнього вигляду пораненого з його життєздатністю

Вогнепальні поранення лиця відрізняються від ран інших областей

A. термінами епітелізації рани

B. перебігом раневого процесу

C. швидким розвитком ускладнень

D.* наявністю в рані вторинних ранячих снарядів

Вторинними ранячими снарядами називаються

A. розривні кулі

B. осколки снаряда

C. стріловидні елементи

D. зона некротичних змін кістковій тканині

E.* зуби, осколки зубів і кісток лицьового скелета

Рання первинна хірургічна обробка ран лиця

проводиться з моменту поранення в течію

A. першої години

B. 8-12 годин

C.* 24 годин

D. 48 годин

E. 72 годин

Особливості первинної хірургічної обробки ран

щелепно-лицьової області полягають

A. у антисептичній обробці, накладенні швів і пов'язки

B. у зупинці кровотечі, антисептичній обробці

накладенні швів і пов'язки

C. у висіченні некротично змінених тканин

видаленні кров'яних згустків, дренуванні рани

D. у антисептичній обробці, посіченні некротически

змінених тканин, ушиванні рани на себе

E.* у економному посіченні тканин в області рани

використанні первинної пластики, обшиванні рани

(підшивання слизистої оболонки до шкіри)

Відстрочена первинна хірургічна обробка ран особи

проводиться з моменту поранення в течію

A. першої години

B. 8-12 годин

C.* 24-48 годин

D. 3 діб

E. 8 діб

Пізня первинна хірургічна обробка ран особи проводиться опісля

A. 8-12 годин

B. 24 години

C.* 48 годин

D. 8 діб

Первинно відстрочений шов при пораненнях особи накладають

A.* на 4-5-у добу

B. на 6-7-у добу

C. на 7-8-у добу

D. на 8-9-у добу

Ранній вторинний шов при пораненнях особи накладають

A. на 4-5-у добу

B. на 8-9-у добу

C. після епітелізації рани

D.* після відторгнення некротизованих тканин і появи грануляції

Пізній вторинний шов при пораненнях особи накладають

A. на 4-5-у добу

B. після епітелізації рани

C.* з початком формування рубця

D. після відторгнення некротизованих тканин і появи грануляції

Вторинну хірургічну обробку ран щелепно-лицьової області

проводять

A. при епітелізації рани

B. при відторгненні некротизованих тканин і появі грануляції

C.* при повільному відторгненні некротизованих тканин

тривалому перебігу раневого процесу

Обов'язковим заходом при проведенні

первинної хірургічної обробки ран особи є введення

A. гамма-глобуліну

B. антирабічної сироватки

C. стафілококового анатоксина

D.* протиправцевої сироватки

БМП - це

A. медичний пункт полку

B. база медичної підтримки

C.* батальйонний медичний пункт

D. окремий медичний батальйон

E. польовий пересувний хірургічний госпіталь

F. спеціалізований хірургічний пересувний госпіталь

МПП - це

A.* медичний пункт полку

B. база медичної підтримки

C. батальйонний медичний пункт

D. окремий медичний батальйон

E. польовий пересувний хірургічний госпіталь

F. спеціалізований хірургічний пересувний госпіталь

ОМедБ - це

A. медичний пункт полку

B. основна медична база

C. батальйонний медичний пункт

D.* окремий медичний батальйон

E. польовий пересувний хірургічний госпіталь

F. спеціалізований хірургічний пересувний госпіталь

ППХГ - це

A. медичний пункт полку

B. батальйонний медичний пункт

C. окремий медичний батальйон

D. польовий пересувний хімічний гарнізон

E.* польовий пересувний хірургічний госпіталь

F. спеціалізований хірургічний пересувний госпіталь.

СХППГ - це

A. медичний пункт полку

B. батальйонний медичний пункт

C. окремий медичний батальйон

D. польовий пересувний хірургічний госпіталь

E.* спеціалізований хірургічний пересувний польовий госпіталь

F. спеціалізований польовий пересувний хімічний гарнізон

Заходи при переломах щелеп на БМП

A. остеосинтез

B. накладення гладкої шини скоби

C. накладення бимаксиллярных шин

D. міжщелепне скріплення по Айві

E. *тимчасова (транспортна) іммобілізація

Заходи при переломах щелеп на ОМедБ включають

A.* накладення бимаксиллярных шин

B. тимчасова (транспортна) іммобілізація

C. накладення компрессионно-дистракционного апарату

D. накладення гладкої шини скоби

E. остеосинтез

Основне завдання першої лікарської допомоги на МПП

пораненим в щелепно-лицьову область

A. корекція серцево-судинної системи

B. годування поранених, підготовка до евакуації

C.* усунення недоліків долікарської медичної допомоги

боротьба з шоком, асфіксією, кровотечею

Основне завдання кваліфікованої допомоги в ОМедБ

