Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ramki_New1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
183.44 Кб
Скачать

3.2 Протипожежний захист

Найбільш розповсюдженими причинами пожеж на бурових є:

  • невміле поводження з відкритим вогнем;

  • несправність електрообладнання і електропроводки;

  • порушення технологічного режиму при проведенні робіт, небезпечних в пожежному відношенні;

  • самозагорання горючих речовин.

Основними джерелами відкритого вогню є: општювальні печі, газові горілки, апарати газової нарізки і зварювання металів, а також деяке інше виробниче обладнання. Причинами пожеж в ряді, випадків є непогашені сірники й цигарки. Головним засобом запобігання таких пожеж є організаційні заходи: повна заборона застосування відкритого вогню; проведення спеціальних інструктажів серед працюючих; для куріння відводити спеціальні окремі місця.

Виникнення пожеж через несправність електрообладнання й електропроводки попереджається технічними заходами.

Так, наприклад, огородження струмоведучкх частин не тільки є гарантом безпеки роботи, але і попереджує їх дотик до спалахуючих предметів. Плавкі запобіжники і пристрої захисного вимкнення забезпечують збереження апаратури при коротких замиканнях і пробоях ізоляції. Розподільчі щити виготовляють із негорючих матеріалів, електропроводка прокладається в стальних трубах з ізоляцією всередині, тощо. Періодично проводиться профілактична перевірка стану ізоляції електроустановок і мереж.

На бурових не допускати замазучування території, забруднювати її сміттям і різними відходами, тощо.

Для обігрівання трубопроводів, що замерзли, апаратури, а також розігрівання в зимовий час бурового розчину слід використовувати тільки пару або гарячу воду. Заборонено на буровій користуватися джерелами відкритого вогню для освітлення чи в подібних цілях, а також розміщувати електропроводку в місцях можливого її пошкодження . Склад горючо- мастильних матеріалів розміщують не ближче як 60 м від вежі.

Для відводу статичної електрики і захисту від дій блискавок і грозових розрядів всі апарати, резервуари, трубопроводи, зливо-наливні споруди, цистерни і тому подібне, повинні бути заземлені.

Налив легкоспайахуючих рідин в резервуари і тару падаючим струменем заборонено. Налив проводити тільки під рівень рідин в ємності.

До первинних засобів гасіння пожежі відносяться пісок, брезенти, вогнегасники, пожежні рукави і помпи. При гасінні пожеж добрі результати отримують при застосуванні струменю піни, який збиває полум'я, а сама піна, покриваючи палаючу поверхню, охолоджує її і ізолює від кисню.

Воду не можна використовувати для гасіння легкозаймистих речовин (спирт, бензин ) і електроустановок, що знаходяться під напругою. Крім того, водяна піна псує обладнання. Тому для гасіння електроустановок і цінної апаратури використовують не пінні, а вуглекислі вогнегасники типу ОУ.

Первинні засоби пожежогасіння приведено в додатках.

Бурова оснащується також ручними сповіщаючими і сигнальними пристроями. Всі допоміжні і побутові приміщення обладнуються сповіщаючими і сигнальними пристроями автоматичної дії. При цьому використовуються сигналізатори звукової і світлової дії.

Основним засобом пожежного зв'язку на буровій установці є телефони і рація. Біля кожного апарату зв'язку вивішується табличка про порядок подачі сигналів і виклику пожежної частини.

Для контролю за сигналом засобів пожежного зв'язку і сигналізації і забезпечення їх нормальної роботи начальник бурової призначає відповідальну особу із числа інженерно-технічного персоналу. Засоби пожежного зв'язку перевіряються не рідше одного разу в місяць. Результати перевірки оформляють актом.

Л пк-

До всіх засобів пожежного зв'язку і пожежегасіння повинен бути вільний доступ в будь-який час доби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]