Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
46.59 Кб
Скачать

3.Ринок послуг, його особливості як товару.

Поряд з ринками товарів, капіталів, робочої сили існує ще ринок послуг. Сюди входить транспорт, зв”язок, торгівля, матеріально-технічне постачання, побутові житлові та комунальні послуги, фінанси, наука, освіта, фізкультура, спорт, мистецтво а також інформаційно-обчислювальні послуги, операції з нерухомістю, організація маркетингової діяльності, контроль за якістю і т.д.

Специфіка послуг як товару заключається в наступному:

  1. Вони виготовляються та споживаються в основному одночасно і не підлягають зберіганню. В силу цього, послуги базуються на прямих контактах між виробниками та споживачами.

  2. Торгівля послугами взаємозв”язана з торгівлею товарами та має на неї певний вплив. Адже успіх товару на конкурентному ринку багато в чому залежить від якості та кількості послуг, які необхідні для створення, продажу та споживання.

  3. Сфера внутрінаціональних послуг більш захищена державою від іноземної конкуренції. Більш того, транспорт, зв”язок, фінансові і страхові послуги, освіта, наука особливо контролюються державою.

  4. Далеко не всі види послуг придатні для зовнішньої торгівлі (наприклад, комунальні та побутові послуги).

Приклад.

Інжирінг – це сукупність інтелектуальних видів діяльності, спрямованих на отримання оптимальних результатів від капіталовкладень або інших затрат, зв”язаних з реалізацією проектів різноманітних напрямків за рахунок раціонального підбору та ефективного використання матеріальних, трудових, технологічних і фінансових ресурсів, а також методів організації та управління на основі науково-технічних досягнень із врахуванням конкретних умов. Завдання інжирінгу – отримання замовниками та інвесторами найкращого результату від вкладених засобів за рахунок наступних факторів:

-системного підходу до здійснення проектів;

-багатоваріатності технічних та економічних прорахунків, їх фінансової оцінки з вибором оптимального для замовника варіанту;

-розробки проектів із врахуванням можливості застосування прогресивних будівельних та виробничих технологій, обладнання, конструкцій та матеріалів із різноманітних джерел;

-використання сучасних методів організації та управління всіма стадіями виготовлення проекту.

В силу своєї універсальності, інжирінг застосовується при реалізації проектів різного характеру: науково-дослідницького, проектно-будівельного, виробничого, збутового і т.д. Найбільш широке застосування інжирінгу – в проектах капітального будівництва, де основна їх функція – оптимізація інвестицій.

На практиці надання інжирінгових послуг пов”язане з продажем “ноу-хау”. Інжирінгові послуги – метод передачі нових технологічних та інших знань. Сукупність інжирінгових послуг може бути поділене на дві великі групи:

1 - послуги, зв”язані з підготовкою виробничого процесу та

2 -послуги по забезпеченню нормального ходу процесу виробництва та реалізації продукції.

До першої групи відносяться :

-передпроектні послуги (дослідження ринку, польові дослідження,

топографічні зйомки);

-проектні послуги (базовий та детальний інжирінг);

-післяпроектні послуги (роботи по заключенню контрактів на будівництво);

-спеціальні послуги (конкретні вимоги створення певного об”єкту).

До другої групи інжирінгових послуг відносяться роботи, пов”язані з оптимізацією процесів експлуатації, управління підприємством, реалізація продукції а також включає послуги по:

-управлінню та організації виробничого процесу;

-випробовуванню обладнання;

-експлуатації об”єкту;

-фінансові питання;

-забезпечення реалізації продукції;

-впровадження електронних систем інформаційного забезпечення.

Контрольні питання:

1.Що таке інтелектуальна власність: промислова власність?

2.Що таке патент?

3.Що таке ліцензія? Які існують види ліцензій?

4.В чому заключається особливість ринку інтелектуальних продуктів?

5.Яка специфіка послуг як товару?

6.Що таке інжирінг та який його зміст?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]