Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ramki_New1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
183.44 Кб
Скачать

4 Охорона довкілля

Охорона довкілля являється складовою частиною політики уряду. Тому видано ряд законів і постанов, якими керуються в Бориславському УБР. Закон „Про охорону навколишнього природнього середовища", „Про охорону атмосферного повітря" включає в себе всю повноту відповідальності за охорону природи і розумне відношення до її багатств покладається на тих, хто займається експлуатацією природних ресурсів.

Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки для життєдіяльності людини - невід'ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.

Охорона природи зв'язана з гігієною праці, яка розробляє гранично допустимі норми сторонніх включень в природні тіла (наприклад, норми забруднення повітря СО, С02 і радіоактивними речовинами, отрутохімікатами і другими речовинами довкілля) оцінює вплив окремих природніх ландшафтів на здоров'я людини.

Екологічні знання є обов'язковою кваліфікаційною вимогою для всіх посадових осіб, діяльність яких пов'язана з використанням природніх ресурсів та призводить до впливу на стан навколишнього середовища. На сьогоднішній день охорона довкілля включає широке коло проблем: забруднення води і повітря промисловими відходами, продуктами життєдіяльності.

Земельна ділянка відведена під будівництво проектної свердловини знаходиться на території Львівської обл. Площа ділянки 1,5 га. Після рекультивації ділянка планується під сінокіс.

Оформлення і відведення земельної ділянки на час користування проводиться у відповідності основами земельного кодексу України.

В процесі монтажу бурової установки і після закінчення робіт повинні дотримуватися законів "Охорона навколишнього середовища при спорудженні свердловин на нафту і газ. Підготовка, використання і рекультивація земельних ділянок", технічні умови на рекультивацію пошкоджених земель, та інших нормативних документів.

У відповідності з технічними умовами на рекультивацію виданих землекористувачем, перед початком будівництва з метою збереження фізико-хімічних властивостей родючого шару ґрунту, зняти його на глибину 0,15 м і вкласти по краях відведеної ділянки у вигляді валу. Поверхня його засівається швидкоростучими травами і робиться обваловка з метою захисту від ерозій, згідно техзавдання землекористувача на рекультивацію.

Для застереження забруднення довкілля стічними водами на буровій передбачена дренажна канава і проводиться обваловка ділянки. Площадка під навісом для збереження хімреагентів, глибини і обважнювача викладається залізобетонними плитами. Щілини між плитами ущільнюються бетоном. З метою застереження проникнення ПММ в грунт площадка ПММ бетонується і обваловується.

Для очистки вихлопних газів ДВЗ від твердих включень і відпрацьованого масла встановлюються іскроочисники.

Стічні води збираються в земельних амбрах, дно і стінки яких ущільнюються. Відстояна у відстійниках нафта збирається в ємності.

Для збору стічних вод з-під бурової встановлюється водостічна труба довжиною 50 м, яка виходить в амбар. Стічні води повторно використовуються на технічні потреби шляхом встановлення насосу біля земельного амбру і будівництва водопроводу.

Після закінчення буріння і випробування проектної свердловини проводиться комплекс робіт по механічній рекультивації землі у відповідності з ГОСТ 41-9801-74, що передбачає виконання наступних робіт:

придатний буровий розчин вивозиться на сусідні свердловини, що знаходяться в бурінні;

земельні амбари засипаються і вирівнюються;

гравій з площадки бурової знімається і вивозиться на дорогу для

ремонту;

бетонні фундаменти і бетонні плити розбиваються (придатні плити знімаються для повторного використання).

Після завершення демонтажу все будівельне сміття збирається. Проводиться планування площадки і укладання раніше знятого родючого ґрунту. Після виконання технічної рекультивації земельної ділянки вона повертається землевласнику. Передача рекультивованої землі проводиться комісією і оформляється актом по установленій формі.

Вище перераховані заходи по охороні навколишнього середовища дають можливість зберегти природні ландшафти.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Алексеевский Г.В. Буровие установки уралмашзавода / Г.В. Алексеевский – М.: Недра, 1988 – 528 с.

2. Баграмов Р.А. Буровие машины и комплексы / Р.А. Баграмов – М.: Недра, 1988 – 493 с.

3. Денисов П.Г. Сооружение бурових / П.Г.Денисов – М.: Недра, 1986 – 397 с.

4. Муравенко В.А. Монтаж бурового оборудования / В.А. Муравенко – М.: ИжГТУ, 2007 – 556 с.

Вим. Лист № Докум. Підпис Дата

Літера Лист Листів

ДНТ Гр.08-М-1

тема курсового

Розроб.

Перев.

Ре ценз.

Н.Контр.

Затв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]