Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
46.59 Кб
Скачать

Лекція 3. Маркетинг на ринку інтелектуального продукту

1.Інтелектуальна та промислова власність.

2.Ринок інтелектуальних продуктів та його особливості.

3.Ринок послуг, його особливості як товару.

1.Інтелектуальна та промислова власність

Інтелектуальний продукт який виступає в ролі товару вимагає особливого підходу при роботі з ним. Тому необхідно використовувати певні особливоості маркетингової діяльності:

-необхідного правового захисту інтелектуального продукту від недоброякісної конкуренції, незаконного копіювання власності;

-наявність правового захисту у вигляді патенту, патентної лізенції, що дає можливість власнику інтелектуального продукту займати монопольне становище на ринку на протязі 15-20 років. Це дозволяє власнику проводити відповідну товарну, цінову,збутову політику а також нарощувати прибуток не тільки шляхом власного виробництва товарів а й за рахунок продажу ліцензій, при цьому дохід від продажу патентної ліцензії не обкладається податком на додаткову вартість;

-захищеність товару патентами – додаткова для інвестора гарантія ефективності його капіталовкладень.

Інтелектуальна власність – це права, які стосуються інтелектуальної, творчої діяльності людини у виробничій, науковій, літературній, художніх галузях а також винаходів у всіх галузях людської діяльності, наукових відкриттів, творів мистецтва.

Складовою частиною інтелектуальної власності є промислова власність – це форма власності, яка стала результатом інтелектуальної діяльності в технічній або комерційній галузях. Така власність має конкретного власника а її економічне значення виражено в ціні.

Патент – документ, який видається компетентним органом, який дає виключне право патентовласника на винахід (на основі ліцензійного договору).

1883 Р. – створення Парижської конвенції про охорону промислової власності, яка охоплює широких круг об”єктів: винаходи, товарні знаки, промислові зразки, фірмові найменування.

Недотримання правил міжнародної конвенції по захисту інтелектуальної та промислової власності приводить до неможливості експорту товарів, що викликає судові процеси, призводить до значних збитків через відшкодування фізичним та юридичним особам, права яких порушено.

Незапатентований товар дає можливість конкурентам скористатись вашою розробкою та отримати прибуток, закріпивши при цьому свою позицію на ринку.

Лізензія – це договір на використання іншою особою або організацією винаходу, технології і т.д.

Ноу-хау(переклад з англ “знати як”) – технічні знання, практичний досвід технічного, комерційного, фінансового характеру, які представляють комерційну цінність і не захищені патентом.

Наприклад, різноманітні схеми організації виробництва, специфікації, документації. Знання та досвід в галузі маркетингу, оформлення товару, упаковка, дизайн. Основний критерій ноу-хау – конфіденційність, секретність інформації. Продаж ноу-хау часто використовують в міжнородному маркетингу при заключенні ліцензійних договорів (це допомагає швидко навчити обслуговуючий персонал користуватись товаром , що приводить до збільшення прибутку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]