пораненим в щелепно-лицьову область

A. корекція серцево-судинної системи

B. годування поранених, підготовка до евакуації

C.* усунення недоліків першої лікарської допомоги

боротьба з шоком, асфіксією, кровотечею

Об'єм допомоги на МПП пораненим з переломами щелеп

A. остеосинтез

B.* транспортна іммобілізація

C. накладення бимаксиллярных шин

З ОМедБ не евакуювали поранених

A. соматично хворих

B. з поєднаною травмою

C.* при кровотечі, що продовжується

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

З ОМедБ не евакуювали поранених

A.* при загрозі асфіксії

B. соматично хворих

C. з поєднаною травмою

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

З ОМедБ не евакуювали поранених

A. соматично хворих

B.* з поєднаною травмою

C. тимчасово не транспортабельних

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

З ОМедБ не евакуювали поранених

A.* що агонізують

B. соматично хворих

C. з поєднаною травмою

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

Об'єм допомоги в СХППГ пораненим з переломами щелеп

A. тимчасова іммобілізація

B. оперативні методи іммобілізації

C. консервативні методи іммобілізації

D. *всі види консервативних і оперативних методів лікування

З МПП не евакуювали поранених

A. соматично хворих

B. з поєднаною травмою

C.* тимчасово не транспортабельних

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

З МПП не евакуювали поранених

A.* що агонізують

B. соматично хворих

C. з поєднаною травмою

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

З МПП не евакуювали поранених

A.* при загрозі асфіксії

B. соматично хворих

C. з поєднаною травмою

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

З МПП не евакуювали поранених

A. соматично хворих

B. з поєднаною травмою

C.* при кровотечі, що продовжується

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

З ОМедБ не евакуювали поранених

A. соматично хворих

B. з поєднаною травмою

C.* не виведених з шоку

D. з гострим двостороннім паротитом

E. при підозрінні на гостру променеву хворобу

Першу медичну допомогу на полі бою надає

A. лікар

B.* санітарний інструктор

C. епідеміологічна служба

D. служба медичної розвідки полку

Перша медична допомога на полі бою виявляється

A. лікарем

B. епідеміологічною службою

C. службою медичної розвідки полку

D.* в порядку самодопомоги і взаємодопомоги

Першу медичну допомогу на полі бою надає

A. лікар

B.* санітар

C. епідеміологічна служба

D. служба медичної розвідки полку

Основне завдання долікарської медичної допомоги

пораненим в щелепно-лицьову область

A. напоювати пораненого

B. накласти пов'язку

C. перенести в укриття

D. оформити медичну картку

E.* тимчасова зупинка кровотечі

Основне завдання долікарської медичної допомоги пораненим

у щелепно-лицьову область

A. напоювати пораненого

B. накласти пов'язку

C. перенести в укриття

D.* усунути загрозу асфіксії

E. оформити медичну картку

Основне завдання долікарської медичної допомоги пораненим

у щелепно-лицьову область

A. напоювати пораненого

B. накласти пов'язку

C. перенести в укриття

D.* протишокові заходи

E. оформити медичну картку

Першу долікарську медичну допомогу пораненим

у щелепно-лицьову область надають

A. у сортувальному пункті

B. у медичному пункті полку

C.* у медичному пункті батальйону

D. у окремому медичному батальйоні

E. у польовому рухливому спеціалізованому госпіталі

Першу лікарську медичну допомогу пораненим

у щелепно-лицьову область надають

A. у сортувальному пункті

B.* у медичному пункті полку

C. у медичному пункті батальйону

D. у окремому медичному батальйоні

E. у польовому рухливому спеціалізованому госпіталі

Об'єм медичних заходів пораненим в щелепно-лицьову область

на МПП при масовому вступі

A. сортування поранених, підготовка до евакуації

B. сортування поранених, підготовка до евакуації, годування

C.* тимчасова зупинка кровотечі, усунення загрози шоку, асфіксії

підготовка до евакуації

Об'єм медичних заходів пораненим в щелепно-лицьову область

у ОМедБ при масовому вступі

A. підготовка до евакуації, годування

B. первинна хірургічна обробка ран, остаточна іммобілізація

сортування

C.* остаточна зупинка кровотечі, сортування поранених

боротьба з шоком, евакуація

Перший етап медичної евакуації, де знаходиться лікар-стоматолог

A. сортувальний пункт

B.* медичний пункт полку

C. окремий медичний батальйон

D. відділення спеціалізованого госпіталю

E. польовий пересувний спеціалізований госпіталь

Тимчасова (транспортна) іммобілізація при переломах щелеп

здійснюється

A. у сортувальному пункті

B.* у медичному пункті полку

C. у батальйонному медичному пункті

D. у окремому медичному батальйоні

E. у відділенні спеціалізованого госпіталю

Тимчасова (транспортна) іммобілізація при переломах щелеп

здійснюється

A. у сортувальному пункті

B.* у медичному пункті полку

C. у госпітальній тиловій базі

D. у окремому медичному батальйоні

E. у відділенні спеціалізованого госпіталю

Методи тимчасової іммобілізації при переломах щелеп

на етапах евакуації до госпітального ешелону

A. кістковий шов

B. назубные шини

C.* стандартні пов'язки

D. компрессионно-дистракционный апарат

Методи тимчасової іммобілізації при переломах щелеп

На етапах евакуації до госпітального ешелону

A. кістковий шов

B. назубные шини

C.* імпровізовані пов'язки

D. компрессионно-дистракционный апарат

Стандартні пов'язки при переломах щелеп

для транспортної іммобілізації

A. кругова пов'язка

B. шапочка Гіппократа

C.* пов'язка Померанцевой-Урбанськой

D. компрессионно-дистракционный апарат

E. кругова пов'язка тім'яного підборіддя

Стандартні пов'язки при переломах щелеп

для транспортної іммобілізації

A. кругова пов'язка

B. шапочка Гіппократа

C. компрессионно-дистракционный апарат

D.* кругова пов'язка тім'яного підборіддя

Імпровізовані пов'язки при переломах щелеп

для транспортної іммобілізації

A. апарат Збаржа

B. шапочка Гіппократа

C. кругова лобово-потилична пов'язка

D. компрессионно-дистракционный апарат

E.* кругова пов'язка тім'яного підборіддя

Імпровізовані пов'язки при переломах щелеп

для транспортної іммобілізації

A. апарат Збаржа

B. шапочка Гіппократа

C.* пращевидная пов'язка

D. кругова лобово-потилична пов'язка

E. компрессионно-дистракционный апарат

Етап медичної евакуації, де проводять постійну іммобілізацію

при переломах щелеп

A. сортувальний пункт

B. медичний пункт полку

C. батальйонний медичний пункт

D. окремий медичний батальйон

E.* польовий пересувний спеціалізований госпіталь

Ортопедичний метод іммобілізації при переломах верхньої щелепи

що проводиться в СХППГ

A. дуга Енгля

B. остеосинтез

C. апарат Збаржа

D.* накладення бимаксиллярных шин з пращевидной пов'язкою

Хірургічно-ортопедичний метод іммобілізації

при переломах верхньої щелепи, що проводиться в СХППГ

A. Адамса

B. дуга Енгля

C. остеосинтез

D.* апарат Збаржа

E. накладення бимаксиллярных шин з пращевидной пов'язкою

Хірургічний метод іммобілізації при переломах верхньої щелепи

що проводиться в СХППГ

A. Адамса

B. дуга Енгля

C. апарат Збаржа

D.* лобово-щелепний остеосинтез

E. накладення бимаксиллярных шин з пращевидной пов'язкою

Хірургічний метод іммобілізації при переломах верхньої щелепи

що проводиться в СХППГ

A. Адамса

B. дуга Енгля

C. апарат Збаржа

D.* остеосинтез по Макиенко

E. накладення бимаксиллярных шин з пращевидной пов'язкою

Хірургічний метод іммобілізації при переломах верхньої щелепи

що проводиться в СХППГ

A. Адамса

B. дуга Енгля

C. апарат Збаржа

D.* остеосинтез мініпластинами

E. накладення бимаксиллярных шин з пращевидной пов'язкою

Шина для внутрішньоротової іммобілізації

при переломах беззубих щелеп, використовувана в СХППГ

A.* Порту

B. Ванкевіч

C. Тігерштедта

Шина для внутрішньоротової іммобілізації перелому нижньої щелепи

при беззубій верхній, використовувана в СХППГ

A.* Порту

B. Ванкевіч

C. Тігерштедта

Позаротові засоби для іммобілізації перелому нижньої щелепи

використовувані в СХППГ

A. Порту

B. апарат Збаржа

C.* апарат Рудько

Остеосинтез по Макиенко проводиться

A.* спицею

B. мініпластинами

C. сталевим дротом

D. бронзово-алюмінієвою лігатурою

E. компресионно-дистракционным апаратом

Об'єм медичних заходів при переломах щелеп

що проводиться на БМП

A. остеосинтез

B. накладення гладкої шини скоби

C. накладення бимаксиллярных шин

D. міжщелепне скріплення по Айві

E.* тимчасова (транспортна) іммобілізація

Об'єм медичних заходів при переломах щелеп

що проводиться в ОМедБ

A. накладення бимаксиллярных шин

B.* тимчасова (транспортна) іммобілізація

C. накладення компрессионно-дистракционного апарату

D. накладення гладкої шини скоби

E. остеосинтез

Об'єм медичних заходів при переломах щелеп

що проводиться в СХППГ

A. підготовка до евакуації

B. тимчасова (транспортна) іммобілізація

C.* надання всіх видів хірургічній допомозі

з подальшою реабілітацією

D. усунення недоліків допомоги на попередніх етапах

підготовка до евакуації

При променевій хворобі хірургічне втручання можна проводити

у період

A. розпалу

B. будь-який період

C. первинних реакцій

D.* уявного благополуччя

E. відновний період

Екстрене спеціалізоване лікування пошкоджень особи

при поєднаній травмі полягає

A. у зупинці кровотечі, поліпшенні функції зовнішнього дихання

B. у лікуванні ускладнень запального характеру

остаточній іммобілізації переломів кісток особи

C.* у первинній хірургічній обробці рани, тимчасової

або остаточній іммобілізації переломів кісток особи

Термінове спеціалізоване лікування пошкоджень особи

при поєднаній травмі полягає

A. у зупинці кровотечі, поліпшенні функції зовнішнього дихання

B. у лікуванні ускладнень запального характеру

остаточній іммобілізації переломів кісток особи

C.* у первинній хірургічній обробці рани, тимчасової

або остаточній іммобілізації переломів кісток особи

Відстрочене спеціалізоване лікування пошкоджень особи

при поєднаній травмі полягає

A. у зупинці кровотечі, поліпшенні функції зовнішнього дихання

B.*у лікуванні ускладнень запального характеру

осаточній іммобілізації переломів кісток особи

C. у первинній хірургічній обробці рани, тимчасової

або остаточній іммобілізації переломів кісток особи

Особливості опіків особи полягають

A. у перебігу раневого процесу

B. у значній аутоінтоксикації

C.* у нерівномірному ураженні шкіри особи

D. у швидкому розвитку гнійно-септичних ускладнень

При опіку I міри приголомшується

A. всі шари епідермісу

B. шкіра і що підлягають тканині

C.* поверхневий епідерміс

D. поверхневий епідерміс і капіляри

E. всі шари епідермісу із збереженням дериватов шкіри

При опіку II міри приголомшується

A. всі шари епідермісу

B. шкіра і що підлягають тканині

C. поверхневий епідерміс

D.* поверхневий епідерміс і капіляри

E. всі шари епідермісу із збереженням дериватов шкіри

При опіку III(a) міри приголомшується

A. всі шари епідермісу

B. шкіра і що підлягають тканині

C. поверхневий епідерміс

D. поверхневий епідерміс і капіляри

E.* всі шари епідермісу із збереженням дериватов шкіри

При опіку III(б) міри приголомшується

A.* всі шари епідермісу

B. шкіра і що підлягають тканині

C. поверхневий епідерміс

D. поверхневий епідерміс і капіляри

E. всі шари епідермісу із збереженням дериватов шкіри

При опіку IV міри приголомшується

A. всі шари епідермісу

B.* шкіра і що підлягають тканині

C. поверхневий епідерміс

D. поверхневий епідерміс і капіляри

E. всі шари епідермісу із збереженням дериватов шкіри

Об'єм медичних заходів при опіках

щелепно-лицьової області, що надається в осередку ураження

A. первинна хірургічна обробка

B.* накладення сухої асептичної пов'язки, знеболення

C. первинна хірургічна обробка, пересадка шкіри

D. виправлення пов'язки, боротьба з шоком, підготовка до евакуації

E. виправлення пов'язки, дача знеболюючих, антибіотиків

і сердечних засобів

Об'єм медичних заходів при опіках

щелепно-лицьової області, що надається в БМП

A. первинна хірургічна обробка

B. первинна хірургічна обробка, пересадка шкіри

C. накладення сухої асептичної пов'язки, знеболення

D. виправлення пов'язки, боротьба з шоком, підготовка до евакуації

E.* виправлення пов'язки, дача знеболюючих, антибіотиків

і сердечних засобів

Об'єм медичних заходів при опіках

щелепно-лицьової області, що надається в МПП

A. первинна хірургічна обробка

B. накладення сухої асептичної пов'язки, знеболення

C.* виправлення пов'язки, боротьба з шоком, підготовка до евакуації

D. первинна хірургічна обробка, пересадка шкіри

E. виправлення пов'язки, дача знеболюючих, антибіотиків

і сердечних засобів

Об'єм медичної допомоги при опіках щелепно-лицьової області

що надається в ОМедБ

A. первинна хірургічна обробка

B. первинна хірургічна обробка, пересадка шкіри

C. накладення сухої асептичної пов'язки, знеболення

D.* виправлення пов'язки, боротьба з шоком, підготовка до евакуації

E. виправлення пов'язки, дача знеболюючих, антибіотиків

і сердечних засобів

Об'єм медичної допомоги при опіках щелепно-лицьової області